Dôsledok kauzy únos: Vietnamský diplomat musí opustiť Slovensko

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička dnes z poverenia ministra rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka predvolal veľvyslanca Vietnamskej socialistickej republiky v SR Minh Trong Duonga.

05.02.2020 18:52 , aktualizované: 19:38
debata (37)

Štátny tajomník František Ružička vietnamskému veľvyslancovi odovzdal verbálnu nótu, v ktorej sa uvádza, že SR vyhlasuje jedného z diplomatov vietnamského veľvyslanectva v Bratislave za personu non grata, ktorá musí Slovensko opustiť do 48 hodín.

SR k tomuto vážnemu kroku pristúpila v súvislosti s právoplatným rozhodnutím nemeckého odvolacieho súdu vo veci únosu vietnamského občana, pričom rezort diplomacie v zmienenom prípade avizoval razantné diplomatické konzekvencie vo chvíli, keď sa oficiálne potvrdia veľmi vážne podozrenia zo zneužitia pohostinnosti slovenskej strany.

Ružička na záver uviedol, že SR má záujem o ďalšie prehlbovanie vzájomných vzťahov, ktoré sa bude zakladať na serióznosti, vzájomnej výhodnosti a rešpektovania noriem medzinárodného prá­va.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetrovalo možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberalo aj možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #diplomat #nóta #kauza únosu Vietnamca