Epidemiologička: Nový vírus využil moment prekvapenia

Rýchle šírenie koronavírusu sa dalo predpokladať. Môže za to nepripravenosť ľudského organizmu na toto ochorenie. Napriek tomu nie je podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej dôvod na paniku.

04.02.2020 10:00
debata (11)

„V krajinách, kam bol vírus zavlečený, boli všetci pacienti izolovaní a nedošlo k šíreniu infekcie,“ zdôrazňuje odborníčka. Ochorieť tak možno len pri kontakte s nakazeným alebo ak sami prídeme z postihnutej krajiny.

Aké sú podmienky šírenia ochorenia?

Koronavírus sa prenáša z človeka na človeka. Prvou podmienkou, aby sa človek nakazil, je kontakt s niekým chorým na koronavírus. Druhou možnosťou je, že musí ísť o osobu, ktorá sa vrátila z postihnutej oblasti, kde je vírus rozšírený. Ale pozor, nie zavlečený – to je rozdiel. V krajinách, kam bol vírus zavlečený, ešte nedošlo k jeho šíreniu. Pokiaľ ide o klinické príznaky, tie bývajú zo strany dýchacieho systému. Môžu byť od ľahkých po vážnejšie, ako je vysoká horúčka, suchý kašeľ, ťažkosti s dýchaním.

Zatiaľ sa objavujú informácie o ľahších priebehoch choroby. Čo spôsobí, že sa u pacienta vyvinie ťažšia forma?

Závisí od imunitnej výbavy každého organizmu, ako si vie poradiť s vírusom. Neúčinkujú naň antibiotiká a liečba je len podporná. Špecifiká nového vírusu sa však stále zatiaľ študujú, veľa o ňom nevieme. Doterajšou analýzou sa prišlo na to, že väčšina chorých sú dospelí a starší ľudia. Ale nepodceňovala by som to, nemôžeme si automaticky myslieť, že deti naň nemôžu ochorieť. Pokiaľ však nebol u nás potvrdený prípad koronavírusu, nie je dôvod na paniku.

Dalo sa predpokladať, že šírenie vírusu z Číny bude také rýchle?

Ide o nový vírus, ktorý doteraz nebol prispôsobený na človeka a ľudia sa s ním nestretli, má teda predpoklady rýchleho šírenia. Bol to zvierací vírus, ktorý sa preniesol medzidruhovo, teda zo zvierat na ľudí, a v takýchto prípadoch býva šírenie rýchle a priebeh ťažký. Ľudský organizmus sa s ním ešte nestretol a musí sa s ním vyrovnať.

Môže sa dostať do hry aj zavedenie zákazu verejného zhromažďovania?

K takýmto opatreniam sa pristupuje až v krajných prípadoch, ak je vysoké riziko šírenia a postihnutia veľkého množstva osôb. Určite by nebol vyhlásený pri jednom alebo dvoch potvrdených prípadoch. O tomto opatrení môžeme uvažovať, až keby došlo k epidémii, a tá by vznikla, až keď by sa vírus začal šíriť. Čiže vznikli by kontaktné ochorenia od tých, ktorí by ho dovliekli na Slovensko. To znamená, že na Slovensko by prišli chorí z postihnutých oblastí, potvrdil by sa u nich vírus, ktorý by preniesli na ďalšie osoby, ktoré už v tej oblasti neboli. Zaznamenali by sme tak prípady, ktoré už neboli len dovlečené, a vírus by sa začal šíriť na Slovensku. Zatiaľ však stále v Európe hovoríme o dovlečených prípadoch a na Slovensku o podozrivých, keďže ešte žiadny prípad nebol potvrdený. Ak by k tomu došlo, je potrebná dôkladná izolácia a obmedzenie kontaktu s ďalšími ľuďmi, aby sa zabránilo prenosu. Preto sú aj podozriví pacienti izolovaní, aby nemohli v prípade potvrdenia prenášať vírus. Sú v kontakte len so zdravotníkmi, ktorí vedia, ako sa majú proti prenosu chrániť. Ešte chcem zdôrazniť, že tovarom z Číny sa vírus neprenáša.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #vírus #koronavírus