Regiónmi najviac zasiahnutými výpadkom elektriny sú severná Orava a Kysuce

Stredoslovenská distribučná eviduje momentálne výpadky na viac ako 6 000 odberných miestach. Najviac zasiahnutými regiónmi sú tento raz severná Orava a Kysuce. Poruchy však hlásia aj z okresu Žilina a Rimavská Sobota, informovala o tom Stredoslovenská distribučná.

10.02.2020 10:49 , aktualizované: 14:44
debata (2)
VIDEO: Na Slovensko sa ženie ničivá Sabine. Ako sa pred ňou chrániť?
Video

Pracovníkom údržby spoločnosti sa už viaceré z nich podarilo odstrániť, ale na mnohých miestach stále fúka a prší, takže je vysoký predpoklad, že poruchy ešte pribudnú. Meteorologické výstrahy pred vetrom platia až do zajtrajšieho večera. „Najväčším rizikom sú vysoké stromy presahujúce ochranné pásmo. Ak neustoja nápor vetra, pod ich váhou sa často trhajú vodiče, ale neraz dochádza aj k poškodeniu stĺpov.“ konštatuje Stredoslovenská distribučná ktorá situáciu pozorne sleduje a okamžite zasahuje na všetkých potrebných miestach. Riešenie problémov dnes predlžuje výdatný dážď a rozmočený terén. No aj napriek tomu sa energetici snažia obnoviť dodávku elektriny pre všetky odberné miesta v čo najkratšom čase.

Výstraha pred vetrom pre západ krajiny

Pre Bratislavský kraj, okresy Dunajská Streda a Nitra platí výstraha 3. stupňa do 18.h Meteorológovia očakávajú rýchlosť vetra 105 až 115 kilometrov za hodinu. „Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ uvádza SHMÚ. Výstrahy platia od 12.00 do 18.00 h.

So silnejším vetrom však počas pondelka treba počítať na celom území Slovenska. Pre značnú časť západného Slovenska a v niektorých severných oblastiach stredného a východného Slovenska platia výstrahy 2. stupňa. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 85 až 105 kilometrov za hodinu, na horách vo výške 1500 metrov to môže byť 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Výstraha prvého stupňa je vydaná pre niektoré okresy Trenčianskeho, Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Na niektorých miestach si treba dávať naďalej pozor aj na poľadovicu.

Hasiči odporúčajú: Snažte sa zdržiavať v bezpečných objektoch

Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva občanov na zvýšenú opatrnosť v súvislosti so silným vetrom, ktorý má podľa meteorológov v pondelok zasiahnuť hlavne regióny západného a stredného Slovenska. TASR o tom informoval hovorca rezortu Petar Lazarov.

„S ohľadom na to, že pri silnom vetre sme svedkami tragédií, vyzývame občanov, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, obmedzenie pohybu pod stromami a v okolí nestabilných objektov,“ upozorňuje ministerstvo.

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) očakáva pre poveternostnú situáciu zvýšený počet výjazdov. Na sociálnej sieti odporúča, ako sa správať pri silnom vetre.

Skôr než príde vietor, je potrebné zabezpečiť byt. „Pozatvárajte a zaistite okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevnite predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť tým vás a okolie,“ upozorňuje HaZZ. Zvieratám žijúcim na dvore odporúča vytvoriť dočasné útočisko.

„Snažte sa zdržiavať v bezpečných objektoch, obmedzte šoférovanie, prechádzky v lese, vyhýbajte sa skrýšam pod stromami či nestabilnými prístreškami a budovami,“ radia hasiči. V žiadnom prípade neodporúčajú ísť skúmať terén ani parkovať na rizikových miestach, ako napríklad pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi či bilbordmi.

Pri šoférovaní treba podľa hasičov zvoliť pomalú jazdu. Silné poryvy vetra môžu vozidlo prevrátiť. „Vyhýbajte sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi, pokiaľ vaše auto zasiahne strom či konár – nechajte to na hasičov,“ dopĺňajú.

HaZZ pripomína, že pri volaní na tiesňovú linku treba mať na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok. Dodáva, že situácia by sa nemala podceňovať, zároveň však nie je vhodné preceňovať svoje sily.

Pietne miesta v Bratislave môžu byť v najbližšie dni zatvorené

Pietne miesta v Bratislave môžu byť v najbližších dňoch pre aktuálnu hrozbu víchrice, ktorá môže dosiahnuť rýchlosť 115 kilometrov za hodinu, z bezpečnostných dôvodov zatvorené. TASR o tom informovala spoločnosť Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy.

„Situáciu budeme lokálne a časovo vyhodnocovať, takže niektoré cintoríny môžu byť v rovnakom čase uzatvorené a iné nie,“ poznamenáva mestská spoločnosť. Návštevníkov zároveň žiada o rešpektovanie uzatvorenia cintorínov, aby nedošlo k ohrozeniu ich života či zdravia.

Mesto Bratislava pre očakávaný silný nárazový vietor neodporúča ľuďom počas pondelka pohyb pod stromami, a to najmä v parkoch a mestských lesoch. Magistrát o tom informuje na sociálnej sieti.

Nitra uzavrela park a cintoríny

Nitrianska radnica v pondelok dopoludnia až do odvolania uzatvorila Mestský park na Sihoti aj cintoríny. Reaguje tak na výstrahy meteorológov, ktorí na pondelok vydali pre Nitru tretí stupeň výstrahy.

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje v celom okrese Nitra pred mimoriadne silným vetrom, ktorý v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť až 115 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ upozorňujú meteorológovia.

Nitriansky magistrát preto vyzval obyvateľov mesta, aby sa po vonku pohybovali s maximálnou opatrnosťou, nezdržiavali sa v blízkosti stromov a obmedzili pohyb okolo budov, z ktorých by vietor mohol strhnúť strešné krytiny. „Doma majte poruke sviečky so zápalkami a baterky. Zatvorte a zaistite všetky okná a dvere. Hasičov v tejto situácii volajte iba v prípade, že je ohrozený ľudský život,“ upozornila obyvateľov mesta radnica.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #vietor