Koronavírus ľudí straší. Nedostatkový tovar: rúška

Nedostatkovým tovarom sa v ostatných dňoch stali rúška. „Mali sme jedno celé balenie ešte v piatok ráno. Zákazníčka ho okamžite zobrala. Objednali sme päť ďalších balení, no dostať ich máme až v pondelok niekedy počas dňa,“ uviedla lekárnička z prevádzky na prešovskej Hlavnej ulici.

01.02.2020 14:00
debata (10)

Rúška nemali ani v lekárni na Jurkovičovej ulici v Prešove. „Všetky sú vypredané a ani neviem, kedy ich dostaneme. Vypukla panika a od rána nás bombardujú zákazníci osobne aj telefonicky. Jeden pán nám povedal, že sme už šiesta lekáreň v meste, ktorá mu nevedela pomôcť,“ konštatoval lekárnik Peter, podľa ktorého je takáto situácia už od začiatku týždňa. Masky na tvár za 49 centov má vypredané aj internetový prešovský dodávateľ zdravotných pomôcok.

Situácia v košických lekárňach je podobná. „Naposledy sme mali rúška v stredu, poslali sme objednávky dodávateľovi, zatiaľ nám ďalšie nedoručil. Nastala panika. Kým obvykle jedno 50-kusové balenie vypredáme za dva až tri týždne, začiatkom týždňa sme len počas jedného dňa predali šesť kusov balení,“ zhodnotila situáciu lekárnička na košickej Rastislavovej u­lici.

V tejto prevádzke stálo jedno balenie 9 eur, teda jedno rúško 18 centov. „Kúpiť sa dajú aj lacnejšie, aj drahšie, no teraz nemáme žiadne,“ doplnila. V ďalších piatich oslovených košických lekárňach sa odpovede opakovali, žiadne rúška nemajú a ani nevedia, kedy budú mať.

Oveľa pozitívnejšia je situácia v Poprade. Zo štyroch oslovených lekární nemali rúška iba v jednej. „Objednali sme, mali by sme mať nové balenia v pondelok,“ poznamenala lekárnička z popradskej lekárne na Ulici Ludvíka Svobodu. Jej kolegyňa z lekárne na Podtatranskej ulici mala na predajni rúška za 15 centov, na Tatranskom námestí ich ponúkali za 20 centov za kus.

V podstate navlas rovnaká je situácia v Trenčíne. „Ľudia naozaj vykupujú rúška vo veľkom, ešte máme dve škatuľky, to je sto kusov. Jeden kus stojí desať centov. Stalo sa aj, že prišiel zákazník a zobral naraz celé balenie,“ povedala v piatok dopoludnia zamestnankyňa lekárne Arnica v Trenčíne.

Do lekárne v jednom z obchodných centier v Nitre prišli rúška vo štvrtok. „Klasické stoja 17 centov, ale máme aj respiračné masky a tie stoja osem eur. Ľudia chodia, kupujú, ale po novom sa skôr pýtajú na masky s filtrom, už nestačia klasické rúška,“ vysvetlila pracovníčka lekárne. V lekárni Marianum v Trnave vo štvrtok predali naraz štyristo kusov. „Čo prišlo, to hneď aj odišlo. Keďže sa ľudia na rúška pýtajú, budeme objednávať ďalšie,“ informovali nás v lekárni. <Pf> (hkl, tm)

10 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus