Pellegrini: Výzva neratifikovať Istanbulský dohovor nie je atakom na prezidentku

Netreba ho vnímať ani ako účelové konanie, uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer). Prezidentka Čaputová reagovala, že si dá urobiť právnu analýzu procesných krokov.

17.01.2020 14:06 , aktualizované: 15:40
rodina, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (99)

„Ale keďže časť ratifikačného procesu je v rukách pani prezidentky, keďže ide až o úroveň prezidentskej zmluvy, tak sme museli v tom uznesení odkázať aj na pani prezidentku, respektíve odporučiť jej, aby aj ona konala tak, ako si žiada NR SR,“ povedal.

Pellegrini dodal, že vláda SR v tomto prípade ani inak konať nemohla, keďže jej pozícia je závislá od rozhodnutia parlamentu.

Predseda vlády SR informoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o oznámení, ktorým Slovensko vyjadruje európskym orgánom záujem neratifikovať Istanbulský dohovor ešte v stredu (15. 1.). Vláda svojím uznesením uložila takisto všetkým členom kabinetu povinnosť postupovať v rámci možností voči inštitúciám Európskej únie a Rady Európy v súlade s uznesením NR SR.

Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými NR SR vyjadrila nesúhlas s tým, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom a aby Európska únia pristúpila k uvedenému dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení. SNS výzýva prezidentku, aby oznámila RE, že SR neratifikuje Istanbulský dohovor

SNS vyzvala prezidentku, aby konala vo veci Istanbulského dohovoru

Podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka je úlohou prezidentky oznámiť Rade Európy (RE), že SR nebude ratifikovať dohovor, čiže sa nehodlá stať zmluvnou stranou tohto dohovoru.

Prezidentku na základe návrhu vlády informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) o oznámení, ktorým Slovensko vyjadruje európskym orgánom záujem neratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). „Teraz je na rade pani prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá by sa mala vyjadriť a ktorá by mala oznámiť, že Slovensko sa nestáva ďalším štátom, ktorý bude ratifikovať daný dohovor. Keďže sa do dnešného dňa tak nestalo, vystupujeme znova, aby sme vyzvali pani prezidentku, aby si splnila svoju povinnosť a v tejto veci konala,“ povedala na piatkovej tlačovej konferencii podpredsedníčka SNS Eva Smolíková.

Hrnko pripomenul, že podľa Ústavy SR za zahraničnú a vnútornú politiku zodpovedá vláda. Prezident podľa Hrnka zásadné veci svojim podpisom len potvrdzuje, že prešiel celým procesom v zmysle ústavy. Istanbulský dohovor je podľa SNS ideologický dohovor, a nie je to žiaden dohovor, ktorý by riešil otázku násilia na ženách.

Čaputová: Dám si urobiť právnu analýzu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si dá urobiť v súvislosti s Istanbulským dohovorom právnu analýzu z hľadiska procesných krokov a toho, čo ako hlava štátu môže v tejto veci urobiť. Reagovala tak na piatkovú výzvu predstaviteľov SNS, ktorí ju žiadajú, aby oznámila Rade Európy, že SR nebude tento dohovor ratifikovať.

„Mám na stole uznesenie vlády, ktorým ma žiadajú prijať k tomu stanovisko. Treba však povedať, že štandardný postup je taký, že Národná rada SR by mala vyjadriť buď súhlas, alebo nesúhlas s týmto dohovorom. To sa nestalo. Výsledkom toho je, že nie sme nijakým spôsobom viazaní týmto dohovorom,“ uviedla prezidentka v piatok po spoločnom novoročnom obede s exprezidentmi SR. Čaputová sa preto rozhodla urobiť právnu analýzu a následne bude podľa svojich slov informovať verejnosť.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Istanbulský dohovor #Peter Pellegrini