V prípade trestného stíhania Fica sa nečaká na znalecké skúmanie

V prípade trestného stíhania bývalého premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica pre výroky o odsúdení exposlanca ĽSNS Milana Mazureka za jeho vyjadrenia o Rómoch sa nečaká na znalecké skúmanie. Pôvodné informácie hovorili o opaku, polícia ich však na sociálnej sieti dementovala.

10.02.2020 15:23 , aktualizované: 20:15
debata (67)

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik koncom minulého roka zrušil uznesenie o Ficovom obvinení. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil expremiéra z troch trestných činov. Išlo o hanobenie národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. V prípade odsúdenia hrozí Ficovi trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v rádiu. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu SR prišiel v septembri o poslanecký mandát. Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NAKA #Milan Lučanský