Čínske lietadlo bolo v Bratislave ani nie desať hodín

Lietadlo, o ktorého pristátí a zotrvaní na bratislavskom letisku sa vášnivo diskutovalo už niekoľko dní, nakoniec na území Slovenska strávilo necelých desať hodín.

07.02.2020 09:33 , aktualizované: 19:18
debata (28)

Video: Lietadlo z Číny v Bratislave nakladá materiál proti koronavírusu.

Video

Čínske diaľkové nákladné lietadlo Boeing 747–400 spoločnosti Suparna Airlines v piatok pristálo na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika krátko po siedmej hodine ráno. O jeho pristátí sa hovorilo dokonca aj na zasadnutí vlády. Nakoniec ministerstvo dopravy rozhodlo, že lietadlo, ktoré priletelo z čínskeho Šanghaja, môže pristáť za prísnych podmienok v Bratislave.

Hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková vysvetlila, že nešlo o let prepravujúci humanitárnu pomoc. „Išlo o obchodný komerčný let, ktorým sa do čínskeho Pekingu prepravia zdravotnícke pomôcky – rúška na tvár, ochranné rukavice či okuliare,“ dodala. Let podľa Karola Šeba, jedného zo skupiny slovenských podnikateľov v Číne, financovala miestna čínska vláda z okresu Cangzhou. „Máme tam viacero slovenských firiem pre našu bázu v Číne. Vzhľadom na to, že máme kontakty s miestnou vládou, tá nás poprosila, aby sme im pomohli s kontraktáciou zdravotníckeho materiálu. My v tejto oblasti štandardne nepodnikáme, ale boli sme oslovení, aby sme im pomohli, tak my, samozrejme, pomôžeme. My ako slovenská strana sme boli len ako kontraktačná zložka,“ dodal Šebo.

Lietadlo sa malo pôvodne podľa plánu v Bratislave zdržať osem hodín . Nakoniec to bolo o dve hodiny dlhšie. Pristálo o 7.03 a odletelo o 16.55. „Rozhodnutím ministerstva zdravotníctva používali zamestnanci letiska pri kontakte s posádkou letu osobné ochranné pracovné prostriedky a posádka letu zotrvávala v priestoroch lietadla, okrem prípadu spojeného s predletovou prípravou a naložením nákladu,“ priblížila bezpečnostné opatrenia Ševčíková.

Opustiť lietadlo mohol iba pilot, aby vizuálne skontroloval lietadlo pred odletom. Ostatná posádka musela ostať na palube, na letisku dokonca ani nenocovala. Zvedavci sa mohli na lietadlo pozerať len cez plot. Polícia a letisková bezpečnostná služba dokonca chránili aj trojmetrové územie okolo plota. Dopoludnia prišiel na letisko aj minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). „Ideme vizuálne kontrolovať to, čo má byť v tých balíkoch,“ priblížil Érsek. Zároveň uviedol, že na letisku bol ráno aj hygienik, ktorý poučil všetky osoby aj personál, ako sa správať, aby bola zaistená čo najvyššia bezpečnosť. Dopoludnia bolo okolo samotného lietadla vidieť osoby oblečené v bielych ochranných oblekoch.

Hovorkyňa bratislavského letiska vyvrátila informácie, že by tento boeing odmietlo viedenské letisko. „Objednávateľ si od začiatku zvolil letisko v Bratislave ako primárne,“ upozornila Ševčíková.

Boeing 747, prezývaný aj Jumbo Jet, je dnes druhé najväčšie osobné lietadlo. Ide o najväčší možný stroj schopný pristáť na letisku, aké máme v Bratislave. Podobné lietadlo vlastní na Slovensku registrovaná spoločnosť Air Cargo Global. Lietadlo dokáže odviezť skoro 400 ton nákladu s doletom nad 13-tisíc kilometrov. Vojenskú verziu tohto stroja využíva aj americký prezident pod názvom Air Force One.

Video na tv.pravda.sk

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #lietadlo #letisko M. R. Štefánika #koronavírus