Súdna rada pozastavila funkciu Cvikovej, Maruniaková o talár neprišla

Súdna rada SR pozastavila funkciu sudkyni Denise Cvikovej na návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd). Návrh podal pre dôvodné pochybnosti o tom, či spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Cviková sa spomína v komunikácii Mariana Kočnera, obžalovaného v kauze televíznych zmeniek aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

28.01.2020 13:31 , aktualizované: 15:00
debata (2)

Sudkyni Zuzane Maruniakovej, ktorá je podozrivá, že rozhodovala v kauze zmeniek v prospech Mariana Kočnera v civilnom konaní a ovplyvňovať ju mala bývalá štátna tajomníčka ministra spravodlivosti Monika Jankovská však Súdna rada funkciu nepozastavila.

Na utorkové zasadnutie rady neprišla ani jedna z pozvaných sudkýň. Obe sa ospravedlnili.

Komunikáciu cez šifrovanú aplikáciu Threema čítala na zasadnutí predsedníčka osobitnej komisie súdnej rady Elena Berthotyová.

Berthotyová čítala už predtým medializované správy o ovplyvňovaní sudkyne Maruniakovej v kauze zmeniek televízie Markíza. Jednu z nich v hodnote ôsmich miliónov eur prisúdila Kočnerovi bez skúmania, či sú zmenky falošné. Cez Threemu si mali tiež písať o tom, ako rozhodnutie napíše ďalšia sudkyňa Denisa Cviková. Podľa medializovaných informácií bola prítomná aj na vyhlásení rozsudku o zmenkách napriek tomu, že to nebol jej prípad a pôsobila na inom súde.

Ovplyvňovanie v kauze zmeniek Maruniaková odmieta a komunikáciu cez Threemu podľa svojich slov nepozná, pretože ju nemá k dispozícii. Návrh na dočasné pozastavenie funkcie zo strany ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) Maruniaková odmieta aj preto, lebo podľa nej používa v odôvodnení úryvky z novinových článkov, a nie priame citácie z komunikácie cez Threemu.

Komunikáciu uznali ako zákonne získaný dôkaz dva senáty Špecializovaného trestného súdu. Threema sa čítala v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a očakáva sa to aj v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Komunikáciu s Marianom K. cez aplikáciu potvrdil bývalý sudca David Lindtner, z časti aj obžalovaný exriaditeľ TV Markíza Pavol R.

Zo záverov stretnutí komisie tiež vyplýva, že vo výberovom konaní na miesto sudcu v prípade Maruniakovej boli chyby. Mala sa dostať k psychologickému posúdeniu napriek tomu, že nezískala dostatočný počet bodov v písomnom teste z trestného práva.

Komisia Súdnej rady chce tiež otvoriť na pôde Súdnej rady diskusiu o legislatívnych zmenách, ktoré by neumožnili sudcom dočasné pridelenie ani stáž na Ministerstve spravodlivosti SR, ani inom ústrednom orgáne štátnej správy. Komisia tiež navrhuje diskusiu o tom, aby nemohli sudcovia zastávať post štátneho tajomníka alebo ministra.

Súdna rada má v utorok na programe aj rozhodnutie o dočasnom pozastavení funkcie sudkyniam Maruniakovej a Cvikovej. Návrh podal minister Gál po tom, ako vstúpila do platnosti novela, ktorá umožňuje takýto návrh aj bez obvinenia v trestnom konaní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Monika Jankovská #Súdna rada SR #Zuzana Maruniaková #kauza Threema #zmenky TV Markíza #Denisa Cviková