Štrajk dopravcov sa poriadne pritvrdzuje

Štrajk Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) poriadne pritvrdzuje. Po novom sa k nim pridali aj zástupcovia združenia cestných dopravcov ČESMAD. Tí chcú, aby im štát splnil ich požiadavky do konca 22. januára. Na sobotňajšom celoslovenskom stretnutí v Banskej Bystrici sa UNAS aj ČESMAD dohodli, že vstupujú do štrajkovej pohotovosti.

12.01.2020 10:18 , aktualizované: 19:11
protest autodopravcov Foto:
Štrajk zástupcov Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) v Bratislave.
debata (507)

UNAS, ktorá od 7. januára organizuje celoštátny štrajk proti podmienkam podnikania v cestnej doprave, trvá na svojich dvoch požiadavkách – na znížení dane z motorových vozidiel o 50 % a pozastavení výberu mýta do vyriešenia záverov správy Najvyššieho kontrolného úradu SR o prevádzke elektronického mýtneho systému. V proteste je odhodlaná pokračovať, kým nebudú obe požiadavky splnené. "Hraničné priechody budú blokované dovtedy, pokiaľ premiér nesplní naše požiadavky. Máme dve požiadavky, stále na nich trváme,“ povedal podpredseda UNAS Stanislav Skala.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) požiadal protestujúcich autodopravcov, aby nechali kamióny na parkoviskách a sadli si za rokovací stôl. "Nech rokujú týždeň, dva, tri aj mesiac do úmoru, kým dohodnú nejaký kompromis, ale nech prestanú blokovať cesty, ohrozovať životy občanov a ekonomiku. Nech sa naozaj vrátia k forme štrajku, ktorý je prijateľný a garantovaný v ústave,“ povedal predseda vlády v rozhlasovej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Autodopravcov upozornil, aby nepokračovali v týchto aktivitách, pretože budú musieť niesť aj zodpovednosť za následky v prípade, že spôsobia nejaké škody. Rokovať so zástupcami UNAS nateraz premiér osobne nechce.

"Majú k dispozícii ministra dopravy, ministra financií. To sú kompetentné osoby, ktoré s nimi môžu rokovať. Momentálne nevidím dôvod na to, aby som sa s nimi stretol, pretože v tomto prípade im nemám ako pomôcť. Musia mi najprv oznámiť cez ministra financií, ako sa nakoniec dohodnú,“ uviedol Pellegrini. Ministri financií a tiež dopravy a výstavby už skôr označili požiadavky UNAS za nereálne.

Slová premiéra o zodpovednosti autodopravcov rozhorčili. Nepáči sa im, že za škody a rozkrádanie mýtneho systému v dôsledku podmienok jeho nastavenia dodnes nikto nenesie zodpovednosť. "Za to nie je nikto zodpovedný? On nás bude riešiť? Poctivo pracujeme, platíme dane,“ reagoval nahnevane Skala s tým, nech premiér príde medzi nich.

VIDEO: K blokádam kamionistov sa premiér vyjadril aj vo videu. Pozrite si, aký odkaz má pre dopravcov.

Video

© Autorské práva vyhradené

507 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #autodopravcovia