Čínske lietadlo pristálo na Slovensku

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR dalo povolenie čínskemu lietadlu, ktoré má vyzdvihnúť humanitárnu pomoc, na pristátie v SR. Oznámil to vo štvrtok minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) na tlačovej konferencii.Podmienkou bolo, aby posádka zostala na palube lietadla.

05.02.2020 12:55 , aktualizované: 07.02.2020 07:36
debata (74)

Lietadlo pristálo na bratislavskom letisku v piatok ráno okolo 7.00 h stredoeurópskeho času. Je predpoklad, že sa zdrží na Slovensku do 20.00 h. Záleží to však aj od toho, kedy pristane, aby boli dodržané normy pre posádku.

Foto: Flight radar
flight radar, čínske leitadlo

Humanitárna pomoc by mala byť naložená do lietadla za účasti slovenských hygienikov. Musia byť dodržané všetky bezpečnostné procesy. „Maximálne môže pilot potom skontrolovať, vyjsť z lietadla na tú dobu, aby skontroloval lietadlo pred odletom vizuálne, čo oni majú povinnosť a skontrolujú uloženie toho materiálu, čo majú v lietadle,“ priblížil Érsek.

Pellegrini: Ak bude posádka súhlasiť s oddychom v lietadle, povolenie dostanú

„Ak posádka bude súhlasiť, že prenocuje a ten povinný oddych absolvuje priamo vo svojom lietadle, tak povolenie na pristátie dostanú,“ priblížil premiér. Takéto odporúčanie dostalo od vlády aj ministerstvo dopravy, ktoré môže vydať povolenie. Podmienkou podľa Pellegriniho bude tiež to, aby bolo lietadlo odstavené v časti letiska, kde bude plne pod kontrolou. Zároveň by malo byť garantované, že tí, ktorí budú s lietadlom v kontakte, budú vybavení všetkými ochrannými prostriedkami.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) zdôraznil, že by mali byť dodržané všetky podmienky na zabránenie toho, aby sa vírus rozšíril. „Lietadlo bude na tú jednu noc, čo si piloti musia odpočinúť, strážené, jednoducho, aby sa náhodou niekto z toho lietadla nedostal von,“ dodal.

Čínske lietadlo žiada o udelenie povolenia na vykonanie charterového letu zo Šanghaja do Bratislavy a následne z Bratislavy do Pekingu. Na Slovensku by malo vyzdvihnúť humanitárnu pomoc v súvislosti s koronavírusom. V piatok (7. 2.) by malo zdravotnícky materiál previezť do Číny. Vláda v stredu vzala na vedomie informáciu Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Letisko v Bratislave zatiaľ neudelilo čínskemu leteckému dopravcovi sloty, čaká na udelenie povolenia, ktoré môže vydať ministerstvo dopravy.

O pomoc požiadalo mesto Cangzhou

Rezort dopravy priblížil, že podľa čínskeho leteckého dopravcu ide o humanitárnu pomoc pre Čínsku ľudovú republiku, pričom odosielateľom je slovenské združenie firiem, ktoré boli požiadané miestnou vládou mesta Cangzhou (7,5 milióna obyvateľov) o pomoc pri zabezpečení zdravotníckeho materiálu v boji proti koronavírusu.

Posádka letu bude mať podľa MDV odpočinok v Bratislave, keďže z Bratislavy poletí rovnaká posádka, ako tá, ktorá bude letieť do Bratislavy. Odpočinok je potrebný vzhľadom na predpisy upravujúce obmedzenia letového času a času v službe.

„Dopravca informoval, že posádka v počte sedem ľudí by mala prespať v hoteli pri letisku. Po komunikácii s útvarom vedúceho hygienika rezortu ministerstva dopravy to bolo vyhodnotené ako riziko a bolo im ponúknuté prenocovanie na palube lietadla,“ konštatuje ministerstvo. Letisko v Bratislave zatiaľ neudelilo čínskemu leteckému dopravcovi sloty, čaká na udelenie povolenia, ktoré môže vydať ministerstvo dopravy.

Slovensko pošle WHO 200 000 eur

Vláda v stredu odsúhlasila 200.000 eur ako zvýšený príspevok pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) v súvislosti s epidémiou koronavírusu. „WHO dá všetky takéto prostriedky dokopy, a potom ich bude používať priamo v Číne na zmiernenie následkov, ktoré epidémia spôsobuje,“ povedal po rokovaní vlády predseda vlády Peter Pellegrini (Smer).

Objem prostriedkov je podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer) dohodnutou kompromisnou sumou medzi jeho rezortom a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré bolo o takýto príspevok SR požiadané. „Hľadali sme sumu, ktorá by bola primeranou pomocou a zároveň bola v našich možnostiach. Určite nebude patriť medzi najvyššie príspevky, no manifestuje našu ochotu pomôcť,“ povedal minister, ktorý zároveň potvrdil, že z rozpočtu takýto objem prostriedkov nebude problém vyčleniť.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #lietadlo #koronavírus