Gál podal návrh na pozastavenie funkcie sudkýň Maruniakovej a Cvikovej

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podal návrh na dočasné pozastavenie funkcie sudkyne Okresného súdu Bratislava V Zuzany Maruniakovej a sudkyne Okresného súdu Bratislava I Denisy Cvikovej. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová. Návrhy boli podľa nej podané z dôvodu, že u oboch sudkýň existujú dôvodné pochybnosti o tom, či spĺňajú predpoklady sudcovskej spôsobilosti, v dôsledku čoho môže byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo jeho dobrá povesť.

16.01.2020 12:43 , aktualizované: 12:56
debata (3)

Minister hovorí, že rezort pod jeho vedením tak vykonal ďalšie opatrenie voči jednotlivcom, ktorí naštrbili dôveru občanov v nezávislé súdnictvo a spravodlivosť. "Verím, že vďaka tomuto ďalšiemu kroku sa opäť posilní dôvera verejnosti v justíciu a sudcovský stav, pretože na podklade zlyhania jednotlivcov sa nedá opomenúť výkon funkcie ostatných čestných a poctivých sudcov, uviedol Gál.

Jedna z dvojice týchto sudkýň by tiež mala čeliť návrhu na disciplinárne stíhanie. Predsedníčka osobitnej komisie Súdnej rady SR Elena Berthotyová to avizovala tento týždeň s tým, že nechcela konkretizovať meno. Nevylúčila však, že by mohli Súdnej rade podať návrh na disciplinárne stíhanie oboch sudkýň.

Mená Maruniakovej a Cvikovej sa spomínajú v údajnej komunikácii Mariana K. s bývalou štátnou tajomníčkou MS a sudkyňou z pozastaveným výkonom funkcie Monikou Jankovskou. Maruniaková rozhodla v prospech Mariana K. v kauze televíznych zmeniek a Cviková sa na rozhodovaní v tomto spore mala podieľať napriek tomu, že v prípade nebola sudkyňou.

Maruniaková sa tiež vo výberovom konaní na Okresný súd Bratislava V umiestnila na druhom mieste, po hĺbkovej kontrole nariadenej ministrom Gálom sa v procese výberového konania zistili viaceré formálne nedostatky, ktoré boli podľa ministerstva postúpené špeciálnej komisii Súdnej rady na ďalšie konanie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #sms komunikácia Mariana Kočnera #Zuzana Maruniaková