Politici veria, že aktéri vraždy Jána Kuciaka budú primerane potrestaní

Politici za opozičnú stranu SaS a mimoparlamentnú stranu Za ľudí veria, že páchatelia a organizátori vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej budú primerane potrestaní. Uviedli to v pondelok v reakcii na súdne pojednávanie v Pezinku. Predseda Smeru Robert Fico sa na sociálnej sieti ohradil voči spájaniu vraždy so Smerom a upozorňuje na politické zneužitie smrti dvoch mladých ľudí.

13.01.2020 13:14 , aktualizované: 16:59
Pezinok, Súd, Pojednávanie, Kuciak, Vražda Foto: ,
Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku otvoril hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Pezinku v pondelok 13. januára 2020. Na snímke obvinený Marian Kočner.
debata (6)

„Naša krajina dnes stojí na križovatke, či sa vyberie cestou spravodlivosti, alebo prehlbovania nedôvery voči justícii a demokratickým inštitúciám. Veríme, že proces bude spravodlivý a dá Slovensku nádej na nový začiatok budovania slušnej spoločnosti. Pritom treba myslieť na to, že Marian Kočner je len symbolom zla a mafiánskych praktík a života vládnych špičiek na Slovensku,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Súdny proces s obžalovanými z vraždy novinára sa môže podľa liberálov stať symbolickým predelom, po ktorom začne Slovensko znovu fungovať ako demokratická krajina.

Mimoparlamentná strana Za ľudí tiež poukázala na to, že pondelkový súdny proces je jedným z najdôležitejších súdov v novodobej histórii Slovenska. „Celá verejnosť očakáva tvrdý a spravodlivý trest pre vrahov aj objednávateľov. Táto vražda, chladnokrvná objednávka odstránenia novinára, ktorý odhaľoval pravdu, nemá obdobu v slovenskej histórii,“ komentoval podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga s dôvetkom, že vládna strana Smer-SD nesie plnú politickú zodpovednosť za túto vraždu.

„Smer sa tvrdo ohradzuje voči akýmkoľvek snahám spájať ho s touto tragédiou a pripomína, že počas jeho vlády boli páchatelia zadržaní, obžalovaní a postavení pred súd,“ zdôraznil Fico na sociálnej sieti. Opoziční politici sa podľa jeho slov neštítia ničoho a tancujú na hroboch novinára a jeho snúbenice. „Tak ako bolo hanebné a odporné politické zneužitie smrti dvoch mladých ľudí bezprostredne po vražde, rovnako je to hanebné a odporné aj teraz, keď sa začal súdny proces,“ skonštatoval.

Začiatok súdneho procesu ocenil aj predseda vládneho Mosta-Híd Béla Bugár. „Toto je dôvod, prečo sme nakoniec ostali vo vláde. Okrem zmeny vlády, zmeny niektorých politikov, sme chceli dosiahnuť to, aby táto vražda neostala nevyšetrená,“ skonštatoval na sociálnej sieti. Začiatok procesu označil za prvý krok. Podľa svojich slov verí, že na jeho konci dostanú „tí, ktorí si objednali vraždu, prípadne vykonali vraždu, to, čo si zaslúžia“.

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila v pondelok pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na lavici obžalovaných sedia Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

Za vraždu Jána Kuciaka bol už právoplatne odsúdený Zoltán Andruskó. Uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú neskôr museli modifikovať pre požiadavku senátu Pamely Záleskej, ktorá nepovažovala dohodnutý 10-ročný trest odňatia slobody za adekvátny. Za úkladnú vraždu na objednávku požadovala pre Andruskóa 15-ročný trest, s ktorým napokon súhlasil. Stal sa tak prvým právoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Kušnírová