Rezort zdravotníctva nesúhlasí s kritikou inovatívnych farmaceutov

Ministerstvo zdravotníctva SR pripúšťa, že za uplynulé roky sa zdroje dát o liekoch líšili. Rezolútne však vylučuje negatívny dosah či vplyv na sektor. Uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na utorkové vyjadrenia Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).

21.01.2020 20:57
04-lieky-4x Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa analýzy asociácie o výdavkoch na lieky čerpali z chybných údajov. Kritiku asociácie považuje za neopodstatnenú a nekorektnú aj Útvar hodnoty za peniaze (UHP).

Eliášová pripomenula, že v októbri 2016 bola schválená revízia výdavkov v zdravotníctve. Dokument pripravil Inštitút zdravotnej politiky (IZP) MZ SR spolu s UHP. Na základe neho sa stanovili hodnoty úspor na roky 2017 až 2019. „Lieky, špeciálny zdravotnícky materiál a pomôcky boli prioritnými oblasťami, kde sme realizovali najúspešnejšie opatrenia,“ zdôraznila. Rezort zdravotníctva podľa nej plní revíziou stanovený cieľ najúspešnejšie spomedzi ministerstiev.

„Čo sa týka konkrétnych výhrad AIFP, faktom je, že v uplynulé roky sa zdroje dát líšili, avšak rezolútne vylučujeme negatívny dosah či vplyv na sektor,“ doplnila Eliášová.

IZP vo svojej reakcii na sociálnej sieti uviedol, že závery revízie výdavkov na zdravotníctvo platia. „Kritika AIFP poukazuje na problémy, ktoré s našimi závermi nesúvisia,“ deklaroval. Z 216 miliónov eur identifikovaných úspor tvoria podľa nich až 176 miliónov eur štyri opatrenia, a to zohľadňovanie nákladovej efektivity liekov, vstup nových generík a biosimilárnych liekov, rozširovanie centrálneho nákupu liekov a elektronizácia predpisovania. „Výpočet úspor pri ani jednom z týchto štyroch opatrení nesúvisí s možnými chybami, na ktoré AIFP poukazuje,“ konštatuje inštitút.

IZP vysvetľuje, že potenciál bol rátaný najmä z výkazov poskytovateľov o vykonanej zdravotnej starostlivosti, z reálnych výdavkov zdravotných poisťovní a odhadov výdavkov na novokategorizované lieky. „Na ostatné opatrenia môžu mať nedostatky vo vykazovaní len minoritný vplyv. Duplicita, na ktorú poukazuje AIFP, sa našich záverov vôbec netýka,“ konštatujú. Inštitút tvrdí, že si zdroje preveruje a na nezrovnalosti upozorňuje príslušné orgány. Na zlepšení vykazovania podľa svojich slov aktívne pracuje.

AIFP vyhlásila na utorkovej tlačovej konferencii, že analýzy o výdavkoch na lieky na Slovensku vychádzajú z chybných dát. Tvrdí, že pokiaľ nebudú správne údaje, nebudú sa robiť ani správne rozhodnutia. Asociácia poukázala napríklad na to, že zdravotné poisťovne hlásia Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) úhrady, ktoré sú oficiálne v zozname kategorizovaných liekov, nie reálne. Ďalším problémom je podľa nich dvojité nahlasovanie dát. Nezrovnalosti vidí AIFP aj pri porovnaní dát o počte balení od distribútorov s údajmi NCZI. Spôsobuje to podľa nich metóda vykazovania spotreby liekov.

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #kritika #MZ