Danko presadil len jeden bod programu schôdze, ale poslanci veto prezidentky neprelomili

Aktuálna schôdza Národnej rady SR rokovala len o prezidentkou vrátenej novele zákona o pozemkových úpravách, prezidentkino veto poslanci neprelomili. Z prítomných 131 za hlasovalo iba 71 poslancov. Žiaden z opozičných návrhov k doplneniu, či zmene programu schôdze, neprešiel.

21.01.2020 11:30 , aktualizované: 18:08
debata (422)

Prezidentka má pri novele zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pochybnosti najmä v súvislosti s princípom právnej ochrany vlastníctva. Novelu, ktorá mala prispieť k odstráneniu rozdrobenosti vlastníctva pozemkov, tak plénum opätovne neschválilo.

Šéf parlamentu sa ešte pred hlasovaním o programe schôdze vyjadril, že verí, že vrátená novela prejde. „Konsenzus na tom zatiaľ je,“ skonštatoval Danko ešte pred hlasovaním o programe schôdze s tým, že verí, že posledná schôdza parlamentu v tomto volebnom období bude dôstojná.

Schôdza sa začala minútou ticha, ktorou si uctili zosnulého predsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu.

Januárová schôdza Národnej rady (NR) SR trvala len jeden deň, poslanci ju ukončili štátnou hymnou SR.

Opozičné návrhy neprešli

Súčasťou plánovaného programu schôdze boli aj desiatky ďalších presunutých návrhov z predchádzajúcej schôdze, medzi nimi boli opozičné návrhy v prvom čítaní, okrem nich to bol návrh poslancov koaličného Mosta-Híd kodifikovať posunkový jazyk.

Poslanci nehlasovali na schôdzi ani o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata na Slovensko, taktiež nerozhodovali ani o návrhu vlády na vymenovanie Dany Meager za viceguvernérku Národnej banky Slovenska (NBS). Plénum nevolilo ani predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti či predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Plénum nerokovalo ani o návrhu uznesenia poslancov za SNS k situácii v Iraku. Poslancovi Jánovi Budajovi (OĽaNO) neprešiel návrh, podľa ktorého chcel, aby v pléne predniesol generálny prokurátor Jaromír Čižnár informáciu o stave na generálnej prokuratúre v súvislosti so zadržaním a prepustením bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Poliačik a Matovič žiadajú od Danka ospravedlnenie za výrok o prezidentke

Andrej Danko (SNS) nemá úctu voči prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Vyhlásil to v pléne NR SR po slovnej nezhode s nezaradeným poslancom Martinom Poliačikom.

„Budem si ctiť prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom, ako ste vy,“ povedal Poliačikovi po tom, ako si vymenili názory v súvislosti s neschválením procedurálneho návrhu nezaradenej poslankyne Veroniky Remišovej.

VIDEO: Poliačik o Dankovi: Vyzýval na dôstojnosť a sám bol hrubý a neslušný.

Video

Na Poliačikovu výčitku reagoval s tým, že voči nemu úctu nemá, ale má ju voči Remišovej. Následne šéf parlamentu vyzval nezaradeného poslanca, aby naňho v pléne nekričal a vyhlásil, že „môže ísť kričať k prezidentke do paláca“.

Líder OĽaNO Igor Matovič po konflikte predstúpil pred predsedu parlamentu s papierom, na ktorom bolo napísané „On je ožratý“. „Toto, čo ste napísali, je neskutočná drzosť,“ reagoval Danko a požiadal Matoviča, aby si sadol späť na miesto a bol ticho, že z neho ide zloba. „Som šťastný, že je koniec volebného obdobia a tohto šialenca už nemusím vidieť,“ dodal na Matovičovu adresu.

Zľava: Poslanec parlamentu za stranu SaS Martin... Foto: SITA, Braňo Bibel
NR SR matovič danko hádka klus Zľava: Poslanec parlamentu za stranu SaS Martin Klus, poslanec NR SR a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a predseda parlamentu za SNS Andrej Danko počas rokovania 57. schôdze NR SR.

Poliačik jeho výrok o prezidentke označil za nepatričný a požiadal ho, aby sa zaň ospravedlnil. K výzve sa pridal aj Matovič. Dankovo vyjadrenie podľa jeho slov nie je hodné druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Poliačik avizoval pre Dankovo vyjadrenie na adresu prezidentky podanie na mandátovo-imunitný výbor.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevidí najmenší dôvod na tieto vyjadrenia reagovať, uviedol

Danko: Nech sa mi prezidentka ospravedlní za svoje statusy

Prezidentka Zuzana Čaputová by sa mala ospravedlniť Andrejovi Dankovi. Šéf parlamentu to povedal novinárom v utorok po rokovaní NR SR. Tvrdí, že sa k nemu správala znevažujúco ešte predtým, ako nastúpila do úradu.

„Nech sa mi prezidentka ospravedlní za svoje statusy na Facebooku ako osoba. Čo sa týka úradu, mám úctu k prezidentskému úradu. Prezidentskému úradu sa vždy ospravedlním,“ skonštatoval. Podľa vlastných slov ho mrzia vyjadrenia a odkazy prezidentkiných poradcov smerom k parlamentu. „Nerobte zo mňa človeka, ktorý sa nevie správať,“ poznamenal.

Zdôraznil, že prezidentka je prezidentkou pre všetkých ľudí a prezidentský úrad by žiadna strana nemala zneužívať. „Najväčšou výzvou pre prezidentku bude, ak sa zbaví konečne závislosti na ľuďoch, ako je Poliačik,“ poznamenal.

Podľa Danka nie je prezidentský palác apolitický

Andrej Danko rešpektuje funkciu a úrad prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Mrzí ho však, že prezidentský palác nie je apolitický. Dankovo stanovisko poskytla hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

„Rešpektujem funkciu aj úrad prezidentky. S čím však mám problém je to, pokiaľ sa nespráva apoliticky. Je na mieste uvážiť, či vyjadrenia niektorých pracovníkov tejto inštitúcie v rozprúdenej politickej kampani pôsobia šťastne a či nenahrávajú niektorým politickým subjektom, čoho sme dnes, žiaľ, svedkom,“ uviedol Danko.

Zdôraznil nezávislosť inštitúcie NR SR a kritizoval mediálne odkazy z prezidentského paláca smerom k parlamentu. Doplnil, že má úctu ku každému človeku, či je to žena alebo muž, a takisto, že rešpektuje akúkoľvek funkciu či post. „Jediné, čo žiada, je férový a spravodlivý prístup ku všetkým,“ dodala Škopcová.

422 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Andrej Danko