Vo štvrtok pokračuje proces v kauze zariadenia pre seniorov Iris

Pred sudcom Okresného súdu Bratislava I bude vo štvrtok (6. 1.) pokračovať hlavné pojednávanie v kauze zariadenia pre seniorov Iris, kde figurujú ako obžalovaní falošný lekár Ivan B. a falošná zdravotná sestra Vanessa P.

02.02.2020 10:57
debata (1)

Vanessa P. z okresu Malacky urobila 17. októbra 2019 pred samosudcom vyhlásenie o vine, a teda priznala vinu. Následne pred súdom uviedla, že o podávaní liekov rozhodoval Ivan B. a videla ho aj zavádzať pacientom kanylu. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané ani hospitalizované. Priznala tiež, že v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol, a to ona, Ivan B. i ďalšie osoby. Príbuzní klientov uviedli, že si mysleli, že Ivan B. je lekár, lebo tak vystupoval a aj ho tak všetci v zariadení oslovovali.

Niektorí uviedli, že ich rodinní príbuzní boli priväzovaní, aby nechodili po zariadení, a že boli aj bití. Ivan B. mal zároveň kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV. Ivan B. už dávnejšie potvrdil, že má HIV vírus, avšak lieči sa a 15 rokov berie pravidelne lieky.

Vanessa P. a Ivan B. sú obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a obžalovaný Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. V zariadení mali klientom indikovať a podávať lieky a liečivá intravenózne, intramuskulárne vo forme tabliet a kvapiek. To aj napriek tomu, že na to nemali predpísanú odbornú spôsobilosť. Mohlo tak dôjsť k ohrozeniu zdravia či až k smrti klientov. V zariadení zomrelo viacero pacientov a niektorých z nich exhumovali. Veľa pacientov však bolo spopolnených. Pozostalí si uplatňujú odškodné od 700 do 30.000 eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #kauza Iris