Čaputová: Správa o zadržaní Trnku je pre Slovensko prelomová

Správa o zadržaní jedného z bývalých najmocnejších mužov v štáte, Dobroslava Trnku, je pre spravodlivosť na Slovensku prelomová. Tvrdí to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti v reakcii na štvrtkové zadržanie Trnku v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa.

16.01.2020 09:01 , aktualizované: 12:30
debata (84)

„Platilo by to tiež o hociktorom inom štáte, kde by sa šéf prokuratúry ocitol za mrežami a čelil by rozhodovaniu o väzobnom stíhaní za trestnú činnosť,“ uviedla Čaputová. „Aby mohol nastať v našej justícii skutočne očistný proces, potrebujeme poznať pravdu a tú sa, verím, dozvieme v spravodlivom procese s pánom Trnkom aj so všetkými ďalšími, ktorí sa s ním na zneužívaní spravodlivosti podieľali,“ vyjadrila sa prezidentka.

Úlohou prokuratúry, súdov a polície podľa nej aj naďalej zostáva vysporiadať sa s tými z vlastných radov, ktorých kredit vyvoláva oprávnené pochybnosti verejnosti a znižuje autoritu a dôveryhodnosť týchto inštitúcií. „Každý krok k očiste dôveru posilňuje,“ uzavrela.

Pellegrini: Trnkovo zadržanie ukazuje, že neexistujú nijaké chránené osoby

Zásah, pri ktorom NAKA zadržala bývalého generálneho prokurátora Trnku, ukazuje, že dnes neexistujú nijaké chránené osoby, voči ktorým by orgány činné v trestnom konaní nemohli zasiahnuť, pokiaľ majú podozrenia z porušenia zákona. Uviedol to premiér Peter Pellegrini (Smer).

„Rozviazanie rúk polícii a nové zákonné postavenie policajného prezidenta boli kľúčovými krokmi k dosiahnutiu tohto stavu. S o to väčším znepokojením vnímam posledné výroky opozície, že pozíciu policajného prezidenta treba opäť spolitizovať,“ doplnil predseda vlády.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali vo štvrtok bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obvinili ho. Trnku podľa zverejnenej fotografie zadržali v jeho dome v Hamuliakove. Vyšetrovateľ NAKA obvinil ešte v decembri minulého roka Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014, po tom, ako neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Hrnčiar: Zásah voči Trnkovi mešká desať rokov

Zásah voči bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi mešká desať rokov. Na sociálnej sieti to uviedol poslanec Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Teší ho, že NAKA voči Trnkovi „konečne zasiahla“. Zadržanie bolo podľa Mosta-Híd na základe medializovaných informácií a zverejnených nahrávok logické. Uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme.

Nahrávka rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a exministrom Jánom Počiatkom bola podľa Hrnčiara pre všetkých desivá formou aj obsahom. „Nepotreboval som ju však vidieť na to, aby som vedel, že spravodlivosť má s bývalým šéfom prokuratúry nevyrovnané účty. Tento pán a jeho kumpáni totiž stáli za dlhoročnými problémami mesta Martin s podvodnou pohľadávkou, za ktorú napokon Martinčania zaplatili nútenou správou, exekúciou i miliónmi eur,“ povedal Hrnčiar.

„Okrem spravodlivosti by som bývalému generálnemu prokurátorovi s radosťou dožičil aj hmotnú zodpovednosť za účet, ktorý namiesto neho a jeho kamarátov v talároch zaplatili všetci Martinčania,“ uviedol Hrnčiar.

Strana dúfa, že tento proces prinesie ďalšie dôkazy, ktoré pomôžu objasniť trestné činy z obdobia, počas ktorého zastával Trnka post generálneho prokurátora. Verí tiež, že podľa potreby budú obvinení a odsúdení tí, ktorí zlyhali, priblížila za Most-Híd Magdeme.

SaS: Dobrá správa pre Slovensko

Opozičná strana SaS označila zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku za dobrú správu pre Slovensko. Zároveň sa však pýta, prečo polícia konala až teraz. TASR o tom informoval Ondrej Šprlák z komunikačného oddelenia strany.

Už pred dvomi mesiacmi sme hovorili, aby bol Dobroslav Trnka vyšetrovaný vo väzbe, pretože bolo prinajmenšom zrejmé, že bude mať možnosť ovplyvňovať vyšetrovanie. Otázkou teraz je, komu všetkému pomohol čas, ktorý dala polícia Dobroslavovi Trnkovi na slobode," uviedol predseda strany Richard Sulík.

Podľa SaS bude veľmi náročné dočkať sa celej pravdy a spravodlivého procesu. Trnka je stelesnením mafie, ktorá tu počas vlády Smeru rozťahovala svoje chápadlá. Polícia by však mala v záujme očisty justície konať ráznejšie. NAKA by si tak mala prísť, okrem Trnku, aj pre Počiatka, Bödöra či iných. Až vtedy by sme možno všetci s údivom pozerali, ako by ich cela donútila rozprávať, načrtol poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS).

OĽaNO očakávali ráznejšie konanie

Ráznejšie konanie očakávalo aj hnutie OĽaNO. „Čas, ktorý mu takto NAKA zbytočne poskytla na zametenie stôp a dohodnutie postupu so svojimi skorumpovanými priateľmi, úplne zbytočne sťaží ďalšie procesy vedúce k uplatneniu spravodlivosti,“ myslí si líder hnutia Igor Matovič. Doplnil, že podobne nepochopiteľne NAKA dodnes nevykonala ani domové prehliadky a nezadržala ani Moniku Jankovskú, Jána Počiatka, Norberta Bödöra a ďalších, ktorí v rukách spravodlivosti mali skončiť už veľmi dávno.

Sme rodina: Dnešné trnkobranie je jednou z najprospešnejších akcií polície

„Dnešné trnkobranie je jednou z najprospešnejších akcií slovenskej polície. Uvidíme, či dnešné ráno je len počiatkom a zároveň koncom, alebo to bude mať aj pokračovanie,“ uviedlo v reakcii hnutie Sme rodina.

Za slušné Slovensko: Zadržanie Trnku je krok k obnoveniu dôvery v štát

Podľa iniciatívy Za slušné Slovensko je zadržanie Dobroslava T. krokom k očiste prokuratúry a obnoveniu dôvery v štátne inštitúcie. Ako uviedla na sociálnej sieti, víta tento krok, pretože podozrenia vyplývajúce z medializovaných informácii sú veľmi vážne a toto zadržanie môže viesť k rýchlemu a dôslednému vyšetreniu nielen Dobroslava T., ale všetkých, ktorí sú podozriví z páchania trestnej činnosti spolu s ním.

Nadácia Zastavme korupciu: Niektoré osoby stratili nedotknuteľnosť

Zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku je prvým signálom, že niektoré osoby stratili svoje nedotknuteľné postavenie. Uviedla to riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Transparency International: Dúfajme, že pri Trnkovi sa zatýkanie nezastaví

„Smutné, že až dve vraždy mladých ľudí naštartovali tento razantnejší boj proti korupcii na najvyšších miestach, ale určite lepšie ako nikdy. Tiež nezabúdajme, že aj toto je nepriamy dôsledok tlaku desaťtisícov ľudí, ktorí prišli na zhromaždenia Za Slušné Slovensko,“ uviedla TIS na sociálnej sieti. Zároveň dodala, že verí, že vyšetrovanie prípadov bude pokračovať. „Dúfajme, že pri Trnkovi sa zatýkanie nezastaví, a vo vysokom tempe bude pokračovať vyvodzovanie zodpovednosti aj po voľbách. Ak váhate, či ísť voliť, tak toto je dosť silný dôvod na to, aby ste vyslali signál politikom, čo táto krajina teraz najviac potrebuje,“ dodala mimovládka.

Mimoparlamentné strany oceňujú zadržanie Trnku

Mimoparlamentná koalícia PS/Spolu označila zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku za správny, logický a očakávaný krok. „Na obnovu dôvery v štát a jeho inštitúcie však potrebujeme viac,“ upozornila s tým, že Monika Jankovská, Ján Počiatek a Norbert Bödör sú stále na slobode.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga hovorí, že Trnka je len jedným z chápadiel mafie, ktorá pomáhala kryť ťažké zločiny proti štátu a konkrétnym ľuďom. Všetky kauzy, ktoré Trnka riešil, by mala podľa neho prokuratúra znova preveriť a vyšetriť. „Celá verejnosť oceňuje zadržanie Dobroslava Trnku. Stále však máme nezodpovedané tri otázky. Prečo to trvalo až dva mesiace od trestného podania, ktoré sme podali? A prečo nebol zadržaný aj Ján Počiatek, Monika Jankovská?“ hovorí.

„Je smutnou vizitkou našej krajiny, že bývalého generálneho prokurátora našej krajiny zadržala NAKA, zároveň však je to aj dobrou správou pre Slovensko,“ uviedlo vo svojom stanovisku KDH. Ak polícia začne konať tak, ako má, „veľkých rýb“ bude podľa nich v celách pribúdať. „Zabezpečiť spravodlivosť je základná úloha štátu, ak to nedokáže, štát zlyháva a sekundárnym efektom je aj nárast extrémizmu,“ doplnilo KDH.

Trnkovo zadržanie musí byť len začiatkom, myslia si predstavitelia Demokratickej strany. Ľubomír Galko poukazuje na to, že v Trnkovej kancelárii bol aj bývalý minister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Žiada, aby bol taktiež zadržaný a väzobne stíhaný. Zdôraznil, že môže ovplyvňovať svedkov, pokúsiť sa o útek, ale tiež môže byť sám ohrozený na živote zo strany tých, ktorých môže svojím svedectvom ohroziť. Ako ďalší dôvod uviedol psychický dosah väzby. „Zároveň očakávame, že polícia a prokurátora vykonajú bezodkladne všetky dostupné kroky, ktoré zabránia možnému prevodu majetku Jána Počiatka na iné osoby,“ uviedol. Strana vyzýva aj na dôkladné preverenie obsahu videonahrávky z Trnkovej kancelárie.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Dobroslav Trnka #Zuzana Čaputová