Vláda prijala kroky na plnenie uznesení NRSR odmietajúcich Istanbulský dohovor

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) informoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o oznámení, ktorým Slovensko vyjadruje európskym orgánom záujem neratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).

15.01.2020 12:28
Peter Pellegrini Foto:
Predseda vlády SR Peter Pellegrini
debata (122)

Vyplýva to z návrhu opatrení na zabezpečenie plnenia uznesení Národnej rady (NR) SR týkajúcich sa dohovoru. Návrh v stredu zobrala vláda na vedomie.

Súčasťou schváleného návrhu, na základe uznesenia parlamentu z 29. marca i 28. novembra 2019 je tiež zrušenie úloh a predchádzajúcich uznesení kabinetu, ktoré sa týkali procesu ratifikácie Istanbulského dohovoru. Vláda takisto zobrala na vedomie, že minister spravodlivosti SR doručil dňa 18. decembra 2019 písomné pripomienky SR Súdnemu dvoru Európskej únie.

Vláda svojím stredajším uznesením uložila takisto všetkým členom kabinetu povinnosť postupovať v rámci možností voči inštitúciám Európskej únie a Rady Európy v súlade s uznesením NR SR.

Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými NR vyjadrila nesúhlas s tým aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom a aby Európska únia pristúpila k uvedenému dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #parlament #Istanbulský dohovor