Érsek chce pokračovať v začatej práci, Sólymos nevylúčil, že sa vráti

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) chce vo vedení rezortu životného prostredia pokračovať v začatej práci. Povedal to po tom, ako ho prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok poverila dočasným riadením Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR po prijatí demisie doterajšieho šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd). Ten nevylúčil, že by po voľbách mohol byť opäť ministrom, závisí to podľa jeho slov od podpory voličov.

28.01.2020 15:00 , aktualizované: 18:00
debata (24)

VIDEO: Sólymos skončil, Érsek dostal ďalšie ministerstvo.

Video

Érsek sa po prevzatí vedenia rezortu poďakoval Sólymosovi. „Chcem pokračovať a nie ukončiť jeho prácu, nechať to otvorené, aby ďalší minister, ktorý príde z nových volieb, mohol na to naviazať a pokračovať. Myslím si, že je to dobre naštartované ministerstvo,“ povedal Érsek s tým, že Sólymos bude vždy k dispozícii, keby potreboval s niečím poradiť.

Na otázku, či bude dávať pozor na krížové záujmy oboch rezortov pod jeho vedením, odpovedal, že chce prejsť oboma ministerstvami ku koncu volebného obdobia tak, „aby nedošlo k havárii“.

Sólymos na otázku, či si vie predstaviť, že by sa do vedenia rezortu po voľbách vrátil, odpovedal, že to závisí od podpory voličov. „Keď mi voliči dajú podporu, tak áno,“ skonštatoval.

Za jeden z najväčších úspechov rezortu pod svojim vedením považuje napríklad schválenie zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje. Rovnako vyzdvihol celkovú prácu envirorezortu. „Myslím si, že životné prostredie sa dostalo v povedomí spoločnosti na úplne inú úroveň,“ podotkol.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) si myslí, že Érsek nebude mať problém viesť rezort, pretože na ňom Sólymos nechal „šikovnú skupinu kvalitných ľudí“. Jediného, čoho sa Érsek bude musieť vo funkcii vyvarovať, je podľa slov premiéra krížové riadenie. „Aby sám sebe ako ministrovi dopravy nevydával povolenia ako minister životného prostredia na nejaké stavby,“ poznamenal premiér.

Pellegrini si zároveň myslí, že v tejto zostave už vláda dovládne. Tvrdí, že na žiadnom rezorte neeviduje pnutia, ktoré by smerovali k demisii ďalšieho ministra. „V mojej vláde došlo dnešným dňom k dvom výmenám,“ povedal premiér s tým, že doteraz odišla z funkcie okrem Sólymosa len ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Na otázku o exministrovi vnútra Tomášovi Druckerovi reagoval tým, že ho nepočíta do svojej vlády, pretože bol vo funkcii veľmi krátko.

„Rozhodnutie pána Sólymosa, ktorý rezignoval na svoj post, oceňujem ako akt sebareflexie, ku ktorému dospel z vlastnej vôle a nie na nátlak zvonku. Schopnosť prijať zodpovednosť za svoju chybu by mala byť výbavou každého verejného činiteľa, lebo bez nej nemôžeme zlepšiť kvalitu nášho verejného života. Pán Sólymos túto schopnosť preukázal, a to nie je na Slovensku bežné,“ povedala prezidentka a ocenila jeho doterajšiu prácu vo vedení rezortu.

Hlava štátu vyzdvihla Sólymosov prístup a odhodlanie „zmeniť pomery na ministerstve, aby zodpovedali nárokom a požiadavkám doby“. Ocenila napríklad vznik Inštitútu environmentálnej politiky ako analytickej jednotky na MŽP, ako aj prípravu a schválenie Stratégie environmentálnej politiky SR do roku 2030.

Pozitívne vníma podľa vlastných slov aj viaceré legislatívne opatrenia, ako napríklad lex Žitný ostrov, novelu zákona o odpadoch či zálohovanie PET fliaš. Vyzdvihla tiež záväzok vlády SR dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Sólymos sa poďakoval na sociálnej sieti svojim kolegom za spoluprácu a skvelú robotu, ktorú odviedli. „Aj vďaka nim sa mi podarilo presadiť zálohovanie PET fliaš a plechoviek, zákon na ochranu vodných zdrojov – Lex Žitný ostrov, zákaz plošných výrubov, zvýšiť mieru recyklovania na úkor skládkovania a mnohé ďalšie zmeny v prospech životného prostredia,“ uviedol.

Minister Sólymos podal demisiu po tom, ako sa v stredu (22. 1.) zapojil v ázijskej reštaurácii v Bratislave do roztržky. Polícia ho aj s bratom zadržala a po vykonaní potrebných úkonov prepustila. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva a trestného činu poškodzovania cudzej veci.

Ministrom sa stal Sólymos po parlamentných voľbách v roku 2016. Do vedenia rezortu prišiel z pozície šéfa parlamentného klubu, životnému prostrediu sa predtým nevenoval. Po demisii vlády z 15. marca 2018, ktorá sa uskutočnila po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa Sólymos 22. marca 2018 opäť stal ministrom životného prostredia SR a vicepremiérom slovenskej vlády.

Počas svojho úradovania sa venoval najmä zmenám v oblasti odpadového hospodárstva, ochrany ovzdušia, ochrany prírody a podzemných vôd. Legislatívne zmeny presadil aj v oblasti ochrany pôvodných rastlinných a živočíšnych druhov na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #László Solymos #Arpád Érsek #Zuzana Čaputová