Predseda Ústavného súdu preverí dôvody na disciplinárne stíhanie sudcu Mamojku

Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan vykoná všetky úkony potrebné k prevereniu, či existujú dostatočné dôvody na disciplinárne stíhanie ústavného sudcu Mojmíra Mamojku, a podľa toho bude ďalej postupovať. Informovala o tom hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

16.01.2020 13:05 , aktualizované: 13:33
PREZIDENT: Vymenoval sudcov Ústavného súdu SR Foto: ,
Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan
debata (12)

Šéf ÚS podľa hovorkyne vníma medializované informácie týkajúce sa sudcu Mamojku. „Predseda ÚS vykoná všetky úkony potrebné k prevereniu, či existujú dostatočné dôvody na disciplinárne stíhanie sudcu, a podľa toho bude ďalej postupovať. V súlade s paragrafom 54 odsek 1 Spravovacieho a rokovacieho poriadku ÚS SR predseda ÚS v prvom rade požiada dotknutého sudcu, aby sa k týmto skutočnostiam písomne vyjadril,“ uviedla Ferencová.

Niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Tóth tvrdí, že Marian Kočner žiadal pomoc cez tzv. motáky, v ktorých odkazoval aj na expremiéra Roberta Fica (Smer). V jednom z odkazov od podnikateľa Mariana Kočnera z väzby bolo, aby Fico požiadal Mamojku o prijatie krokov, ktoré by viedli k jeho prepusteniu. Za Mamojkom mal ísť nakoniec osobne Tóth aj sám v lete 2018. Mal mu odniesť kópiu podania na ÚS SR. „Povedal som mu, že ho pozdravuje pán Marian Kočner, že podal podnet a prosí, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa ešte raz opýtal, či je to podané. Povedal, že v poriadku. Tým sa to skončilo,“ vypovedal v stredu (15. 1.). Tóth nedokázal povedať, či v obálke, ktorú dal Mamojkovi, boli aj peniaze. Tvrdí, že ho Marian Kočner považoval za svojho priateľa.

Mamojka tieto tvrdenia odmieta. „Popieram to, je to absolútny nezmysel. Takémuto človeku sa nedá veriť ani to, ako sa volá,“ povedal Mamojka. Deklaruje, že nikto za ním v tejto veci nebol a nikto ho ani neovplyvňoval. „Ja som sa s ním nikdy nestretol. Je to nezmysel a odpoveďou na to všetko je fakt, ako to skončilo na Ústavnom súde SR,“ skonštatoval ústavný sudca.

Sťažnosť Mariana Kočnera, týkajúcu sa jeho väzby, senát ÚS vlani v septembri odmietol ako zjavne neopodstatnenú.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #fiačan #Kočner #Mamojka