Chmelár: Diskusia s vami je ako hrať šach s holubom, Harabin: Vy ste neskutočný klamár

Hosťami relácie Zuzany Martinákovej Ide o pravdu boli lídri mimoparlamentných politických strán, bývalý sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin za Vlasť a historik, publicista a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár za stranu Socialisti.sk. Obaja sa budú 29. februára so svojimi stranami uchádzať o priazeň voličov v parlamentných voľbách. Majú vôbec šancu zamiešať karty, a ako vnímajú kultúru politickej kampane a jej financovanie? Aj na tieto otázky odpovedali v búrlivej debate TV Pravda.

30.01.2020 10:00 , aktualizované: 13:45
debata (362)
Video

Obe strany sa v súčasnosti pohybujú v prieskumoch pod 5% hranicou zvoliteľnosti. Avšak zatiaľčo Harabin v diskusii vyjadril presvedčenie, že výsledky sú skreslené a môžu za ne „lživé a podvodné prieskumné agentúry“ a jeho strana sa určite do parlamentu dostane, Chmelár má problém s financovaním politických kampaní, ktoré podľa neho nie je spravodlivé.

K financovaniu sa bližšie vyjadril aj Harabin, ktorého stranu Transparency International označila za najzadĺženejšiu z pohľadu schopnosti splácať vzniknuté záväzky. Harabin to pripisuje faktu, že sila jeho strany vyvoláva v konkurencii strach a ľudia z Transparency International nie sú zvyknutí , že darcovia strane dôverujú natoľko, že nepotrebujú, aby im vrátili v budúcnosti finančný príspevok . Chmelár Harabina obvinil, že sa týmito vyjadreniami názorovo priblížil k lídrovi koalície PS/Spolu Michalovi Trubanovi. „To, že vám niekto pre vaše pekné oči požičal, tak to nefunguje. Aj my sme mali tú možnosť, ale nechceme visieť na šnúrkach oligarchov,“ a dodal , že diskutovať s Harabinom je ako hrať šach s holubom. „Vyšpiníte sa na šachovnicu, zhodíte figúrky a odletíte od témy,“ povedal.

Obaja sa v diskusii vyjadrili aj k aktuálnej predvolebnej kampani a k informáciám o komunikácii predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) s obvinenou Alenou Zsuzsovou. „Jedna vec sú klamstvá Andreja Danka, druhou je účel, ktorý to má sledovať. A tým je, že Smer je od prítomnosti SNS vo vláde závislý. Aj preto Fico tak rýchlo vyštartoval Dankovi na pomoc,“ vyjadril sa Chmelár. Harabinovi zase prekáža, že sa médiá venujú len Dankovi a údajná komunikácia Daniela Lipšica s obvinenou ostáva bez povšimnutia.

Obaja lídri politických strán sa v búrlivej výmene názorov, ktorá viedla až k hádke naživo, vyjadrili aj k aktuálnej atmosfére v spoločnosti, zhrubnutiu politickej kultúry a k svojim volebným programom. Nenechajte si ujsť celú reláciu, ktorú nájdete na www.tv.pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

362 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Eduard Chmelár #Ide o pravdu