K spomienkovým stretnutiam za Jána a Martinu sa pripojí vyše 40 miest a obcí

Iniciatíva Za slušné Slovensko si zhromaždeniami vo viac ako 40 mestách a obciach 21. februára pripomenie úmrtie Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako ďalej informovali zástupcovia iniciatívy, vyzývajú verejnosť k vytvoreniu udalostí v rámci „Týždňa Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej“, ktoré by sa konali od 21. februára do 28. februára a skončili by tak deň pred parlamentnými voľbami.

21.01.2020 19:31
Za spravodlivé Slovensko Foto: ,
Účastníci zhromaždenia Za spravodlivé Slovensko organizovaného Iniciatívou Za slušné Slovensko počas pochodu pred Národnú radu SR. Bratislava, 18. október 2019.
debata (14)

Podľa členov iniciatívy stojí Slovensko pred kľúčovými voľbami. „Uvedomujeme si, že len hlasy znejúce z námestí na skutočnú a hlbokú zmenu, akú Slovensko potrebuje, nestačia. Chceme spraviť všetko, čo je v našich silách a možnostiach, aby po voľbách mohla vzniknúť nová, dôveryhodná vláda,“ uviedli. Dodali však, že z pozície občianskej iniciatívy nemôžu sľubovať politickú zmenu, no dokážu prispieť k zmene spoločenskej klímy.

Iniciátori Za slušné Slovensko od 1. do 19. februára plánujú prejsť viac ako 100 miest. „Prejdeme cez chudobnejšie regióny, kde je málo práce a kde sú zlé cesty, navštívime miesta, kde žijú ľudia menšín,“ vyhlásili a dodali, že súčasťou aktivít budú aj diskusie s maturantmi o demokracii a dôležitosti práva voliť. V mnohých mestách plánujú aj diskusie pre verejnosť.

Od smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej 21. februára ubehnú dva roky. Iniciatíva hovorí, že nezabúdajú a opäť vyjdu na námestia. „Spomienkové zhromaždenia Za Jána, za Martinu a za slušnú krajinu“ sú zatiaľ naplánované v 43 mestách a dedinách a pridávajú sa ďalšie,“ priblížili. Vyzývajú taktiež, aby od 21. do 28. februára vytvorili ľudia s nimi „Týždeň Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej“. „Či už ste sami, alebo skupina, organizácia, či škola, pripomeňme si témy, za ktoré sme stáli na námestiach. Proti hrubosti a zlu, za slušnosť a spravodlivosť. Za Jána a Martinu,“ uzavreli.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Za slušné Slovensko