Nadácia Zastavme korupciu: Bonul by nemal mať bezpečnostnú previerku

Súkromná bezpečnostná služba Bonul by nemala mať bezpečnostnú previerku. Konštatuje to Nadácia Zastavme korupciu, ktorá zároveň podáva podnet na Národný bezpečnostný úrad. Nadácia o tom informuje na sociálnej sieti.

29.01.2020 13:58
debata (10)

Nadácia konštatuje, že podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností by nemal mať previerku ten, kto je v kontakte so závadovými osobami alebo je sám z niečoho podozrivý. „Bonul oficiálne patrí Miroslavovi Bödörovi. Norbert je jeho syn a v komunikácii Threema a iných sa Marianovi Kočnerovi priznáva, že tento biznis v podstate rieši on. Norbert Bödör mal styky s Kočnerom, ktorý je v zmysle zákona závadovou osobou a dnes sa ukazuje, že ňou môže byť aj on sám," vysvetľuje nadácia.

Takisto dodáva, že Bonul stráži mnoho štátnych budov strategického významu. „Napríklad Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR), v ktorej skladoch má Slovenská republika lieky a materiál pre prípad núdze (vojenský konflikt, prírodná katastrofa). Bonul má tieto kšefty preto, že má ako jedna z mála súkromných firiem bezpečnostnú previerku na najvyšší stupeň. Pokiaľ o ňu príde, príde aj o tieto zákazky," napísala nadácia statuse.

Na akciách spoločnosti Bonul sa viackrát zúčastnil bývalý premiér Robert Fico (Smer) a syn majiteľa Bonulu Norbert Bödör dlhodobo spájaný s mimoriadne závažnými podozreniami v kauzách Mariana Kočnera. Kočner v súčastnosti čelí obžalobe z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #bezpečnostná previerka #Nadácia Zastavme korupciu #vražda novinára Jána Kuciaka #Bonul #Norbert Bödör