Koronavírus už možno diagnostikovať aj na Slovensku, u dvoch Slovákov sa nepotvrdil

Od pondelka sa robí laboratórna diagnostika koronavírusu už aj na Slovensku. Ako spresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, vzorky pacientov skúma Národné referenčné centrum pre chrípku. Výsledky testov tak budú známe skôr ako keby ich poslali do Nemecka. Testy dvoch Slovákov, ktorých priviezli priamo z epicentra nákazy, sú negatívne.

02.02.2020 21:55 , aktualizované: 03.02.2020 19:30
debata (84)

„Aj vďaka tomu boli výsledky vzoriek dvoch Slovákov známe počas niekoľkých hodín,“ vysvetlil Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

Dvaja Slováci s podozrením na koronavírus prileteli v nedeľu (2. 2.) spoločne s piatimi Čechmi francúzskym špeciálom z čínskeho mesta Wu-chan, uzavretého epicentra šírenia nového koronavírusu.

„V noci na pondelok pricestovali do Prahy a následne boli transportovaní do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Nemajú nový koronavírus. Výsledky laboratórnych testov ukázali, že ich vzorky sú negatívne,“ zdôraznil predseda vlády, poverený riadením ministerstva zdravotníctva, Peter Pellegrini (Smer).

„Neprejavujú známky akútneho respiračného ochorenia. Sú izolovaní na samostatnej izbe a bude s nimi komunikovať a starať sa o nich vyhradený personál, ktorý k nim bude pristupovať v ochranných pracovných prostriedkoch. Bez ohľadu na výsledok budú z preventívnych dôvodov 14 dní v karanténe,“ konštatovala v pondelok ráno po hospitalizácii dvoch pacientov hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

VIDEO: Slovákov s podozrením na koronavírus priviezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

Video

Záhadný pacient? Letuška

Letuška bola záhadným pacientom, ktorého hospitalizovali v nedeľu v Ružomberku s podozrením na koronavírus. Po vyšetrení ju poslali domov.

Do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku priviezla záchranka, v nedeľu popoludní, 33-ročnú pacientku s podozrením na ochorenie spôsobené koronavírusom. Ide o letušku, ktorá mala príznaky infekčného ochorenia s teplotou nad 38 stupňov.

„Ešte pred príchodom sanitky rodina konzultovala jej zdravotný stav s infekčnou klinikou našej nemocnice. Keďže nemá pozitívnu cestovateľskú anamnézu, nenachádzala sa v ostatnom období v oblasti s výskytom koronavírusu, bolo jej odporučené domáce liečenie,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

Rodina k pacientke napriek tomu privolala rýchlu záchrannú službu, ktorá ju priviezla do ružomberskej nemocnice. Doteraz dostupné výsledky vyšetrení podľa Diškovej poukazujú na bakteriálne a nie vírusové ochorenie.

Pri zohľadnení absencie cestovateľskej anamnézy v rizikovej oblasti, aj posledného letu mimo inkubačné obdobie, to prakticky vylučuje infekciu koronavírusom. „Na základe toho bola pacientke zrušená karanténa a bude prepustená do domáceho liečenia,“ podotkla hovorkyňa.

Do nemocnice ale v pondelok doobeda prišli na ambulantné vyšetrenie, na infektologickú kliniku, ďalší dvaja pacienti s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Ide o manželov, ktorým odobrali vzorky na vyšetrenie koronavírusu. Keďže sú na konci inkubačnej doby a nemajú príznaky akútneho ochorenia, na základe rozhodnutia lekára budú izolovaní v domácom prostredí.

„Prosíme pacientov, aby v období vírusových respiračných ochorení nepodliehali panike. Ak sa nenachádzali v rizikovej oblasti, prípadne neboli v kontakte s niekým, kto sa mohol nakaziť koronavírusom, ide pravdepodobne o iné respiračné ochorenie,“ doplnila Dišková.

U piatich Čechov sa koronavírus nepotvrdil

U žiadneho z piatich Čechov, ktorých evakuovali z Číny, testy nepotvrdili koronavírus. V pondelok to na Twitteri oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz. Všetci títo pasažieri zostanú v karanténe v pražskej Nemocnici Na Bulovke.

„Celý deň všetci netrpezlivo čakáte na výsledky testov na koronavírus u pätice Čechov, ktorí včera prileteli z Číny. Mám dobrú správu. Všetky výsledky sú negatívne. Napriek tomu pre istotu naďalej zostanú v karanténe. Z Bulovky mám informácie, že nemajú príznaky a darí sa im dobre,“ napísal minister popoludní v tweete.

Čechov doviezol z izolovaného stredočínskeho mesta Wu-chan francúzsky špeciál spolu s približne ďalšími 250 ľuďmi z 30 krajín – vrátane dvoch Slovákov. Francúzske lietadlo vzlietlo z Číny v noci na nedeľu a popoludní pristálo na vojenskej základni v meste Istres na juhu Francúzska. Potom zamierilo s niekoľkými cestujúcimi do Bruselu. Po nedeľnej polnoci pricestovali Česi aj Slováci českým armádnym špeciálom do Prahy. Slovákov odviezli do vlasti, Čechov dali do karantény v Nemocnici na Bulovke, kde im urobili testy. Inkubačná doba ochorenia je 14 dní.

V Číne je ďalších 100 českých občanov, ktorí sa chcú vrátiť do vlasti. V utorok bude pre nich pripravený na cestu vládny airbus, napísal portál Novinky.cz.

Slovenská pošta zastavuje všetky zásielky do Číny

Slovenská pošta od utorka dočasne pozastaví prijímanie medzinárodných listových zásielok, balíkov a zásielok EMS s doručením do Číny, Macaa a Hongkongu. Dôvodom sú obmedzenia v medzinárodnej leteckej preprave, ktoré súvisia so šírením koronavírusu. Informáciu priniesla TA3.

Ako uviedla pošta, toto opatrenie uplatňujú rovnako ako ostatné štáty sveta v súvislosti so zrušením alebo zmenou letov medzinárodných leteckých prepravcov z alebo do Číny. Ide o snahu zamedziť šíreniu koronavírusu.

„Doručovanie zásielok, ktoré prídu na Slovensko, pokračuje bez zmeny,“ zdôraznila Slovenská pošta. Zákazníci však môžu v dôsledku opatrení z Číny a teda aj obmedzení medzinárodnej leteckej prepravy očakávať minimálne omeškanie zásielok. O vývoji a zmenách v situácii s doručovaním bude pošta priebežne informovať.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #Banská Bystrica #koronavírus