Súdna rada znovu nezvolila predsedu Najvyššieho súdu

Súdna rada SR v pondelok ani po tretíkrát nezvolila nového predsedu Najvyššieho súdu. O jednu z najvyšších ústavných funkcií sa uchádzali dve kandidátky - Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová. Ani jedna z kandidátok nezískala dostatočný počet hlasov. Obe sa už o ňu neúspešne uchádzali začiatkom septembra minulého roka. Hlasovanie bolo po prvýkrát verejné.

27.01.2020 08:00 , aktualizované: 17:11
debata (10)

Predsednícka stolička najvyššej inštitúcie všeobecného súdnictva, ktorá vydáva konečné rozhodnutia záväzné pre všetky nižšie súdy, je uvoľnená od 2. októbra. Po skončení funkčného obdobia Daniely Švecovej, ktorá súdu predsedala ostatných päť rokov, súd dočasne vedie podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová.

O funkciu predsedu sa môžu uchádzať iba sudcovia Najvyššieho súdu. Záujem opäť prejavili niekdajšia predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková a predsedníčka občianskoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Soňa Mesiarkinová. Tá opäť kandidovala na návrh jedného člena Súdnej rady Romana Husára.

Kandidátky na post predsedu Najvyššieho súdu SR... Foto: TASR (Jaroslav Novák)
Soňa Mesiarkinová / Jana Bajánková / Najvyšší súd SR / Kandidátky na post predsedu Najvyššieho súdu SR Soňa Mesiarkinová (vľavo) a Jana Bajánková počas vypočúvania Súdnou radou v Bratislave 27. januára 2020.

Bajánkovú navrhli dvaja členovia Súdnej rady – Ján Burik a Martin Michalanský. Jej kandidatúru podporili aj Sudcovská rada Okresného súdu Humenné, Plénum Okresného súdu Piešťany, Sudcovská rada Krajského súdu v Banskej Bystrici, ako aj sedemnásti sudcovia Najvyššieho súdu.

Samotná voľba sa uskutočnila na verejnom zasadnutí. „Napriek tomu, že zasadnutia Súdnej rady sú verejné a inak to nebude ani v prípade voľby predsedu Najvyššieho súdu, predsedníčka Súdnej rady sa rozhodla vyjsť v ústrety širokej verejnosti tým, že znova zabezpečí zverejnenie priameho prenosu z mimoriadneho zasadnutia na svojom facebookovom profile,“ informovala Súdna rada.

Verejné hlasovanie o predsedovi Najvyššieho súdu umožnila novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú pripravil rezort spravodlivosti a v decembri schválil parlament. „Ak sa niektorej z navrhnutých kandidátok podarí získať hlasy minimálne desiatich členov Súdnej rady, tá navrhne prezidentke vymenovanie úspešnej kandidátky do funkcie predsedu Najvyššieho súdu,“ dodala v oficiálnej správe Súdna rada.

V predchádzajúcich dvoch voľbách sa už o tento post uchádzalo šesť sudcov. Na začiatku septembra kandidovala bývalá predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková (získala 1 hlas), bývalý minister spravodlivosti a zakladateľ politickej strany Vlasť Štefan Harabin (0), Bajánková (8) a Mesiarkinová (7 hlasov). V opakovanej voľbe, ktorá sa konala ešte v ten deň a postúpili do nej dve najúspešnejšie kandidátky prvého kola, dostala Bajánková deväť a Mesiarkinová sedem hlasov.

Neúspešní kandidáti sa podľa zákona nemohli zúčastniť druhej voľby. Tá sa konala na konci novembra a opäť sa skončila neúspechom. Niekdajší sudca Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu Ján Šikuta získal osem a Alena Šišková z trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu iba dva hlasy.

Neúspešná druhá voľba tak opäť otvorila možnosť pre kandidátov z prvého kola. Ani pred piatimi rokmi sa nepodarilo zvoliť predsedu úplne hladko. Daniela Švecová v septembri 2014 uspela rovnako až v druhom kole. Aj vtedy sa v prvom kole voľby o túto funkciu uchádzala Jana Bajánková.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #predseda najvyššieho súdu