Praskliny v prešovskom paneláku. Statik označil byty za bezpečné

V bytovkách na Mukačevského ulici v Prešove sa objavili praskliny. Susedia s panelákom, ktorý v decembri zničil výbuch plynu a požiar.

30.01.2020 11:00
panelak torzo vybuch Presov 01 Foto: ,
Z paneláku na Mukačevskej ulici neostalo takmer nič.
debata (4)

Podľa statika Jozefa Poláka, ktorý domy na tejto ulici kontroloval, nie je dôvod na paniku. „Našli sme prasklinky medzi stropom a obvodovými panelmi, medzi obvodovým a stenovým panelom. Sú však malé,“ vyvracia obavy obyvateľov okolitých domov.

Prezident slovenskej stavebnej komory Ivan Pauer konštatoval, že praskliny mohli vzniknúť z viacerých dôvodov.

„Určite sa nedá povedať, že stavba je nebezpečná, keďže statik povolil v bytoch bývanie. Po decembrovom výbuchu sú ľudia precitlivení na plyn a tiež trhliny, ktoré tam mohli byť aj predtým. Vznikajú napríklad pri prestavbách v jednotlivých bytoch,“ objasňuje Pauer.

Nevylúčil, že jednou z možností sú aj teplotné výkyvy. Byty totiž boli niekoľko dní v decembri bez okien, len zadebnené, a nekúrilo sa v nich. Praskliny pri panelákoch vznikajú na spojoch panelov, strope, v kútoch miestností aj v okolí okien, pretože paneláky počas celej svojej životnosti „pracujú“.

Aby mesto rozptýlilo obavy ľudí z Mukačevskej ulice, Polák domy ešte raz skontroloval. Najväčší strach majú ľudia z vchodu číslo 9, ktorý bol najbližším susedom zničeného čísla 7. Tento dom bol po výbuchu neobývaný tri týždne. Vzdialenosť medzi nimi bola do 50 metrov.

„Pri obhliadke vchodu číslo deväť statik nezistil žiadne vážne statické nedostatky a potvrdil pôvodný posudok. Mukačevská číslo deväť je zo statického hľadiska plne obývateľná,“ potvrdil jeho slová Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-poschodovej bytovke na Mukačevskej ulici 7 vlani 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná. Dom musel byť po tragédii zbúraný, s asanačnými prácami sa začalo 16. decembra 2019 a skončili sa 17. januára.


VIDEO: Koniec prešovského paneláku. Pozrite sa na skládku, čo z neho zostalo.

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Panelák #výbuch plynu v Prešove #demolácia paneláku