Pesnička pre Jána Kuciaka

Do Československa prišiel 23-ročný John Boyd zo škótskeho Glasgowa za priateľkou presne v prvý deň Nežnej revolúcie. Zviditeľnil sa ako spevák v televíznej súťažnej show The Voice Česko Slovensko 2019, dostal sa až do tretieho kola. Práve v pondelok vydal novú pesničku na počesť Jána Kuciaka. Nedopusťte, aby jeho smrť bola zbytočná, vyzýva Boyd.

14.01.2020 11:00
debata (36)

Prečo ste sa rozhodli urobiť túto pieseň? Prečo je pre vás dôležitá?

Na Slovensku žijem tridsať rokov, sú tu so mnou aj moje štyri deti. Za posledných desať rokov som robil veľa vecí, vrátane investigatívnej žurnalistiky. Prišiel som k vám presne 17. novembra 1989 a odvtedy čakám na sľubovanú zmenu. Ako hovorí aj text piesne, Jánova smrť zapôsobila ako iskra. Jeho smrť sa ma veľmi dotkla a pieseň, ktorú som nazval Change the rules, Zmeň pravidlá, vo mne vrela dlho. Až kým jedného dňa zo mňa nevyšla.

Vydali ste ju v pondelok, v deň, keď sa začalo hlavné pojednávania v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Termín vydania asi nebol náhodný. O čom vo svojej piesni spievate, o čom je?

Posolstvo je jednoduché: nenechajte jeho smrť byť zbytočnou, udržujte tlak na spravodlivosť a zmenu, zmeňte pravidlá hry a vyčistite túto spoločnosť. Áno, dátum jej vydania je taký osudový, som však rád, že je to ten istý deň, kedy sa začína veľký boj o spravodlivosť. Mám pripravené aj video, ale nateraz som jeho vydanie ešte pozdržal. Rozmýšľam totiž, že urobím aj slovenskú verziu piesne.

Čo od svojej piesne očakávate? Mala byť iba poctou Jánovi, alebo si myslíte, že popri spravodlivosti očakávanej od súdu by táto spravodlivosť mala byť podporená umením a jeho schopnosťou nejakým spôsobom byť večné?

Veľmi dobrá otázka. Áno, je to samozrejme pocta Jánovi, pričom by mala byť potenciálne aj neustálym pripomenutím potreby zmeniť pravidlá k lepšiemu. Pretože, poviem to latinským výrokom: Ars longa, vita breves, umenie je dlhé, život je krátky.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #megaproces s Kuciakovými vrahmi