Prvá advokátka Kočnerom pohrdla

Ak by obhajcu Mariana Kočnera Mareka Paru advokátska komora potrestala zákazom činnosti, podnikateľa obžalovaného z vraždy bude zastupovať dcéra predsedu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana Natália Trubanová. Denník Pravda zistil, že elektronický systém pôvodne vybral inú advokátku, tá však Kočnera zastupovať odmietla.

13.01.2020 20:00
Kauza vražždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, súd Foto: ,
Obvinený Marian Kočner (vpravo) počas prestávky hlavného pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata (29)

Špecializovaný trestný súd v súčasnosti rieši okrem dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice napríklad aj falšovanie zmeniek televízia Markíza takmer za 70 miliónov eur. Súd svoj pokyn na výber náhradného advokáta vysvetlil medializovaným vyšetrovaním Paru na pôde Slovenskej advokátskej komory. Ten preverovanie svojej činnosti komorou zatiaľ komentovať odmieta.

Dcéra predsedu Špecializovaného trestného súdu Natália Trubanová bola ako náhradná obhajkyňa Kočnera vybratá náhodným výberom. Denník Pravda však zistil, že počítač ju vybral až ako tretiu v poradí. Prvá náhodná voľba mala padnúť na neskúsenú advokátku, ktorá sa na obhajobu pozorne sledovaných trestných vecí necítila a odmietla ju. Na druhýkrát voľba vyšla na advokáta, ktorý je však v konflikte záujmov. Sám totiž sedí v komisii, ktorá má na starosti možné disciplinárne stíhanie advokáta Paru. Systém ministerstva spravodlivosti preto musel vyberať opäť a napokon zvolil Natáliu Trubanovú.

Tá sa však k zastupovaniu Kočnera nemusí vôbec dostať. Prípadné potrestanie Paru je zatiaľ vzdialené. Ako informovala Slovenská advokátska komora, revízna komisia, ktorá sťažnosti proti Parovi prešetruje, potrebuje najskôr preveriť tvrdenia obsiahnuté v sťažnosti, zozbierať dôkazy, vyjadrenia strán a podobne. „Ak dospeje k záveru, že sťažnosť je dôvodná, dá návrh na disciplinárne konanie,“ ubezpečila hovorkyňa komory Alexandra Donevová.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #marek para