Muži s príznakmi koronavírusu boli zodpovední. Sestra správne odhadla riziko

Dvaja muži, ktorí boli pred týždňom na služobnej ceste v Číne, už cestou na sebe spozorovali príznaky koronavírusu. Na letisku vo Frankurte nad Mohanom im odporučili, aby sa nechali vyšetriť doma. Zo žilinského urgentu ich okamžite previezli do martinskej nemocnice. Muži vo veku 30 a 40 rokov majú zatiaľ iba príznaky ľahkej virózy.

30.01.2020 20:55 , aktualizované: 31.01.2020 16:26
SR Martin koronavírus podozrenie sanitka vírus... Foto: ,
Na snímke zdravotníci v ochranných odevoch, ktorí priviezli Slovákov s príznakmi koronavírusu z FNsP Žilina do nemocnice v Martine 30. januára 2020.
debata (112)

"Muži cestovali z letiska vo Frankfurte nad Mohanom priamo na urgent Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Cestovali vlastným autom, v ktorom sa striedali pri šoférovaní. Nie je pravdou, že by sa týždeň zdržiavali na území Slovenska a až potom šli na vyšetrenie, neboli ani hospitalizovaní v žilinskej nemocnici.

Zdržiavali sa len v predčakárni urgentného príjmu, resp. na recepcii. Nedošlo teda k stretnutiu so žiadnymi inými pacientmi ani s personálom, len so sestrou. Pacienti boli našťastie veľmi uvedomelí a sestra tiež hneď vyhodnotila riziko a hneď ich izolovala v čakárni. Priestory urgentného príjmu boli vydezinfikované a vykontaminované a už normálne fungujú," podotkla hovorkyňa FNsP v Žiline Lenka Záteková.

Infekčné oddelenie bolo podľa Lenky Zátekovej zatvorené počas stratifikácie FNsP Žilina v roku 2011. V tomto roku zatvorili rovnako pľúcne, kožné i cievne oddelenia. Cievne odd. po čase obnovili, kožné funguje ambulantne, infkčné a pľúcne tiež len v ambulantnom režime.

Výsledky zo vzoriek biologického materiálu, ktoré v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) odobrali dvom Slovákom s podozrením na koronavírus, by mali byť známe do 48 hodín. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ UNM Dušan Krkoška.

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková zároveň radí, aby Slováci, ktorí boli v oblasti zasiahnutej koronavírusom a pociťujú príznaky podobné chrípkovému ochoreniu, kontaktovali svojho lekára telefonicky. V opačnom prípade by podľa nej mohli ostatných ľudí vystaviť riziku nakazenia.

Ich stav je stabilizovaný

Stav oboch Slovákov je aktuálne aktuálne stabilizovaný. Uviedla to v piatok Katarína Kapustová z úseku generálneho riaditeľa UNM. „U mužov sa neprejavilo žiadne zhoršenie, nevyžadujú si špecifickú liečbu. Sú bez teploty, majú priebeh ľahkej infekcie,“ informovala.

Pacienti sú izolovaní v samostatnej časti Kliniky infektológie a cestovnej medicíny. „Aktuálne máme situáciu pod kontrolou. Myslím si, že nie je dôvod na šírenie paniky, pretože ide len o podozrenie na možné ochorenie týmto vírusom. Čakáme na výsledky z odobratých vzoriek,“ skonštatovala Kapustová.

Odobraté vzorky od dvoch Slovákov boli odoslané do laboratória. Predseda vlády SR poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR Peter Pellegrini o tom informoval na piatkovom brífingu po stretnutí s dekanmi lekárskych fakúlt. Vzhľadom na ich cestovateľskú anamnézu môže byť podľa Pellegriniho pravdepodobnosť, že sú nakazení koronavírusom, o niečo vyššia.

Podľa nariadenia vlády SR 640/2008 Z. z. zo 17. 12. 2008 o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré určuje minimálny počet lôžok, je reálny stav lôžok infekčného oddelenia v Žilinskom kraji 42, pričom podľa nariadenia ich má byť 76. V kraji teda chýba 34 lôžok.

Podobná situácia je z lôžkami na pľúcnych oddeleniach, ktorých má byť v Žilinskom kraji 123, skutočnosť je však 42 lôžok. Chýba teda až 81 lôžok. Pri hrozbe epidémie teda v Žilinskom kraji chýbajú kapacity lôžok ako na pľúcnych, tak i na infekčných oddeleniach.

Evakuujú ďalších dvoch Slovákov z Číny

V Číne čakajú na prevoz do Európy dvaja slovenskí občania SR, u ktorých by mohol byť potvrdený koronavírus. V piatok o tom informoval predseda vlády Pellegrini. „Títo dvaja Slováci už čakajú na let do Európy, ktorý by mali absolvovať s ďalšími Európanmi,“ uviedol Pellegrini. Po ich prevoze na jedno z európskych letísk budú špeciálnymi sanitkami transportovaní na Slovensko, vystúpiť by podľa Pellegriniho slov mali vo Frankfurte alebo Varšave. Podľa identifikovania alebo vyvrátenia príznakov koronavíru by mali absolvovať karanténu vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Pellegrini podľa svojich slov verí, že Slováci nemajú žiadne príznaky choroby, inak by do lietadla nastúpiť nemohli. „Zatiaľ nie je potvrdené, že by mali prejavy tejto nákazy a pravdepodobne sa budú môcť vrátiť domov,“ povedal premiér s tým, že dvaja Slováci budú musieť pre bezpečnosť ostatných obyvateľov SR ostať v karanténe v banskobystrickej nemocnici 14 dní.

Stav globálnej zdravotnej núdze, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), znamená podľa premiéra pre Slovensko neustály monitoring. „Okamžite by sme museli informovať WHO o potvrdení výskytu na našom území, poslať presnú genézu o týchto pacientoch,“ vysvetlil prípadné kroky s tým, že ak by sa nákaza potvrdila, opäť by zvolal krízový štáb. Dodal tiež, že zatiaľ je vydané usmernenie hlavného hygienika pre prípad, že do ambulancie príde pacient s podozrením na koronavírus.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus