Lunter vyzval Pellegriniho na osobnú účasť na rokovaniach o doprave

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter vyzval v sobotu premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby sa osobne zúčastnil na rokovaniach, ktoré by viedli k vyriešeniu situácie týkajúcej sa prímestskej dopravy v kraji.

25.01.2020 12:20 , aktualizované: 16:09
debata (742)

Ako uviedol na sobotňajšom brífingu pred Úradom BBSK v Banskej Bystrici, Lunter už o to, aby sa zasadil o vyriešenie tohto problému, premiéra v uplynulých dňoch žiadal a žiada ho opäť.

Podľa neho má totiž v SAD Zvolen 40-percentný podiel samotný štát, a to prostredníctvom spoločnosti MH Manažment. Preto by sa podľa jeho slov o problém mal zaujímať. „Mal by sa postaviť na stranu práva a verejného záujmu, aby neumožňoval oligarchom nás vydierať,“ zdôraznil.

Video: Predseda Banskobystrického kraja hovorí v sobotu o situácii, keď SAD Zvolen prestala prevádzkovať linkové autobusy.

Video

Podľa Luntera sa samosprávny kraj nemôže dať vydierať monopolom, ktorý si nectí európske zákony a ktorý, keď prehrá súdny spor, vyhráža sa zastavením dopravy.

Tento problém už podľa neho nepostihuje len BBSK, ale môže čakať každé mesto na Slovensku. Preto vyzval všetky politické strany, ktoré sa uchádzajú o účasť v budúcej vláde, aby do svojich programov zahrnuli legislatívne zmeny pre modernú verejnú dopravu.

Pellegrini vyzval v piatok (24. 1.) Luntera, aby neustále rokoval s dopravcom SAD Zvolen a vyriešil vzniknutú situáciu. Podotkol, že ak žiada o pomoc premiéra, poukazuje na svoju „neschopnosť“, keďže tieto záležitosti patria do jeho kompetencie.

Lunter ml.: Zastavenie dopravy v kraji je nezákonné

Stav, v ktorom sa Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spore o prevádzkovanie prímestských spojov so SAD Zvolen ocitol, je nezákonný. Neexistuje žiadny ekonomický ani právny dôvod na to, prečo k nemu malo dôjsť. Na brífingu v Banskej Bystrici to v sobotu uviedol podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

„V tejto chvíli nie sú právoplatné rozsudky a všetky ekonomické požiadavky, ktoré dopravca na piatkovom (24. 1.) stretnutí uviedol, sme deklarovali, že uhradíme, a dali sme aj pokyn na ich uhradenie,“ konštatoval.

Video: Vicežupan Ondrej Lunter o situácii po rokovaní o dopravnej situácii v kraji. SAD Zvolen od soboty neprevádzkuje prímestské linkové autobusy.

Video

Ako ďalej povedal, prímestské spoje v kraji od rána nejazdia. „V tejto chvíli sa snažíme doručiť spoločnosti SAD Zvolen a štatutárovi doručenie o nariadení kraja prikázať mu, aby jazdil a rešpektoval tak zákon,“ priblížil. „Zároveň sme sa obrátili na súd s podaním neodkladného opatrenia, kde žiadame, aby súd prikázal dopravcovi do momentu, kým sa nedohodneme, alebo do momentu, kým súd nerozhodne inak, aby neohrozoval verejnosť a aby naďalej pokračoval v jazdení,“ doplnil.

BBSK zriadil aj krízovú telefonickú linku, kde sú od rána k dispozícii ľudia, ktorí verejnosti odpovedajú na otázky týkajúce sa dopravy v kraji. „Sme zároveň v kontakte s jednotlivými samosprávami a regionálnymi združeniami miest a obcí a koordinujeme postup,“ poznamenal.

„Samosprávam, ktoré si samy zabezpečia náhradnú dopravu, kraj náklady uhradí,“ dodal Lunter. Vyzval dopravcu, aby opäť zasadol za rokovací stôl, aby sa vzniknutá situácia vyriešila.

Pellegrini: Nájdite riešenie

Predseda vlády SR vyzval Jána a Ondreja Lunterovcov ako vedúcich predstaviteľov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), aby počas víkendu našli riešenie, ktoré umožní ľuďom opäť cestovať prímestskou dopravou. Zároveň ich vyzval, aby sa k situácii postavili zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Úradu vlády (ÚV) SR Patrícia Macíková.

„Dôrazne odmietam prístup opozície, ktorá ako jediná robí z manažérskeho problému politickú kauzu. Predvádzaním sa pred kamerami iba zakrývajú neschopnosť svojich nominantov vyriešiť konkrétny problém v kraji, za ktorý nesú plnú zodpovednosť,“ komentoval predseda vlády, pričom vyslovil obavu, že presne takto by vyzeral štát pod ich vedením, keď by sa každý jeden problém ľudí zneužíval na politiku, no chýbali by akékoľvek riešenia.

Reakcie politických strán

Vzniknutú situáciu v BBSK kritizoval aj volebný líder koalície mimoparlamentných strán PS-Spolu Michal Truban. Mariána Polónyho zo SAD Zvolen vyzval, aby sa prestal správať ako výpalník. Linky v tejto kauze pritom podľa neho vedú k špičkám vládneho Smeru. Ako uviedol, v Dozornej rade SAD Zvolen sedí Miroslav Čellár, bývalý Pellegriniho asistent. Truban vyzval vládu, aby v prípade potreby vyhlásila mimoriadnu situáciu a využila všetky kapacity štátu na zabezpečenie dopravnej obslužnosti.

Podľa podpredsedu mimoparlamentnej strany Za ľudí Juraja Šeligu sa tisíce ľudí rozhodnutím dopravcu nedostanú do práce, tvrdí, že premiér je nečinný a nechce pomôcť Banskobystrickému kraju. „V SAD Zvolen má (štát) 40-percentný podiel, ktorý spravuje firma MH Manažment. No štát dodnes neurobil nič, aby pomohol BBSK vyriešiť túto situáciu,“ zdôraznil s tým, že si riadne nevykonáva svoje práva v SAD Zvolen.

Vyprázdnená autobusová stanica vo Zvolene. Foto: Pravda, Eva Štenclová
doprava v BSK Vyprázdnená autobusová stanica vo Zvolene.

Demokratická strana chce, aby autoritou pre regionálne autobusy aj vlaky boli vyššie územné celky. V prípade potreby budú môcť kraje oveľa rýchlejšie reagovať na núdzovú situáciu a nahradiť výpadky, myslí si nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Ivan.

Opozičné hnutie OĽaNO tvrdí, že keďže štát je akcionárom v SAD Zvolen, zodpovedá za vzniknutú situáciu. Bude iniciovať zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti za účasti ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD). Chce sa pýtať, akým spôsobom sa štát pričiní o vyriešenie problému. „Občania Banskobystrického kraja potrebujú dennodenne dochádzať za prácou, do škôl, ako aj k lekárovi, nemôžu byť rukojemníkmi autodopravcov,“ reagoval poslanec NR SR Eduard Heger (OĽaNO). Pellegriniho vyzval, aby nepolitikárčil.

SAD Zvolen: komplikovaný subjekt?

Prímestskú dopravu v meste Zvolen bude v prípade, že autobusy SAD Zvolen nebudú v najbližších hodinách opätovne premávať, od pondelka (27. 1.) zabezpečovať náhradný dopravca. Partnerom samosprávy však nebude SAD Zvolen, ale iný dopravný subjekt. Uviedla to primátorka Lenka Balkovičová.

„Je pre mňa nepredstaviteľné, aby autobusy v kraji zo dňa na deň jednoducho prestali jazdiť – ľudia sa predsa musia dostať do práce či k lekárovi. U nás sa to týka obyvateľov Lukového a Zolnej, ktorí cestujú prímestskými linkami namiesto MHD,“ uviedla na svojom facebookovom profile. „Určite sa nebudeme nečinne prizerať ich problému a od pondelka zabezpečíme dopravu podľa platného cestovného poriadku a za úhradu vo výške tarify našej MHD,“ dodala.

Na brífingu, ktorý sa v sobotu konal pred sídlom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), poukázala aj na to, „aký komplikovaný subjekt je SAD Zvolen, ako sa s ním nedá rokovať a ako dohody s ním neplatia hneď na druhý deň“.

Uviedla aj príklad z roku 2016, keď mesto v rámci eurofondov mohlo získať 15 nových autobusov a mohla byť prefinancovaná aj časť prevádzkových nákladov MHD vo Zvolene. „Vzhľadom na to, že projekt bol úspešný, mesto Zvolen predĺžilo so SAD Zvolen zmluvu o ďalších päť rokov s tým, že projekt bude realizovaný,“ priblížila. Podľa nej všetko bolo aj vysúťažené, skontrolované, peniaze boli postúpené na účet SAD, ale SAD zmluvu s dodávateľom autobusov nepodpísala a projekt sa nezrealizoval.

Aj preto SAD Zvolen teraz, keď došlo k tejto situácii, neoslovila, ale zabezpečila iného prepravcu. „Do vyriešenia situácie všetko prefinancujeme z vlastných zdrojov,“ doplnila.

Pozadie sporu

Odstavenie prímestských autobusov je reakciou na vlečúci sa spor a neplatenie záväzkov v požadovanej výške od BBSK. Požadované zálohy vo výške 34 miliónov eur ročne sú takmer dvojnásobne vyššie ako pôvodne dohodnuté zálohové platby v septembri minulého roka.

Kraj ich odmieta v mesačných splátkach od januára platiť. Banskobystrický župan Ján Lunter sa na sociálnej sieti vyjadril, že samosprávny kraj je pripravený vyrovnať všetky oprávnené pohľadávky z minulosti, no potrebuje na to právoplatné rozhodnutie súdu.

Video: Prvé reakcie cestujúcich, keď v sobotu prestali premávať linkové prímestské autobusy.

Video

Celý spor BBSK a SAD Zvolen sa vlečie od septembra 2018, keď BBSK informoval, že odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji.

Predĺženie platnosti zmlúv s oboma dopravcami SAD Zvolen aj SAD Lučenec v dodatkoch o päť rokov, ktoré podpísalo bývalé vedenie BBSK, bolo podľa právnej analýzy vedenia kraja v rozpore so zákonom. A to predovšetkým s nariadením Európskeho parlamentu o službách vo verejnom záujme v železničnej a cestnej osobnej doprave.

742 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Banskobystrický samosprávny kraj #Peter Pellegrini #Ján Lunter #doprava v BSK