Slovenskí vojaci sú v bezpečí, sú na území tretej krajiny, povedal Pellegrini

Slovenskí vojaci sú v bezpečí, sú na území tretej krajiny.

12.01.2020 12:57
Peter Pellegrini Foto:
Predseda vlády SR Peter Pellegrini
debata (35)

Povedal v diskusnej relácii V politike televízie TA3 predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). Štrajkujúci autodopravcovia si podľa premiéra zobrali za rukojemníkov štát a občanov.

„Naši vojaci sú v bezpečí, sú na území inej krajiny a nič im nehrozí, plnia úlohy centrálneho velenia misie NATO,” povedal premiér. Podľa neho sa naši vojaci nezúčastňujú a ani nebudú zúčastňovať bojových operácií, pretože ide o výcvikovú misu. Misa NATO má podľa neho význam iba do momentu, kým ju Irak na svojom území bude chcieť. V prípade, že by Slovensko chcelo svojich vojakov stiahnuť, nepotrebuje na to povolenie parlamentu. Konanie USA bolo podľa neho netradičné, no pre Slovensko je zotrvanie v NATO kľúčové. Premiér vznik Európskej armády v dohľadnej dobe neočakáva.

Vyjadril sa aj k roztržke s predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS). „S pánom predsedom parlamentu sme mali rovnakí cieľ, len sme mali rozdielne názory na spôsob ako to spraviť. Ako premiér musím narábať so svojimi právomocami veľmi obozretne. Nebolo ani možné individuálne vykonať evakuáciu.” Z povolebnej spolupráce vylúčil iba stranu Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS). Vysvetlil to tým, že popiera demokratické hodnoty a zdôraznil, že Kotleba nevie viesť štát. „ĽSNS dokázala, že nevie riadiť štát, videli sme to pri ich riadení Banskobystrickej župy. Ten pán nie je nepopísaný list papiera.

„Žiadam ich, aby odišli z ciest. Pretože to nie je štrajk, je to ohrozovanie života ľudí a záujmov štátu,” vyjadril sa premiér k štrajku autodopravcov. Pellegrini zvolá stretnutie, na ktorom sa zúčastnia ministri dopravy, vnútra, financií, hospodárstva a policajný prezident, aby riešili aktuálnu situácia. Sám rokovanie s dopravcami zatiaľ neplánuje.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #zabitie Solejmáního