Bývalý Ruskov šofér: Cesta za Černákom nebol dobrý nápad

Pred senátom Okresného súdu Bratislava II pokračoval proces s obžalovanými z prípravy vraždy Sylvie Volzovej, bývalej spoločníčky Pavla Ruska. Vypovedali dvaja svedkovia, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a Branislav Pravda, bývalý Ruskov šofér. Pojednávanie sme sledovali online.

24.01.2020 08:57 , aktualizované: 11:34
debata (6)

VIDEO: Rusko o kauze Volzová: Nebyť zmeniek, neobvinia ma z prípravy vraždy

Video

11:03 Súd hlavné pojednávanie odročuje. Pojednávanie sa skončilo.

10:56 Súd po prestávke pokračuje.

Lališ, Černák ani Kaštan sa nechcú vyjadriť.

„Som si chcel overiť, či nie sú pravdivé informácie, že mi hrozí diskreditácia až fyzická likvidácia. Samotná informácia sa od pani Nagyovej doostala cez pána Pravdu. Povedal, šéfe chcú vás dať dole. Bolo to skôr ako bolo stretnutie s pánom Černákom,“ vyjadruje sa Rusko k výpovedi svojho bývalého šoféra. Reaguje aj na výpoveď Kováčika, že nehovoril pravdu, že bol s ním u Černáka.

Podľa Ruska, svedok Pravda si pomýlil Kána s Kováčikom, ktorý na stretnutí v Banskej Bystrici bol.

10:43 Výsluch svedka sa skončil, opustil pojednávaciu miestnosť.

Na žiadosť Pavla Ruska sa prerušuje pojednávanie na 10 minút.

10:35 Obhajca Černáka Polakovič chcel vedieť, či po stretnutí v Banskej Bystrici začali vykonávať černákovci ochranu Ruska, popri ochrane, ktorú zabezpečoval on

„Nie, počas môjho pôsobenia nie,“ odpovedal bývalý šofér a ochrankár Ruska.

Stretnutie v Banskej Bystrici trvalo podľa slov svedka asi 40–45 minút. Nevie si presne spomenúť, ale bolo to poobede, okolo druhej, tretej alebo štvrtej.

10:30 Keď sa advokát Para zmienil o Jánovi Kánovi, svedok si spomenul, že je to ten muž, ktorý bol v Banskej Bystrici na stretnutí v kancelárii u černákovcov. Ako povedal, asi práve on ho poslal z miestnosti von. Ostatní zostali vo vnútri. Nie je si istý, ale asi tam zostali štyri osoby.

Splnomocnenec a advokát Volzovej Roman Kvasnica chcel upresniť od svedka, ktorá udalosť bola skôr, či stretnutie u černákovcov alebo stretnutie s pani Nagyovou. Svedok ihneď a rázne odpovedal, že určite sa najskôr bolo stretnutie v Banskej Bystrici s černákovcami.

Týmto priťažil obžalovanému Ruskovi. Tem totiž tvrdí, že najprv dostal varovanie od pani Nagyovej a práve kvôli nemu vyhľadal černákovcov na svoju ochranu.

10:26 Advokát Černáka sa pýtal, či Pravda vie o odovzdaní peňazí, ktoré mal dať Rusko černákovcom. Odpovedal, že o tejto skutočnosti nevie nič.

10:25 Advokátka Kaštana Emília Matrtajová sa pýta, či je svedkova výpoveď pravdivá. „Určite,“ odpovedal jej Pravda.

10:17 Svedok z videnia a z médií poznal členok černákovcov, zo sýkorovcov komunikoval s Petrom Čongrádym okolo roku 1998, ale až v období, keď bola obsadená Markíza. So Steinhüblom sa nikdy nerozprával.

10:12 Prokurátor sa pýta svedka, či sa Rusko cítil v roku 1997 ohrozený. „Neviem, či sa obával. Asi aj áno. Pamätám sa, vtedy mi pán Rusko povedal v kancelárii, že potrebuje preveriť jednu informáciu a vyžiadal si stretnutie s pani Nagyovou. Ona mi na stretnutí povedala, že by bolo dobre, keby si pán Rusko dával pozor a na chvíľku sa odpratal z Bratislavy,“ hovorí Ruskov bývalý šofér a ochrankár s tým, že hneď to povedal Ruskovi. Doplnil, že po tejto informácii sprísnili režim ochrany a vždy s ním niekto musel byť.

Svedok sa vtedy stretol s Annou Nagyovou, ktorá bola šéfkou sekretariátu expremiéra Vladimíra Mečiara.

10:06 „Pani Volzová bola milá pani a ja som nezaznamenal, že by s ňou mali ľudia problém. Bola to taká šedá myška,“ opisuje Ruskovu niekdajšiu spoločníčku Silviu Volzovú.

10:04 „Ja som bol z toho prekvapený, že tam vôbec pán Rusko šiel. Ja som to dodnes nepochopil a vtedy som pánovi Ruskovi povedal, že to nebol dobrý nápad sa s nimi stretnúť,“ vypovedá svedok s tým, že pre Ruska bola ochranka zbytočná. Podľa svedka sa nevedel zžiť s ochrankou, hovoril im, čo a ako majú robiť. Ako opisuje, bolo to neštandardné.

10:00 „Pán Černák ani Kaštan boli prekvapení, že za nimi prišiel Rusko, pôsobili sme medzi nimi smiešne“ hovorí Pravda s tým, že si asi tykali, ale nespomína si presne.

Obžalovaní Kaštan s Černákom sa na seba pozreli a pousmiali sa.

10:00 Pravda bol s Ruskom na akcii v Krpáčove, kde mu šéf televízie povedal, že pôjdu do Banskej Bystrice, kde sa stretnú s Černákom. Myslel si, že sa stretnú s vtedajším politikom Ľudovítom Černákom, nie s Mikulášom Černákom. Pri banskobystrickom McDonalde ich čakalo auto, ktoré ich sprevádzalo až do kancelárie černákovcov.

9:54 Pri odpovedi Pravdu je problém s hlasitosťou. Nie je ho vôbec počuť.

„Pána Ruska poznám od roku 1996, odkedy som nastúpil do Markízy,“ povedal Pravda. Ostatných obžalovaných pozná zbežne, videl ich pri jednom stretnutí.

„Technická záhada vyriešená,“ zneli slová prokurátora. Celý čas nebolo výpoveď počuť, chceli vymeniť mikrofón, no technik prišiel na skutočnosť, že mikrofón bol po celý čas vypnutý.

9:49 Výsluch svedka sa skončil. Do pojednávacej miestnosti prichádza druhý, Branislav Pravda.

Počas výsluchu Kováčika ho sudca poslal von z pojednávacej miestnosti.

Na dnešnom pojednávaní vedie výsluch svedkov prokurátor Michal Šurek.

9:46 V prípravnom konaní Kováčik nehovoril presné detaily, prečo sa chcel Rusko stretnúť s černákovcami. Dnes hovoril o obavách obžalovaného. Kováčik si nespomína, prečo vtedy nepovedal podrobnosti.

9:40 Rusko sa svedka pýta. Na začiatku ho sudca Pavel Juhás napomenul že na súde má svedkovi vykať aj keď ho pozná.

Zaujíma ho, či sa niekedy Kováčik pred ním zmieňoval o svojich kontaktoch na podsvetie. „Áno, hovoril som vám a aj práve preto som vám sprostredkoval stretnutie,“ odpovedal mu Kováčik.

9:38 Pýta sa Černákov obhajca Polakovič na vzťah Kováči s Ruskom v roku 1997. Svedok popísal, že v roku 1997 nebol taký intenzívny ako v roku 1998. Vtedy sa ešte viac zblížili a častejšie sa kontaktovali.

9:34 Kováčik vypovedá, že Rusko mal v tomto období ochrankára aj šoféra, pripustil, že niekedy to bola jedna osoba.

Kováčik okrem Černáka a Kaštana pozná ešte Jána Kána.

Rusko pri výpovedi svedka sedí, občas si niečo študuje v papieroch alebo sa dohaduje so svojím advokátom Marekom Parom.

9:30 „Hovoril mi, že má problémy s pani Volzovou, ale detaily mi nikdy nehovoril,“ opisuje Kováčik.

9:23 Obžalovaného Černáka a Kaštana pozná od 80. rokov, Pavla Ruska od roku 1996.

„Na prelome leta a jesene 1997 ma Rusko požiadal o stretnutie s Černákom. Potreboval si niečo overiť. Nehovoril mi žiadne detaily,“ opisuje Kováčik.

Svedok opisuje, že s Ruskom sa stretával často a ich vzťah bol intenzívnejší od roku 1998.

Práve v tom období prišla do Markízy firma Gamatex. Ako spresnil, stretávali sa v meste, v reštauráciách.

9:20 Ako prvý pred senát pristúpil svedok Ján Kováčik.

Svedok bol poučený a chce vypovedať.

Ján Kováčik je prezident Slovenského futbalového zväzu.

9:16 Obžalovaný v tejto veci Mikuláš Černák má nového obhajcu. Jeho predchádzajúci Miloš Maďar sa stal ústavným sudcom. Jeho súčasným je Pavol Polakovič.

9:12 Pojednávanie sa začalo, v miestnosti sú predvolaní svedkovia na dnešný deň: bývalý spoločník Markízy, dnes šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a bývalý Ruskov šofér Branislav Pravda.

9:08 Kukláči priviezli trojicu obžalovaných – bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka, ktorý je odsúdený na doživotie, bývalého šéfa skupiny sýkorovcov Róberta Lališa prezývaného Kýbel a Černákovho niekdajšieho spoločníka Miloša Kaštana.

9:05 Do pojednávacej miestnosti vstúpil Pavol Rusko.


Bez Kočnera nie je žiadna kauza

V minulom roku sa na súde v danom prípade začalo skloňovať meno Mariana Kočnera a jeho možné predvolanie.

Ruskovým advokátom v tejto veci je Marek Para. Ten obhajuje aj Kočnera, ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Rusko spoločne s Kočnerom čelia aj obžalobe v kauze televíznych zmeniek, ktorú prejednáva Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Zadržaná komunikácia Mariana Kočnera z Threemy má potvrdzovať snahu o ovplyvňovanie vyšetrovania v prospech Ruska a mohla by byť zaradená medzi dôkazy aj v tomto procese. Obžalovaný Kočner mal posielať svojho advokáta Mareka Paru za niekdajším šéfom Národnej kriminálnej agentúry Petrom Hraškom v snahe o výmenu vyšetrovateľa v prípade objednávky vraždy Volzovej. Práve preto bol minulý rok v tejto veci navrhnutý aj výsluch Mariana Kočnera. „Na deň 24. 1. nebol Marian Kočner predvolaný na súd,“ upresnil pre Pravdu Para.

Hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak sa pre TASR vyjadril, že v danom štádiu konania súd nevzhliadol dôvody pre ustanovenie náhradného obhajcu obžalovanému Ruskovi.

Volzová sa pozerala Černákovi do očí

Na poslednom pojednávaní koncom septembra minulého roka sa zúčastnila aj sama Sylvia Klaus-Volzová. Jej splnomocnencom a advokátom je Roman Kvasnica. Niekdajšia spolumajiteľka televízie Markíza Volzová prišla na septembrové pojednávanie vypovedať, osobne sa stretla aj s prijímateľom objednávky na jej vraždu, niekoľkonásobným vrahom Mikulášom Černákom, ktorý sa jej vtedy osobne ospravedlnil.

Hlavným bodom pojednávania bola práve svedecká výpoveď poškodenej. Potvrdila, že sa cítila v roku 1997 v nebezpe­čenstve a dokonca u notára podpísala vyhlásenie, že ak dôjde k prepisu jej obchodných podielov, stane sa tak pod nátlakom.

Obžalobe čelia exminister hospodárstva, bývalý riaditeľ televízie Markíza a obchodný partner Volzovej Pavol Rusko, ktorý je obvinený z prípravy vraždy svojej vtedajšej spoločníčky v televízii Markíza. Objednať si ju mal v roku 1997 u bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka, ktorý je odsúdený na doživotie, za 20 miliónov korún (viac ako 650 – tisíc eur). V tomto prípade sú obvinení aj bývalý šéf skupiny sýkorovcov Róbert Lališ prezývaný Kýbel a Černákov niekdajší spoločník Miloš Kaštan.

Sledovanie Volzovej mala vykonávať bratislavská skupina sýkorovcov. Keď však Černáka v decembri 1997 vzali do väzby, akcia sa zrušila a skutok neuskutočnili. Prvé pojednávanie v tejto veci sa začalo koncom mája minulého roka.

Objednávateľ Rusko ako aj Róbert Lališ účasť na príprave vraždy popierajú. Mikuláš Černák a Miloš Kaštan sa k činu priznali. Ide o prvý prípad v histórii Slovenska, keď pred súdom stojí bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Rusko #Sylvia Volzová #kauza Markíza #príprava vraždy Volzovej