NAKA zasahovala u viacerých sudcov, aj u Jankovskej a Bödöra

Národná kriminálna agentúra (NAKA) od rána zasahovala u niekoľkých sudcov, sú medzi nimi aj Monika Jankovská, Andrea Haitová, Denisa Cviková či Vladimír Sklenka a rovnako u nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

29.01.2020 09:52 , aktualizované: 13:14
debata (225)

Informáciu zverejnil Denník N.

„Momentálne prebieha policajná akcia v súvislosti s prípadom vyšetrovacieho tímu Hmla. Ide o domové prehliadky a prehliadky iných priestorov na rôznych miestach západného Slovenska,“ potvrdil dopoludnia hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Bödörov advokát Adrián Kucek pre noviny.sk potvrdil zásah od šiestej hodiny ráno v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Bödörovi zaistila polícia počas domovej prehliadky mobilný telefón a iné veci, obvinený však nie je, prehliadku mu robili v postavení svedka, potvrdil jeho právny zástupca.

Video: Razia u Norberta Bödöra.

Video

Domová prehliadka bola podľa Kuceka u Bödöra už ukončená. Výsledkom podľa advokáta nemalo byť nájdenie podozrivých predmetov, policajti si však mali odniesť jeho mobilný telefón a iné nešpecifikova­né veci.

Bödör vypovedal minulý týždeň pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prokurátor a splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic ho chcel konfrontovať aj s Threemou Mariana Kočnera, v ktorej si s ním mal písať o vynášaní informácií z prostredia Policajného zboru.

Audio: Bödörova výpoveď v prípade kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Mobilný telefón odovzdala polícii aj už bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská (Smer), ktorá má pozastavený výkon funkcie sudkyne. Zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov a jedného prokurátora.

Video: Razia u Moniky Jankovskej

Video

Sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka sa vzdal funkcie sudcu v decembri minulého roku. Podľa predsedníčky osobitnej komisie Súdnej rady Eleny Berthotyovej si vymenil Sklenka s obvineným z vraždy Jána Kuciaka Marianom Kočnerom vyše 9 000 správ. Mal od neho brať aj peniaze a iné plnenia. Funkcia sudcu mu zanikla 31. decembra.

Súdna rada SR pozastavila 28.1.2020 funkciu sudkyni Denise Cvikovej na návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd). Návrh podal pre dôvodné pochybnosti o tom, či spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Cviková sa tiež spomína v komunikácii Mariana Kočnera.

Pellegrini: Nikto nie je chránenou osobou

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) v súvislosti s vykonávaním domových prehliadok u sudcov, bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra zopakoval, že nikto nie je na Slovensku chránenou osobou.

„Som veľmi rád, že aj dnes je od rána slovenská verejnosť svedkom, že nikto na Slovensku nie je chránenou osobu a že sa dnes ráno uskutočnila akcia s názvom Hmla,“ uviedol premiér.

Dodal, že on a jeho kolegovia vrátane policajtov a prokurátorov sa po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej správali zodpovedne, keď sa nenechali vyrušiť mediálnymi tlakmi o tom, že sa nič nevyšetrí.

Pellegrini je rád, že môže prezentovať opak, vzhľadom na to, že sú na Špecializovanom trestnom súde podľa neho obžalovaní pravdepodobní vykonávatelia aj objednávateľ vraždy novinára. Dokazovať to má aj stredajšia razia u sudcov. „Nikdy som túto tragickú udalosť nezneužíval na robenie politiky,“ uviedol premiér s tým, že to skôr robila opozícia, ktorá „tancovala na hroboch obetí“.

NAKA v októbri minulého roku vytvorila pracovnú skupinu Hmla, ktorá sa zaoberá prípadom mobilov, ktoré zadržali viacerým sudcom. Polícia vykonala v auguste zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. NAKA vtedy zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala.

© Autorské práva vyhradené

225 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Marian Kočner #Monika Jankovská #NAKA #Norbert Bödör #kauza Threema #Vladimír Sklenka #Denisa Cviková