Prípad Valkovej vraždy má prvého odsúdeného

Jeden z páchateľov lúpeže, pri ktorej takmer pred desiatimi rokmi zomrel elitný právnik Ernest Valko, je už právoplatne odsúdený. Jaroslav Klinka sa po lúpeži, pri ktorej bol zadržaný, rozhodol spolupracovať s políciou a prezradil, že jeho komplicom bol v osudnú noc Jozef Radič. Obaja však tvrdia, že strieľal ten druhý a dôkazy sú už po rokoch nejasné. Kým Klinku odsúdili iba za lúpež, Radič by mal byť v nadchádzajúcich mesiacoch obžalovaný z vraždy.

31.01.2020 10:24 , aktualizované: 18:47
debata (40)

Bezpečnostný analytik Milan Žitný nesúhlasí s advokátom odsúdeného Danielom Lipšicom a tvrdí, že uzatvoriť dohodu by v takýchto prípadoch nedovolil. Nepáči sa to ani Valkovej dcére Jane. „Jedna osoba hádže pištoľ do rúk osoby druhej. Moja klientka chce vedieť, kto strelil do srdca jej otca,“ dodal právny zástupca Valkovej dcéry Ján Havlát.

Video: Prečo Žitný nesúhlasí s uzavretím dohody o treste pre svedka Valkovej vraždy?

Video

Návrh dohody o vine a treste v piatok schválil trojčlenný senát Okresného súdu v Pezinku. Pôvodne obsahovala dohoda medzi Klinkom a prokurátorom návrh na trest vo výške 7 rokov a 2 mesiace. Súd to však odmietol, pretože sa mu zdal trest neprimerane nízky.

Napokon schválil novú dohodu, ktorú uzavreli prokurátor s obvineným v deň pojednávania. „Osemročný trest odňatia slobody považuje súd za dostatočný. Bude zaujímavé sledovať, ako iný súd rozhodne o samotnom hlavnom páchateľovi,“ uviedol predseda senátu.

Prokurátor tvrdí, že Klinka si dohodu zaslúžil. „Bez výpovede obvineného Jaroslava K. by nebola táto trestná vec doteraz objasnená, jeho výpoveď zásadným spôsobom prispela k objasneniu toho činu. Na základe výpovede Jaroslava K. dospel prokurátor k tomu, že konanie hlavného vinníka Jozefa K. bolo excesom. Žiadny iný motív ako lúpežná vražda sa nepodarilo dokázať,“ vysvetlil dozorujúci prokurátor Jozef Kandera.

S týmto názorom súhlasil aj Klinkov obhajca Daniel Lipšic. „Bez jeho spolupráce by sa tragédia, ktorá sa stala pred desiatimi rokmi v Limbachu, nikdy neobjasnila,“ zdôraznil po pojednávaní Lipšic.

Rozhodnutie súdu sa ale nepáči Valkovej rodine, ktorá chcela spoločné pojednávanie. „S touto dohodou o vine a treste nesúhlasíme. Stále trváme na tom, že je tam veľmi veľa nezrovnalostí. Máme dôvodné pochybnosti o tom, či pán Klinka neklame. Neviem ani, čo mám k tomu povedať, ten trest nám príde nespravodlivý,“ uviedla dcéra zavraždeného advokáta Jana Valková.

Video: Pozrite si prečo dcéra Ernesta Valka nesúhlasí s touto dohodou

Video

Bezpečnostný analytik Milan Žitný, Valkov priateľ, hovorí, že uzatvoriť dohodu by nedovolil. „Máme dvoch páchateľov alebo podozrivých, pričom jeden zvaľuje vinu na druhého, a my nemáme žiadny iný dôkaz, ktorým by sme ich výpoveď verifikovali. Preto by som tiež nedovolil uzatvoriť dohodu o vine a treste,“ zhodnotil Žitný ešte na začiatku januára v rozhovore pre Pravdu.

Mŕtve telo renomovaného advokáta objavili dcéra a bývalá manželka v jeho dome v Limbachu 8. novembra 2010 neskoro večer. Valko bol usmrtený výstrelom z krátkej guľovej zbrane, strela ho zasiahla do srdca a pľúc.

Klinku zadržali v marci 2017 pri lúpeži v Kremnici. Krátko na to sa priznal aj k lúpeži v Limbachu a uviedol, že v dome Valka s ním bol aj Jozef Radič. Toho zároveň označil ako strelca. Radič si odpykáva aj 11-ročný trest za lúpež v banke v Smoleniciach z decembra 2011, pri ktorej si mali odniesť až 70-tisíc eur. Pri nej mal použiť spolu s komplicmi masky hercov a politikov.

Radič však obvinenie z usmrtenia Valka odmieta. Polícia navrhla oboch páchateľov obžalovať ešte na jeseň 2018. Dozorový prokurátor avizoval, že v súčasnosti už začína pracovať aj na obžalobe Jozefa Radiča, ktorého prípad bude prejednávať Okresný súd Bratislava I.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #dohoda o vine a treste #Jaroslav Klinka