Sólymos ostáva aj po demisii na kandidátke Mosta-Híd

László Sólymos, ktorý vo štvrtok odstúpil z postu ministra životného prostredia, zostáva na kandidačnej listine strany Most-Híd do februárových parlamentných volieb. Sólymos kandiduje do volieb z tretieho miesta. iinformáciu potvrdila hovorkyňa strany Klára Magdeme.

24.01.2020 13:57 , aktualizované: 15:01
László Sólymos, demisia Foto: ,
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ktorý podal demisiu.
debata (10)

Sólymos na svoj post abdikoval po výtržnostiach z 22. januára v Bratislave. Ministra s jeho bratom zadržala polícia, ktorá ich po vypočutí ešte v ten deň prepustila. Sólymos sa na štvrtkovej tlačovej konferencii ospravedlnil a zo svojho postu odstúpil.

Magdeme zároveň povedala, že v tejto veci sa vo štvrtok stretli predseda Mosta-Híd Béla Bugár s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer). Dohodli sa na kandidátovi, ktorý do konca tohto volebného obdobia nahradí Sólymosa vo funkcii ministra životného prostredia. Jeho meno však zatiaľ médiám nechcú prezradiť. Premiér počká, kým sa z pracovnej cesty z Izraela vráti prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorej to plánuje oznámiť ako prvej.

„Vzniknutú situáciu operatívne riešili už včera. O osobe, ktorá by mala byť poverená riadením rezortu životného prostredia, je medzi nimi zhoda,“ uviedla Magdeme. Dodala, že obaja majú rovnaký názor na to, že premiér by mal meno prezidentke SR oznámiť osobne.

Vedenie rezortu by mohol prevziať súčasný minister dopravy Árpád Érsek či minister spravodlivosti Gábor Gál (obaja Most-Híd). Túto informáciu Magdeme zatiaľ nepotvrdila. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová uviedla, že Gál nedisponuje informáciou o tom, že by mal viesť MŽP on. „Nominácia je v rukách predsedu strany Most-Híd,“ dodala Drobová.

Sólymos bol ministrom životného prostredia od roku 2016. Počas svojho úradovania sa venoval najmä zmenám v oblasti odpadového hospodárstva, ochrany ovzdušia, ochrany prírody a podzemných vôd. Legislatívne zmeny presadil aj v oblasti ochrany pôvodných rastlinných a živočíšnych druhov na Slovensku.


VIDEO: Čo podľa politického analytika Jána Baránka najčastejšie robia politici pod vplyvom alkoholu? Prečo by mal odchádzajúci minister László Sólymos zostať na kandidátke Mostu-Híd? Kde sú hranice politickej kultúry na Slovensku? Prekročil ich parlament na poslednej schôdzi pred voľbami?

Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Béla Bugár #László Solymos #parlamentné voľby 2020