Príbeh prešovského paneláka. Mesto peniaze vracať nebude

Osem ľudí sa obrátilo na prešovskú radnicu a požiadali o vrátenie darovaných peňazí, ktoré boli určené obyvateľom paneláku, ktorý v decembri zničil výbuch plynu a požiar. Reagovali na zverejnenú objednávku vo výške 1,1 milióna eur za naloženie a odvoz sutiny. Momentálne je na účte 4,4 milióna eur, do zbierky prispelo viac ako 75-tisíc darcov.

03.02.2020 06:00
debata (37)

VIDEO: Pozrite sa, ako výbuch plynu a požiar zničili panelák na Mukačevskej 7 v Prešove. Zachytili sme moment výbuchu, ničivý požiar, búranie i posledný odvoz sutín.

Video

„Všetky peniaze z verejnej zbierky sú určené len pre ľudí z Mukačevskej ulice a budú do posledného centu rozdelené medzi majiteľov bytov z asanovaného bytového domu číslo 7. Rozdeľovanie peňazí je viazané zásadami, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo 11. decembra 2019,“ vysvetľuje hovorca prešovského magistrátu Vladimír Tomek.

Mesto plánuje zverejniť iniciály mien ľudí, ktorým boli peniaze vyplatené. Podľa Tomeka môžu darcovia žiadať o vrátenie príspevku iba v prípade, ak by tieto peniaze neboli použité na vopred ohlásený účel.

S tým súhlasí aj košický advokát Roman Frnčo a vrátenie by mohlo byť podľa neho zrealizované, len ak by boli porušené pravidlá radnice. „Dar sa dá vrátiť, ak sa obdarovaný správa neúctivo voči darcovi alebo ak hrubo porušuje dobré mravy,“ upozorňuje Frnčo.

Kritika sa na prešovskú radnicu zniesla po zverejnení objednávky na naloženie, odvoz a uloženie sutiny vo výške 1,1 milióna. Na asanačné alebo záchranné práce vyčlenila milión eur vláda a premiér Peter Pellegrini (Smer) vyhlásil, že v prípade potreby je pripravená uvoľniť ďalšie peniaze.

Konečný účet ešte nebol vyčíslený. „Celkovú cenu budeme poznať po ukončení záchranných prác a po doručení všetkých faktúr,“ uviedol Tomek.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-poschodovej bytovke na Mukačevskej ulici 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra 2019 neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná.

Prísne kritériá rozdelenia peňazí

Peniaze z transparentného účtu, ktorý zriadilo mesto Prešov, sú v prvom rade určené obyvateľom Mukačevskej ulice. Tým zo zničeného paneláka na Mukačevskej 7 poskytli jednorazový príspevok 10-tisíc eur a príspevok na bývanie vo výške 500 eur mesačne na pol roka. Pre rodiny zo susednej Mukačevskej 9, ktorá bola tiež poškodená výbuchom, jednorazovú sumu 3-tisíc eur a príspevok na bývanie na tri mesiace. Ďalšie peniaze z účtu sa budú deliť medzi vlastníkov bytov na Mukačevskej 7 pomerne, v závislosti od rozlohy pôvodných bytov v metroch štvorcových.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #výbuch plynu v Prešove #demolácia paneláku