Hasiči naďalej zasahujú pri udalostiach spôsobených vetrom

V súvislosti s aktuálnou poveternostnou situáciou zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) za posledných 12 hodín pri 109 udalostiach. Ako ďalej informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová, najviac výjazdov zaznamenali dnes od siedmej rána hasiči v Košickom kraji, ktorí boli na pomoc privolaní 38-krát.

05.02.2020 20:15 , aktualizované: 20:39
debata (1)
VIDEO: V Tatrách je priam rozprávková zima, šoféri však radosť nemajú
Video

„Hasiči v Prešovskom a Trenčianskom kraji zasahovali 14-krát, hasiči v Trnavskom kraji 13-krát, počty v zostávajúcich krajoch sú pod hodnotou 10 výjazdov,“ uviedla Farkasová. Dodala, že pri zásahoch bolo nasadených celkovo 270 hasičov. „Najpočetnejšiu skupinu výjazdov tvoria popadané stromy,“ dodala.

Hasiči v podtatranskom regióne mali dnes v dôsledku nepriaznivého počasia niekoľko výjazdov k nehodám. „Vietor nafúkal sneh na cesty. čo zhoršilo aj viditeľnosť. Pri Rakúsoch v okrese Kežmarok zapadol autobus s niekoľkými poľskými cestujúcimi, všetci vyviazli bez zranení,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Cesta je momentálne prejazdná.

Hasiči absolvovali aj výjazd pre uvoľnený plech zo strechy opustenej budovy pri Ceste na letisko v Poprade, odstraňovali aj popadané stromy v Spišskom Bystrom a v Mengusovciach. Uvedené udalosti sa zaobišli bez zranení aj väčších škôd.

Veterné počasie si dnes na Slovensku vyžiadalo život jednej maloletej osoby. Silný vietor totiž na Staromyjavskej ulici v Myjave vyvrátil konštrukciu autobusovej zastávky. Druhá maloletá osoba sa pri incidente vážne zranila.

Bez elektriny je naďalej viac ako 2 600 odberných miest

Na strednom Slovensku je naďalej viac ako 2600 odberných miest bez elektriny. Hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš uviedol, že pohotovostní pracovníci sú stále v teréne a vyhľadávajú poruchy, aby mohli vo štvrtok (6. 2.) ráno začať s ich odstraňovaním. „Pokiaľ to bude možné, časť odberateľov ešte prepojíme na iné fungujúce okruhy. Čakáme, že nočný vietor nás ešte potrápi, ale dúfame, že zajtra to už bude lepšie,“ skonštatoval Gejdoš.

Konkretizoval, že bez prúdu sú naďalej Tále, Bystrá a juh Chopku v okrese Brezno, miestna časť Brezna Rohozná, Lietava, Lietavská Svinná-Babkov a Podhorie v okrese Žilina, časť Ľubochne v okrese Ružomberok, dolina v Partizánskej Ľupči v okrese Liptovský Mikuláš a obec Močiar v okrese Banská Štiavnica.

Výstrahy vo všetkých krajoch

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v nasledujúcich dňoch varuje pred vetrom na horách. Aktuálne do polnoci platia výstrahy vo všetkých krajoch, pričom v niektorých oblastiach Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja dosahujú tretí stupeň, pri ktorom je predpokladaná intenzita vetra extrémne vysoká a predpokladá sa, že spôsobí veľké škody a ohrozí ľudské životy. „Predstavuje všeobecné ohrozenie ľudských aktivít,“ vysvetľujú meteorológovia.

Vo viacerých oblastiach Košického kraja platí druhý stupeň výstrahy, ktorý znamená, že predpokladaná intenzita vetra na horách je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Výstrahy druhého stupňa platia aj pre niektoré oblasti Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja od polnoci do štvrtkového (6. 2.) rána 5.00 h.

Neskôr, až do piatka (7. 2.) 10.00 h sú vydané výstrahy prvého stupňa, vietor aj v nižšej intenzite však môže byť pre ľudské aktivity nebezpečný. Môže sa vyskytnúť na horách najmä v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš a Ružomberok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hasiči #vietor