Danko si opakovane telefonoval so Zsuzsovou, potvrdzujú to nahrávky

Líder Slovenskej národnej strany (SNS) a predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko si mal v roku 2016 trikrát telefonovať s Alenou Zsuzsovou, ktorá je obžalovaná z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Majú to potvrdzovať nahrávky tzv. „Kočnerovej knižnice“, ktorú vytvorila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov a Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Danko pritom akékoľvek kontakty so Zsuzsovou odmietal.

28.01.2020 17:32 , aktualizované: 22:54
Danko / Zsuzsová Foto:
Alena Zsuzsová a Andrej Danko
debata (1656)

Informáciu priniesol týždenník týždeň. Danko si na nahrávkach s ňou dohadoval stretnutia a hovoril jej, ako sa „nekonečne“ teší, že „už konečne bude jeho celú noc“. Posielal jej bozky „všade“ a prial „dobrú nôcku“.

Nahrávky, na ktorých si Alena Zsuzsová s Andrejom Dankom síce vykajú, no flirtujú a dohadujú si stretnutia s jasným sexuálnym motívom, sa nachádzali na dátových nosičoch, ktoré polícia zhabala u Mariana Kočnera, uvádza týždenník.

Danko si tak so Zsuzsovou mal telefonovať v čase výkonu druhej najvyššej ústavnej funkcie v krajine. Ten pôvodne odmietal akékoľvek kontakty so Zsuzsovou.

Na otázku, či si s Alenou Zsuzsovou písal, ešte minulý rok uviedol, že to meno mu nič nehovorí. „Ja neviem, či mi niekto písal, alebo ma kontaktoval,“ povedal a dodal, že SNS má na Facebooku 80-tisíc fanúšikov. Zároveň podotkol, že na Silvestra mu chodia tisícky správ a on odpisuje zo slušnosti takmer každému.

Rovnako si podľa svojich slov nie je vedomý toho, že by dotyčnej 1. januára 2018 posielal SMS správu. „Počas Silvestra dostávam množstvo správ na moje 20 rokov verejne známe číslo a každému sa snažím odpovedať. Tento rok som taktiež dostal tisíce SMS a každému som sa pokúsil poďakovať,“ skonštatoval.

Fico sa Danka zastal

Večer na sociálnej sieti predseda vládneho Smeru Robert Fico zverejnil video, v ktorom sa Danka zastal.

Podľa neho ide o nevinný telefonát a upozorňuje, že obeťou rovnakého protiústavného konania môže byť ktokoľvek.

Zverejnenie telefonátov je podľa Fica v „úplnom súlade so slovenskou opozíciou“. Tá chcel podľa jeho slov poškodiť súkromný život Andreja Danka. „Slovenská opozícia sa domnieva, že takýmto spôsobom potlačia SNS pod päť percent. V nahrávke nie je nič, čo by bolo dôležité pre verejný záujem. Nie sú tam informácie, ktoré by boli potvrdzovali kriminálnu činnosť, nie j etam nič, čo by sa dotýkalo výkonu verejnej funkcie druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Je to vrchol protiústavnosti,“ povedal Fico.

Pripomenul aj prípad odpočúvania novinárov v réžii niekdajšieho ministra obrany Ľubomír Galka. „Teraz sme v inej situácii,,“ pokračoval šéf Smeru. „Prečo nie je zverejnená nahrávka medzi touto ženou a pánom Lipšicom? Prečo nie sú zverejnené nahrávky medzi touto ženou a pánom Kollárom?“ pripomenul Fico ďalšie kauzy, ktoré sú spojené so ženou, ktorá bola Kočnerovou volavkou. Využíval ju na získavanie intímnych informácií, ktoré zrejme mienil použiť na vydieranie.

„Toto je totálne ohrozenie demokracie,“ dodal Fico.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #threema