PS-Spolu podáva na Pentu podnety na prokuratúru a finančnú správu

Mimoparlamentná koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu podáva na skupinu Penta podnety na prokuratúru a finančnú správu. Týkať sa majú podnikania súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorej je jediným akcionárom. Lídri Michal Truban a Miroslav Beblavý o tom informovali na pondelkovom zhromaždení pred sídlom Penty v Bratislave.

13.01.2020 11:33 , aktualizované: 14:05
kiska, hlina, truban, beblavy Foto: ,
Vpravo predseda strany Progresívne Slovensko-Spolu Michal Truban a programový líder koalície PS/Spolu Miroslav Beblavý.
debata (24)

„V prvom rade očakávame, že sa vráti štátu aspoň nezdanená časť peňazí, my ju odhadujeme na 40 miliónov eur,“ vysvetlil Beblavý pred niekoľkými desiatkami ľudí. Dosiahnuť chcú tiež potrestanie vinníkov a vyšetrovanie transakcie, ktoré odhalí, komu peniaze skutočne smerovali.

Koalícia v podaniach poukazuje, že odpisy poistného kmeňa a náklady na úroky za úver, ktorým Dôvera kryla vyplatenie zisku z roku 2009, nemusia byť legitímne uznateľnými položkami. To by znamenalo, že si poisťovňa roky neoprávnene znižovala daňový základ. Časť peňazí sa dá podľa PS-Spolu získať späť, pretože poisťovňa vyplácala zisk cezhranične do firiem na Cypre, preto by sa mala aplikovať desaťročná lehota.

Penta vníma aktivity PS-Spolu ako súčasť predvolebnej kampane

Skupina Penta vníma aktivity mimoparlamentnej koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu ako súčasť útokov na súkromné investície v zdravotníctve v rámci predvolebnej kampane. Uviedol to hovorca Penty Gabriel Tóth v reakcii na pondelkové zhromaždenie koalície a avizované podnety na prokuratúru a finančnú správu.

Penta sa ohradila voči opätovnému otváraniu témy o hospodárení zdravotnej poisťovne Dôvera v roku 2009. „Nikdy nedošlo k žiadnemu vytiahnutiu 400 miliónov z poisťovne Dôvera. Výplata záväzkov voči akcionárom prebehla cez dividend recap, ktorý sa štandardne používa pri výplate budúcich ziskov podniku prostredníctvom bankového úveru,“ bráni sa Penta.

Tóth zdôraznil, že Dôvera funguje pri nákupe zdravotnej starostlivosti pre pacientov maximálne efektívne a nemusela byť počas svojej existencie ani raz oddlžená štátom a neprijala ani iné dotácie z verejných financií. Len od roku 2011 odviedla na daniach a odvodoch viac ako 150 miliónov eur. Naopak, investície Penty do zdravotníctva vrátane Dôvery presiahnu do konca roka 2023 podľa Tótha 480 miliónov eur.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #žaloba #PS-Spolu