Generálny prokurátor nemôže v kancelárii využívať skrytú kameru, tvrdí Danko

Generálny prokurátor nemôže mať v kancelárii skrytú kameru na nahrávky. V diskusnej relácii Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) to povedal predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Reagoval tým na rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, že bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka napriek návrhu polície nebude stíhaný vo väzbe.

18.01.2020 14:04 , aktualizované: 15:11
danko beblavý Foto:
Hosťami diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy boli predseda NR SR a SNS Andrej Danko a predseda PS/Spolu Miroslav Beblavý.
debata (12)

Predseda strany Spolu – občianska demokracia (Spolu) Miroslav Beblavý ocenil, že prezidentka Zuzana Čaputová sa v tejto súvislosti bude pýtať generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára i policajného prezidenta Milana Lučanského na prepustenie Dobroslava Trnku zo zadržania. Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava vo štvrtok 16. januára zadržali a obvinili z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

„Nikdy som si nedovolil hodnotiť prácu polície a prokuratúry. Možno to má svoje rácio, ktoré pochopíme o pol roka, možno je to procesná finta a možno je to aj zlyhanie niekoho,“ povedal Danko. Verí, že vyšetrovanie bude pokračovať a že veci, ktoré sa dajú vysvetliť, sa vysvetlia. Obáva sa však, že veci, ktoré odzneli, sa vysvetliť nedajú. „Najmä sa nedá vysvetliť, ako tak vysoký funkcionár má vo svojej kancelárii kameru,“ poznamenal Danko.

Beblavý zasa zdôraznil, že ak by na Slovensku nebola žiadna chránená osoba, vo väzení by sedelo viacero ľudí, aj vysokých verejných funkcionárov. „Toto sú kľúčové veci pre dôveru ľudí v štát. V situácii, keď prokurátor povie, že nevidí dôvod na stíhanie, tak mne zostáva rozum stáť. Oceňujem však, že prezidentka si v tejto veci predvolá policajného prezidenta a generálneho prokurátora, aby jej toto rozhodnutie vysvetlili,“ uviedol Beblavý.

Predseda Národnej rady SR Danko priblížil, že ešte nevie, ako bude vyzerať najbližšia parlamentná schôdza, ktorej začiatok je naplánovaný na utorok 21. januára. Nevylúčil však, že o niektorých zákonoch v prvom čítaní, ktoré sú zaradené v program schôdze, sa bude rokovať. Verí, že po voľbách sa zostaví vláda, ktorá bude riešiť reálne problémy ľudí.

Za hlavné priority, ktoré bude po voľbách presadzovať SNS vymenoval jej predseda vytvorenie ministerstva cestového ruchu a športu, výstavbu diaľníc, reštrukturalizáciu nemocníc a získanie peňazí na veľké infraštruktúrne projekty.

Beblavý zopakoval, že za chybu považuje nespojenie opozičných síl, čo má za následok, že namiesto jednej silnej strany sú tu dve polosilné strany bojujúce proti vládnej strane Smer. Prioritami podľa neho bude spravodlivosť, zdravotníctvo, školstvo a ekológia. Beblavý sa neobáva, že by terajšia mimoparlamentná koalícia PS/Spolu vo voľbách neuspela, ak by sa to stalo, vzdal by sa šéfstva v strane.

Danko zároveň potvrdil, že ak sa SNS nedostane do parlamentu, ponúkne svoju funkciu, a členovia strany rozhodnú ako ďalej. To, že predseda by mal v prípade neúspechu strany zložiť funkciu, považuje Beblavý za prejav politickej kultúry.

Diskusia sa nevyhla ani téme štrajku autodopravcov. Danko sa nechal počuť, že očakával väčší konsenzus či legislatívnu iniciatívu, bol by tiež za to, aby obyvatelia Slovenska za diaľnice neplatili, kým nebude dostavaná celá diaľničná infraštruktúra. Beblavý poznamenal, že ústupky dopravcov zaplatíme všetci, pripomenul, že mnohé veci, vrátane zmluvy na mýto, treba vyšetriť a vyvodiť zodpovednosť.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Dobroslav Trnka #Andrej Danko #Sobotné dialógy