Premiér Matovič? Pre Bugára nepredstaviteľné, Sulík mu dodá program

V predvolebnom prieskume pre Pravdu sa SaS a Most-Híd pohybovali blízko hranice piatich percent. SaS Richarda Sulíka bola tesne nad, Most-Híd Bélu Bugára tesne pod. Ako zabojujú o voliča, aby sa do nového parlamentu dostali? Pozrite si ďalší zaujímavý duel v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu s predsedami strán Bélom Bugárom a Richardom Sulíkom.

06.02.2020 08:55 , aktualizované: 14:09
debata (248)

VIDEO: Pozrite si ďalší zaujímavý duel v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu s predsedami strán Bélom Bugárom a Richardom Sulíkom.

Video

Obaja predsedovia strán nepochybujú, že sa do parlamentu dostanú, hoci sa pohybujú okolo hranice zvoliteľnosti. Béla Bugár (Most-Híd) sa spolieha na kampaň, ktorú rozbehli po obciach na Slovensku a Richard Sulík (SaS) pripomenul, že čísla, ktoré im merali agentúry pred voľbami, sa napokon výrazne líšili od volebných výsledkov.

V prípade prekvapivého percenta v prieskume pre OĽaNO Igora Matoviča Bugár podotkol, že dá sa dostať do parlamentu aj s pomocou zabávača a missky, ale že je otázne, či títo ľudia vedia, čo je to politická zodpovednosť.

„Ako sa dá vládnuť s Matovičom, ktorý teraz vyhlasuje, že po nejakom referende zistí, čo ľudia chcú a len toto môže potom môže budúca vláda zrealizovať. Je to normálne?“ pýtal sa Bugár. Považuje to za populizmus na n-tú. Sulík uviedol, že premiéra bude nominovať najsilnejšia strana. Skonštatoval, že Matovičovi teraz ide karta, ale na vládnutie to nestačí, treba mať program. „On má popularitu, my máme program, my vieme ako na to, tá kombinácia vôbec nemusí byť zlá,“ povedal Sulík.

Bugár pripomenul, že strana môže mať najlepší program, ale je jej nanič, keď iní v koalícii nebudú súhlasiť a keď strana nebude zodpovedná, vedieť čo sa dá, čo sa nedá. „Program treba mať, ale pozrite sa, keď vidím hodnotenia INESS-u, hodnotia napríklad Matovičov program, ktorý neexistuje,“ povedal Bugár. „Zoberte si 20–25-tisíc nájomných bytov, to je čo? Alebo 10 nemocníc?“ kladie rečnícku otázku Bugár. „Prekvapilo ma to, ako to chcú spraviť. Spadnú z neba?,“ s úsmevom komentoval Sulík. „Ale aj celá vláda,“ kontroval Bugár.

Odmietajú súboje v uliciach

Podľa Sulíka, roky platilo „v intelektuálnej časti krajiny“, že s Marianom Kotlebom sa ani len nerozprávať, nikam ho nepozývať – zrazu sa s ním nielenže môže diskutovať, ale mu aj nabúravať mítingy. Presunulo sa to z extrému do extrému, ani jeden extrém som nepovažoval za správny, dodal. „Kotlebu treba vtiahnuť do vecnej debaty, aby voliči pochopili, že má strašné bludy popísané v programe,“ povedal Sulík.

Napätie v spoločnosti narastá, ľudia hľadajú jednoduché riešenia – „poďme do nich, ale nie je riešenie“, uviedol Bugár. Spomenul príklad kandidátov na poslancov z Mostu-Híd, ktorí nenarušili mítingy ĽSNS, ale dali najavo, že „extrém nie, nacionalizmus nie“. Sulík predpokladá, že situácia sa po voľbách upokojí.

Občas to medzi diskutérmi mierne zaiskrilo, napríklad keď Sulík povedal o Bugárovi, že ho roky berie ako „žoviálneho milého falošného týpka“. Predsedovia strán hovorili aj o trestných stíhaniach za výroky, situácii na polícii, o Kiskovom stíhaní, o kompromisoch v prípadnej vládnej koalícii a červených čiarach, ktoré by neprekročili. Vypočujte si celú debatu.

© Autorské práva vyhradené

248 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Pravda #Ide o pravdu