Čaputová: Pre NATO je Rusko bezpečnostnou výzvou, SR zastáva rovnakú pozíciu

Pre NATO je Rusko bezpečnostnou výzvou a túto pozíciu zastáva aj Slovenská republika. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na novinársku otázku o bezpečnostnej stratégii a postoji SR voči Rusku po štvrtkovom Veliteľskom zhromaždení Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) zdôraznil, že OS SR musia byť pripravené na akéhokoľvek nepriateľa, ktorý by mohol ohroziť bezpečnosť SR.

30.01.2020 14:11 , aktualizované: 16:29
SR Veliteľské zhromaždenie GŠOS Gajdoš Čaputová... Foto: ,
Na snímke v popredí sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister obrany SR Peter Gajdoš pri slávnostnom privítaní s vojenskými poctami na nádvorí Ministerstva obrany SR 30. januára 2020 v Bratislave.
debata (168)

Prezidentka pripomenula aj slovenské záväzky zvýšiť výdavky voči Severoatlantickej aliancii (NATO), ktoré majú dosiahnuť v roku 2024 úroveň dvoch percent hrubého domáceho produktu či modernizačné projekty. Podľa nej musia byť investované peniaze nielen do techniky, ale aj do podmienok pre vojakov. Ide o prvú účasť prezidentky na pravidelnom vyhodnotení rezortu obrany, a to od jej nástupu do funkcie v roku 2019.

Odmietnutie ponuky Spojených štátov amerických na investíciu do rekonštrukcie armádnych letísk bolo podľa prezidentky nedostatočne zdôvodnené a podmienky málo verejne komunikované.

Minister obrany označil podmienky USA ako neakceptovateľné. Pri takejto ponuke podľa neho „rozmýšľate, či sa zbavíte suverenity alebo nie“. Pripomenul, že ponuka nebola súčasťou programu NATO, ale malo ísť o bilaterálnu záležitosť.

O amerických prostriedkoch na modernizáciu letísk Sliač a Kuchyňa sa hovorilo v rámci Dohody o obrannej spolupráci (DCA) s USA, ktorej cieľom je umožniť rozšírenú obrannú spoluprácu medzi Slovenskom a USA. Malo ísť o investíciu približne vo výške 100 miliónov dolárov.

Ministerstvo obrany SR v gescii SNS vyjadrilo zdržanlivý postoj k celej záležitosti a rozhodlo sa na rokovaní o DCA nezúčastňovať. Kritici dohody upozorňovali na to, že dokument i financie sú zámienkou pre etablovanie amerických vojenských síl na území SR.

Prezidentka komentovala tiež dôveryhodnosť Vojenského spravodajstva (VS). Narušilo ju podľa nej obvinenie iniciované VS, ktoré bolo po desiatich dňoch odmietnuté orgánmi činnými v trestnom konaní. Pri podozrení zo spáchania trestného činu by podľa nej mala takáto inštitúcia konať až vtedy, keď má dostatok vecných dôkazov a tvrdení.

Dobré renomé doma i v zahraničí

Slovenskí profesionálni vojaci majú vysoký kredit doma aj vo svete. Pri príležitosti vyhodnotenia uplynulého výcvikového roka na Ministerstve obrany SR, ktoré sa konalo v rámci Veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka, to dnes uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

„Veľmi si vážim, čo robia naši vojaci nielen doma, ale aj v zahraničí. Spomenula som pri dnešnej príležitosti náš deklarovaný záväzok voči NATO do roku 2024, ktorý sa blíži. Ozbrojené sily majú pred sebou aj viacero výziev, napríklad modernizačné projekty. Zdroje totiž nemôžu ísť iba do nákupov, ale musia byť investované aj do infraštruktúry či podmienok vojakov,“ uviedla Čaputová. Prezidentka ocenila na záver svojho prejavu vysoký kredit Ozbrojených síl SR a poďakovala všetkým vojakom za ich prácu.

Šéf Ministerstva obrany Peter Gajdoš (SNS) za uplynulý rok vyzdvihol zlepšenie podmienok pre vojakov. Podľa neho musia armádne projekty výmeny techniky nadväzovať na starostlivosť o profesionálnych vojakov.

„Rok 2019 bol rokom vojaka, ale aj historickou modernizáciou Ozbrojených síl SR. Čo sa týka modernizačných projektov, mojou úlohou bolo odovzdať pripravené materiály,“ povedal Gajdoš. Minister spomenul napríklad projekt nových stíhacích lietadiel typu F-16 či dokončenie nákupu vrtuľníkov UH-60M Black Hawk po predošlom vedení ministerstva.

Náčelník GŠ OS SR Daniel Zmeko potvrdil, že za uplynulý rok sa podarilo naplniť cieľ a zvýšiť operačnú pripravenosť armády. Zároveň však pripustil, že stále nie je na očakávanej úrovni. „Predpokladám, že túto úroveň dosiahneme, pokiaľ budú zdroje do OS prichádzať takým spôsobom, ako sú plánované, v horizonte troch až štyroch rokov,“ uviedol s tým, že vlani boli pre armádu témami i organizačné zmeny a komunikácia s občianskou verejnosťou.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #NATO #Ozbrojené sily SR #armáda SR #Peter Gajdoš #Daniel Zmeko #Zuzana Čaputová