Trnkovi zrušili obvinenie, ktoré súvisí s kauzou Tipos

Bývalého generálneho prokurátora minulý týždeň zadržala NAKA, ale prokurátor Rastislav Hruška rozhodol o jeho prepustení. Teraz zrušil aj jeho obvinenie.

21.01.2020 15:57 , aktualizované: 21:19
Dobroslav Trnka, vypočúvanie, NAKA Foto: ,
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka (uprostred) opúšťa budovu NAKA po výsluchu.
debata (85)

Informuje o tom portál Aktuality.sk.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) minulý týždeň v piatok uviedol, že nevidí dôvod na jeho stíhanie.

„Dnes nám bolo doručené uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorým zrušil uznesenie vyšetrovateľa národnej kriminálnej agentúry o začatí trestného stíhania a súčasne o vznesení obvinenia osobe D. T. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedol hovorca polície Michal Slivka. Dodal, že ku konkrétnostiam sa zatiaľ nebudú vyjadrovať.

Danko: Radšej nerobiť nič, ako vytvoriť zmätočné konania

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko rešpektuje prácu orgánov činných v trestnom konaní a verí, že vedia, čo robia, uviedol v reakcii. Dodal, že najvyšší ústavní činitelia by nemali hodnotiť prácu týchto orgánov.

„Radšej nerobiť nič, ako vytvoriť zmätočné konania,“ skonštatoval v utorok Danko pred novinármi v súvislosti so zrušením obvinenia voči Trnkovi. „Mám veľmi málo informácií na to, aby som hodnotil veci desať rokov dozadu, ale v každom prípade verím, že policajti alebo prokurátori vedia, čo robia,“ doplnil s tým, že nechápe, ako mohol mať generálny prokurátor v kancelárii kameru.

Šéf parlamentu zároveň uviedol, že nemá k prípadu bližšie informácie a nechcel ho hodnotiť. „Ani prezidentka, ani ja, ani predseda vlády by sme v týchto veciach nemali hodnotiť prácu ľudí, ktorí posudzujú spisy alebo túto vec vyhodnocujú,“ doplnil. „Verme tomu, že orgány činné v trestnom konaní vedia, čo robia. Možno až o tri mesiace pochopíte procesný úkon, prečo bol prepustený, aký to má zmysel,“ skonštatoval Danko.

Minulý týždeň Trnku asi osem hodín vypočúvali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v Nitre. Prokuratúra následne informovala, že zneužitie právomoci sa nepotvrdilo a väzba preto neprichádzala do úvahy.

Obvinenie súviselo s kauzou Lemikon, ktorej vyvrcholenie dokumentuje záznam zo skrytej kamery Mariana Kočnera. Nahrávka z januára 2009 zobrazuje vtedajšieho ministra financií Jána Počiatka (Smer) diskutovať s Trnkom o komunikačnej stratégii k právnemu sporu medzi štátnou akciovkou Tipos v správe rezortu financií a cyperskou spoločnosťou Lemikon. Štát mal vtedy kvôli Počiatkovej pochybnej iniciatíve prísť zhruba o 16 miliónov eur.

OĽaNO: Prepustenie Trnku je buď zlyhaním, alebo ide o politickú objednávku

V prípade prepustenia bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku orgány činné v trestnom konaní buď zlyhali, alebo konajú na politickú objednávku. Myslí si to opozičné hnutie OĽaNO.

„Vo chvíli, keď všetci Slováci vidia na videu Dobroslava Trnku s Jánom Počiatkom niekoľko trestných činov, Smer-SD opäť chráni svojich ľudí. Po tom, ako bol bývalý generálny prokurátor krátko po zadržaní aj prepustený na slobodu, došlo k zrušeniu jeho obvinenia,“ uviedol v reakcii po Trnkovom prepustení predseda hnutia Igor Matovič.

Nezaradená poslankyňa Veronika Remišová mieni, že „niekto sa veľmi bojí“, čo všetko by mohol Dobroslav Trnka porozprávať. „Kauza Trnku je ukážkovým príkladom toho, že očistné procesy na polícii a na prokuratúre nefungujú. Už len samotný fakt, že Dobroslav Trnka aktívne spolupracoval s mafiánom a človekom obvineným z vraždy novinára, okrem iného aj pri nahrávkach vo svojej kancelárii, je dôvodom na okamžité väzobné stíhanie,“ komentovala.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Tipos #Dobroslav Trnka #Andrej Danko