Začne Technická univerzita semester štrajkom?

Okamžitú rezignáciu dekana Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Ivana Kotuliaka žiada 31 zamestnancov fakulty v štrajkovej pohotovosti. Pridať sa chcú aj študenti.

31.01.2020 10:00
STU, FIIT, Fakulta informatiky a informačných... Foto: ,
Budova Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave
debata (5)

Napätá situácia je na fakulte od polovice januára a môže sa stať, že letný semester sa jednoducho nezačne.

„Rokovania prebiehajú už druhý deň a situácia sa mení každú sekundu. Zúčastňujú sa ich Akademický senát, rektor, dekani, študenti, zamestnanci,“ krčí plecami hovorca univerzity Fedor Blaščák. Podľa neho však nehrozí, že by sa na univerzite nevyučovalo.

Problémy na fakulte nastali, keď vlani Mária Bieliková neobhájila svoju dekanskú pozíciu. Nastúpil po nej Ivan Kotuliak a na základe upozornenia, že sa čudne šafárilo s peniazmi, Bielikovú prepustil. Do sporu sa vložili študenti a po dohode s vedením univerzity dostala Bieliková ponuku, aby sa na fakultu vrátila.

V polovici januára sa uskutočnili voľby do zamestnaneckej časti Akademického senátu univerzity. „Súčasný dekan podmienil zrušenie okamžitého skončenia môjho pracovného pomeru stiahnutím mojej kandidatúry do Akademického senátu. Voľby však boli zmarené,“ napísala Bieliková na sociálnej sieti 28. januára s tým, že sa už na fakultu nevráti.

Blaščák vysvetľuje, že skonštatovali nesúlad medzi počtom podpisov na prezenčnej listine voličov a počtom odovzdaných lístkov – na prezenčnej listine chýbal jeden podpis. Preto volebná komisia vyhlásila voľby za neplatné a rokovať o tom bude Akademický senát univerzity na budúci týždeň.

Situácia sa však neupokojila, zamestnanci hrozia štrajkom. Okrem požiadavky, aby senát prehodnotil rozhodnutie o neplatnosti volieb, chcú, aby dekan Kotuliak odstúpil z funkcie, v opačnom prípade sú pripravení 17. februára vstúpiť do štrajku.

„Správou o pokračovaní štrajkovej pohotovosti a novými požiadavkami sme prekvapení, rokovania totiž smerovali k dohode,“ povedala pre Pravdu Monika Karoliová, hovorkyňa fakulty. Dodala, že o situácii pravidelne rokujú od polovice januára a na dvoch rokovaniach bol aj mediátor, je ním Milan Ftáčnik, predseda správnej rady univerzity.

„Považujem za predčasnú požiadavku zamestnancov, aby odstúpil dekan Kotuliak,“ reagoval Ftáčnik pre Pravdu. Aj podľa neho rokovania smerovali k dohode, diskutovali aj o zmarených voľbách a dekan Kotuliak ponúkol miesta prodekanov, ktorí by sa zúčastňovali na riadení fakulty. „Najbližšie stretnutie je naplánované na 4. februára, okrem dekana a zamestnancov by sa ho mali zúčastniť aj študenti, aby povedali, ako vidia budúcnosť fakulty,“ vysvetlil Ftáčnik.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #STU