Bugár: Rozhodnutie o prepustení Trnku bolo prekvapivé. Podľa Trubana sa politici iba vyhovárajú

Polícia urobila v prípade vyšetrovania bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku dobrú prácu. Uviedol to v diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke RTVS predseda strany Mosta-Híd Béla Bugár, pričom nevie, prečo napokon rozhodol prokurátor o jeho prepustení. S lídrom koaličnej strany súhlasí v tejto súvislosti aj predseda strany Progresívne Slovensko Michal Truban.

19.01.2020 13:26 , aktualizované: 14:29
truban bugár Foto: ,
Líder koalície PS/Spolu Michal Truban (vľavo) a predseda strany Mosta-Híd Béla Bugár.
debata (54)

Volebný líder koalície PS/Spolu však vníma, že súčasní politici sa iba vyhovárajú, a to je podľa neho kľúčové aj pri náraste extrémizmu. Bugár tvrdí, že Most-Híd urobil maximum pre národnostné menšiny aj pri riešení rómskej problematiky.

„Polícia v prípade odviedla naozaj dobrú prácu. Skutočne neviem, prečo rozhodol prokurátor o prepustení bývalého generálneho prokurátora," povedal Bugár. Truban označil rozhodnutie prepustiť Dobroslava Trnku za nepochopiteľné. „Je to nepochopiteľné a tomu rozhodnutiu absolútne nerozumiem. Ani ľudia nechápu, ako na Slovensku funguje spravodlivosť pre vyvolených ľudí," povedal Truban. Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vo štvrtok 16. januára zadržali a obvinili z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR však rozhodol, že napriek návrhu polície nebude Trnka stíhaný vo väzbe.

Politici hodnotili aj súdny proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Bugár zopakoval, že v prípade, že by mal Most-Híd informácie o prepojeniach v roku 2016, nevstúpil by do vlády. „Keď si teda zoberiete Mariana Kočnera, v roku 2016 sme nevedeli, že existujú také prepojenia. Keby sme to vedeli určite do takejto vlády nejdeme," doplnil Bugár.

Truban vyčítal Bugárovi, že jeho strana zostala vo vláde, aj keď sa podozrenia ukázali. „Mňa najviac šokovalo pri tom procese, že sa ukázali prepojenia na ľudí, ktorí mali vlastné pravidlá. Nie je zodpovedné zostávať vo vláde za každú cenu, ľudia totiž musia vidieť, že niečo je už za hranicou únosnosti," povedal Truban.

Bugár oponoval tým, že je dostatočne skúsený na to, aby vedel odhadnúť, čo je zodpovedné. Podľa neho práve jeho strana dosiahla po vražde novinára odchod premiéra Roberta Fica (Smer) a Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra. Doplnil tiež, že od výmeny policajného prezidenta sa posunuli viaceré prípady dopredu. „Odkedy je na čele polície pán Lučanský, prípady sa vyšetrujú. Určite tá výmena pomohla," zhodnotil Bugár.

Truban sa domnieva, že by bolo potrebné po parlamentných voľbách Lučanského odvolať. „Prospelo by to zvýšeniu jeho dôveryhodnosti. Pokojne by sa mohol o funkciu uchádzať opäť, ale prešiel by znovu celým výberovým procesom,“ uzavrel.

Ako sa vládna koalícia zachová v súvislosti s budúcotýždňovou poslednou schôdzou NR SR, Bugár povedať nevedel, jasno má len v tom, ako sa k tomu postaví Most-Híd. Zákony, ktoré boli v minulosti prerokované, by sa prerokovávať nemali, avšak prerokovať by sa mohli tie, o ktorých sa nehovorilo, ako napríklad Lex Haščák. „My to určite podporíme,“ poznamenal Bugár. Truban zopakoval, že ich prioritou je práve Lex Haščák, iné návrhy stiahnu.

Diskusia sa nevyhla ani téme štrajku autodopravcov a mýtnemu tendru. Podľa Trubana je potrebné spretŕhanie vzťahov, povyhadzovanie niektorých ľudí a najatie „špičkových“ právnikov. Bugár v tejto súvislosti zopakoval, že zmluva je nevypovedateľná a minister dopravy, ktorý je z radov vládneho Mosta-Híd, urobil v tejto oblasti čo mohol, ide podľa neho o zdedený problém. Poukázal na vypracovanie odborných a právnych analýz ihneď po nástupe ministra, či na zasadnutie odbornej komisie, ktorá pracuje na novom tendri, do ktorého prizvala aj autodopravcov. Na otázku, či tento problém riešil so svojím koaličným partnerom Smerom, Bugár povedal, že sa to nedalo. Truban to označil za výhovorky.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Béla Bugár #Michal Truban #O 5 minút 12