Ako na koronavírus? Prečítajte si zopár dobrých rád

Čo vám vírus spôsobí? Pomáha očkovanie proti chrípke? Sú bezpečné zásielky z Ázie? Pomôžu ochranné rúška?

01.02.2020 17:40
debata (6)

Aké problémy spôsobuje koronavírus? Aké sú symptómy ochorenia?

Akútne respiračné ochorenie – vírusovú preumóniu. Je geneticky odlišný od koronavírusov SARS-CoV a MERS-CoV. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky – teplota nad 38 stupňov, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa udáva 2 až 14 dní.

Ako prebieha liečba? Pomôže očkovanie proti chrípke?

Liečba je symptomatická. Očkovacia látka proti novému koronavírusu 2019-nCoV zatiaľ neexistuje. Očkovanie proti chrípke je vhodné, chráni pred chrípkou počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom, ďalšie ochorenie prebiehajúce súbežne znamená vysoké riziko komplikácií.

Môže sa koronavírus preniesť prostredníctvom poštových zásielok alebo balíkov, ktoré prichádzajú z Ázie?

Dodacia lehota tovarov z ázijských krajín trvá zvyčajne tri a viac týždňov. Nepredpokladá sa, že by vírus prežíval na plochách tak dlho. Riziko šírenia koronavírusu z obalov alebo zo samotných výrobkov je nepravdepodobný. Slovenská pošta si podľa hovorkyne Evy Rovenskej dala vypracovať stanovisko od pracovnej zdravotnej služby. „Z odborného stanoviska vyplýva, že zásielky z Ázie sú bezpečné, pretože nie je možné, aby v nich koronavírus prežil. Zároveň sa dosiaľ potvrdil prenos vírusu jedine spôsobom kontaktu s infikovaným človekom alebo zvieraťom,“ uviedla.

Pošta prosí zákazníkov o zhovievavosť pri doručovaní medzinárodných zásielok z Ázie. Preventívne bezpečnostné opatrenia môžu spôsobiť ich omeškanie a v niektorých prípadoch nebude možné získať písomné potvrdenie prevzatia poštovej zásielky.

„V záujme zníženia akéhokoľvek rizika čínska vláda vydala pokyn, ktorým je čínska pošta povinná preventívne dezinfikovať všetky poštové zásielky, ktoré smerujú alebo prechádzajú cez Wu-chan a jeho spracovateľské stredisko. V prípade medzinárodných zásielok určených pre provinciu Chu-pej sa čínska pošta skontaktuje s adresátom a podľa jeho preferencií doručí jeho zásielku tak, aby sa obmedzil akýkoľvek fyzický kontakt doručovateľa s adresátom zásielky, napríklad doručením do výdajných terminálov,“ doplnila Rovenská.

Možno na Slovensku vykonať testy na prítomnosť koronavírusu v organizme?

Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie na ochorenie spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV (zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu), pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby. Laboratórnu diagnostiku zabezpečuje Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave v spolupráci s Virologickým inštitútom na Charité univerzite medicíny v Berlíne. Rutinný skríning na koronavírus či už prostredníctvom laboratórií, alebo iným spôsobom na Slovensku aktuálne nie je možný.

Je rizikom cestovať v tomto období?

Vzhľadom na súčasnú celosvetovú migráciu ľudí a spôsob prenosu infekcie (kvapôčková infekcia, vzdušná cesta) môže byť každé cestovanie rizikové – napríklad pobyt v letiskovej hale, na palube lietadla, vo vlaku. Preto treba zvážiť nevyhnutnosť cestovania.

Pomôže nosenie ochranného rúška?

V oblasti, kde ešte nový koronavírus nebol zaznamenaný, nosenie ochranného rúška alebo respirátora nie je potrebné. Ak však máte obavy, môžete ho nosiť preventívne, vo vašej blízkosti sa môže vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu pohybovať osoba s iným respiračným ochorením. V zahraničí, v oblastiach, kde je potvrdených viacero prípadov ochorenia s väčším počtom osôb (letiská, stanice, obchodné centrá, námestia) odporúčame používať respirátory.

novykoronavirus@uvzsr.sk na týchto telefónnych číslach a elektronickej adrese odborníci nepretržite odpovedajú na otázky, ktoré sa týkajú nového koronavírusu .<>
.<> 0917 222 682, 0918 659 580 .<>

<PF> (uvz sr, tasr)

6 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus