Rok 2020 by mal byť rokom zmierenia a dialógu medzi krajinami, vyhlásila Čaputová

Rok 2020 by mal byť rokom zmierenia a dialógu medzi krajinami, myslí si prezidentka SR Zuzana Čaputová. Povedala to v stredu na novoročnom prijatí 79 veľvyslancov a chargé d'affaires a dvoch predstaviteľov medzinárodných organizácií, ktorí pôsobia v rámci diplomatických akreditovaných misií na Slovensku.

15.01.2020 15:43
zuzana čaputová prezidentka Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (37)

Čaputová vo svojom prejave spomenula parlamentné voľby, ktoré sa budú konať tohto roku na Slovensku. Dúfam, že hlas polarizácie a nenávisti nebude úspešný, aj keď hovorí nahlas, povedala. Verí, že nová vláda bude zodpovedne vládnuť a bude chrániť európske a transatlantické hodnoty.

Pripomenula, že rok 2019 ukázal svoju škaredú tvár. Som smutná keď vidím, ako v našej komunikácii a pri našich akciách narastá nevedomosť, vulgárnosť, agresivita a manipulácia. Tento konflikt sa stal pracovnou metódou, uviedla.

Naďalej chce apelovať na Slovákov, aby nestratili dôveru v inštitúcie, pretože za každého skorumpovaného jednotlivca je veľa čestných sudcov, prokurátorov alebo policajtov. Nová vláda bude zodpovedná aj za to, aby sa tieto inštitúcie posilňovali a ďalej neoslabovali, hovorí prezidentka.

Rekonštrukcia je podľa nej potrebná aj mimo Slovenska. Musím zabrániť špirále agresie a násilia, ktorá sa naposledy prejavila na Blízkom východe. Musíme začať rekonštruovať náš bezpečnostný poriadok, poznamenala Čaputová. Pokračovala, že je tiež potrebné urobiť niekoľko zmien v spôsobe vykonávania európskej zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová