Klimatológ: Keď silno fúka, zostaňte radšej doma

Silný vietor, ktorý spôsobila tlaková níž nad Atlantickým oceánom, sa dostal v pondelok aj na Slovensko. Predtým stihol zasiahnuť Britské ostrovy, Nemecko, Česko a Poľsko, kde v Tatrách zabil dvoch ľudí. Klimatológ Pavel Faško upozorňuje, že výstrahy u nás potrvajú do utorka večera a ľudia by mali byť opatrní.

11.02.2020 08:00 , aktualizované: 16:40
turzovka pocasie Foto:
Zásah požiarnikov pri odtrhnutom plechu na streche v Turzovke, v časti Turkov.
debata (5)

Živel, ktorý sa prirútil aj na naše územie, mnohí označujú názvom Sabine. Podobne ako dostávajú rôzne mená hurikány na juhovýchodnom pobreží USA, v európskom priestore, kde sa uragány nevytvárajú, takto „krstíme“ najmä tlakové níže. Tento zvyk zaviedli jednotlivé meteorologické organizácie. Faško vysvetlil, že Sabine na Slovensku nie je orkán. Ten by totiž musel dosahovať oveľa väčšiu silu – najmenej 120 kilometrov za hodinu.

„U nás sú tie rýchlosti trošku nižšie. Vietor dostane takýto prívlastok, teda orkán, na základe hodnôt, ktoré sú zaznamenané napríklad v západnej Európe. Keď príde do našich bežne obývaných oblastí, už nemusí dosahovať takú silu,“ povedal klimatológ.

Pozrite si videopredpoveď počasia s Miriam Jarošovou na utorok s výhľadom na zvyšok týždňa.

Video

Podľa neho sa v týchto dňoch pohybuje vietor na Slovensku v zhruba stokilometrovej rýchlosti, no v horských oblastiach to môže byť v nárazoch o niečo vyššie.

„Vzhľadom na to, že sa nachádzame vo východnej časti strednej Európy, malo by to tu byť slabšie ako na Britských ostrovoch či v Nemecku. Možno to pocítime ešte menej ako v Česku, ktoré leží trošku severnejšie,“ poznamenal s tým, že v skutočnosti nejde o búrku, ako je to často prezentované, ale o tlakovú níž. Tá vznikla nad Atlantickým oceánom a postupovala do vnútrozemia Európy. Dostala sa medzi Britské ostrovy a Nemecko, odtiaľ pokračovala na severovýchod nášho kontinentu. „Je s ňou spojený poveternostný front, ktorý zasiahne celú strednú Európu. Potom bude postupovať smerom na východ – na Ukrajinu či Bielorusko,“ objasnil Faško.

Búrka Chiara - Británia
Búrka Chiara - Británia
+7Búrka Chiara - Británia

Vietor vyvrátil 20-metrový strom v Dolnom Kubíne

Silný vietor v kombinácii s podmočenou pôdou zapríčinili v utorok ráno vyvrátenie približne 20-metrového stromu v centre Dolného Kubína pri kostole svätej Kataríny Alexandrijskej. Udalosť si nevyžiadala žiadne zranenia, povedal pre TASR dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

„Prosíme všetkých obyvateľov, aby zvýšili opatrnosť a vyhli sa pohybu v blízkosti vysokých stromov,“ doplnil primátor.

Spadnutý strom na vozidle hlásili dopoludnia policajti aj z okresu Námestovo, konkrétne na ceste medzi Zákamenným a Oravskou Lesnou. Blokovaný bol jeden jazdný pruh.

Na Slovensku v utorok naďalej platia výstrahy pred vetrom. V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji hrozí vietor do 17.00 h, v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji do 16.00 h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Vietor vyvrátil v Prievidzi 19 stromov, medzi nimi i zdravé

Silný vietor do utorka vyvrátil a zlomil v Prievidzi 19 stromov. Zlé poveternostné podmienky zapríčinili vyvrátenie i takých drevín, ktoré nejavili známky poškodenia. Radnica v tejto súvislosti vyzýva obyvateľov na opatrnosť, informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

„Vzhľadom na aktuálne nepriaznivé počasie, ako i výstrahy pred poveternostnými podmienkami a silným vetrom upozorňujeme obyvateľov, aby svoje motorové vozidlá parkovali v dostatočnej vzdialenosti, najlepšie čo najďalej od stromov,“ uviedol Ďureje. Bezpečným parkovaním podľa neho obyvatelia znížia riziko vzniku škody na svojom majetku.

Najviac škôd v Žilinskom kraji

Slovenské ministerstvo vnútra vyzvalo občanov na zvýšenú opatrnosť. „S ohľadom na to, že pri silnom vetre sme svedkami tragédií, vyzývame občanov, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, obmedzenie pohybu pod stromami a v okolí nestabilných objektov,“ upozornilo. Viaceré mestá hlásili, že uzatvorili pietne miesta a odporúčali školám a škôlkam, aby nechodili s deťmi na prechádzky.

Najviac výpadkov elektrickej energie zaznamenali v Žilinskom kraji. Podľa Miroslava Gejdoša, hovorcu Stredoslovenskej distribučnej, v pondelok večer a v noci na utorok očakávajú zhoršenie situácie. „Búrlivý vietor opäť vyvracal stromy a priniesol aj rozsiahle výpadky elektrickej energie, ktoré už okolo poludnia dosiahli parametre kalamity. Od ukončenia poslednej mimoriadnej situácie pritom prešli iba tri dni,“ upozornil Gejdoš.

Včera popoludní evidovali výpadky na vyše šiestich tisíckach odberných miest. „Najviac zasiahnutými regiónmi sú tentoraz severná Orava a Kysuce. Poruchy však hlásia aj z okresu Žilina a Rimavská Sobota. Pracovníkom údržby sa už viaceré z nich podarilo odstrániť, ale na mnohých miestach stále fúka a prší, takže je vysoký predpoklad, že poruchy ešte pribudnú,“ dodal Gejdoš. Meteorologické výstrahy pred vetrom platia až do utorkového večera.

1800 odberných miest je bez elektrickej energie

Stredoslovenská distribučná momentálne eviduje bez dodávok elektrickej energie 1800 odberných miest. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Niektoré poruchy sú podľa neho také závažné, že ich odstránenie už v utorok nebude možné. „Taká situácia je napríklad v obci Vígľaš v Detvianskom okrese. Vplyvom silného vetra tam spadli tri stĺpy vysokého napätia. Keď na miesto prišli energetici, pred ich očami spadol ďalší. Nárazový vietor, úplne podmočený terén a zvýšené riziko nebezpečných kolízií im nedovolili prakticky žiadny zásah. Preto zostane časť obce bez prúdu až do zajtrajšieho dňa. Zasiahnuté domácnosti totiž nie je možné zásobovať ani žiadnou inou vetvou elektrického vedenia,“ vysvetlil hovorca SSD.

„Zajtra od skorého rána však budú na mieste údržbári posilnení tímom zo stavebnomontážnej divízie SSD, ktorí budú popadané stĺpy stavať pomocou ťažkej techniky. Ako dlho im to potrvá, bude závisieť najmä od zrážok a vetra,“ zdôraznil Gejdoš.

(TASR)

Pre silný vietor hasiči zasahovali najmä v Trnavskom kraji

Hasiči za uplynulých 24 hodín zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou na Slovensku 64-krát. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najviac výjazdov zaznamenali hasiči v Trnavskom kraji, kde pomáhali na 21 miestach. V každom z ostatných krajov zasahovali hasiči menej ako desaťkrát, 45 zásahov, teda 70 percent zo všetkých, tvorili výjazdy k popadaným stromom, ktoré blokovali cesty, chodníky alebo spadli na zaparkované autá. Okrem toho hasiči pomáhali najmä pri uvoľnených či odtrhnutých strešných krytinách.

Spolu zasahovalo 280 profesionálnych a dobrovoľných hasičov s 80 kusmi hasičskej techniky. „Pri takomto type výjazdov momentálne hasiči zasahujú najmä na západnom a severnom Slovensku,“ uviedla Farkasová.

Fúkať bude aj v utorok

Ľudia by podľa klimatológa Faška mali byť v týchto dňoch opatrní. Silný vietor totiž môže ohroziť nielen ich majetok, ale aj zdravie či život.

„Niektoré naše stavby a konštrukcie nemusia vydržať taký nápor. Preto by, tak ako počas silného sneženia či poľadovice, mali všetci zvážiť prípadné cestovanie či akékoľvek aktivity mimo domova,“ upozornil. Človek sa inak ľahko môže dostať do situácie, keď sa na neho niečo nečakane zrúti a spôsobí mu vážne zranenia. Niekedy sa to, žiaľ, končí aj smrťou.

„Výstrahy dávame práve preto, aby všetci mohli zvážiť, či niečo budú riešiť v takomto čase. Kým to naozaj nie je nutné, odporúčam radšej zostať doma,“ prízvukuje. Najkritickejšie to má byť najmä v horských oblastiach a v severozápadných častiach Slovenska. Konkrétne na Záhorí, Ponitrí či Orave. Pondelňajšie výstrahy tretieho stupňa v utorok síce pominú, no prvý a druhý stupeň potrvá v niektorých lokalitách až do utorka večera. „Vietor nebude fúkať rovnakou silou počas celého dňa. Môže dôjsť k jeho prechodnému oslabeniu, no vzápätí môže opäť nabrať na intenzite. Treba si preto dávať pozor,“ doplnil Faško.

Ako sa správať pri silnom vetre

Hasičský a záchranný zbor už v pondelok ráno odporúčal na sociálnej sieti, ako sa správať pri silnom vetre. Skôr než príde vietor, je potrebné zabezpečiť byt. „Pozatvárajte a zaistite okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevnite predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť tým vás a okolie,“ upozorňuje HaZZ. Zvieratám žijúcim na dvore odporúča vytvoriť dočasné útočisko. „Snažte sa zdržiavať v bezpečných objektoch, obmedzte šoférovanie, prechádzky v lese, vyhýbajte sa skrýšam pod stromami či nestabilnými prístreškami a budovami,“ radia hasiči. V žiadnom prípade neodporúčajú ísť skúmať terén ani parkovať na rizikových miestach, ako napríklad pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi či bilbordmi. Pri šoférovaní treba podľa hasičov zvoliť pomalú jazdu. Silné poryvy vetra môžu vozidlo prevrátiť. „Vyhýbajte sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi, pokiaľ vaše auto zasiahne strom či konár – nechajte to na hasičov,“ dopĺňajú.

Sabine sa prehnala Európou

Stovky letov a vlakových spojení v severozápadnej Európe príslušné úrady v pondelok zrušili pre orkán Sabine. Výstrahy pred silným vetrom vydali vo väčšej časti severného Francúzska, kde úrady odporučili ľuďom vyhnúť sa pobrežiu. Britániu, kde sa Sabine nazýva Ciara, orkán zasiahol v sobotu. Spôsobil rozsiahle povodne a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu. Meteorologické inštitúty oboch krajín pomenovávajú víchrice samostatným spôsobom, i keď ide o ten istý útvar. Bez elektriny ostalo v Británii viac ako 62-tisíc domácností. Pre silný orkán v krajine zrušili veľký počet vlakových, leteckých aj lodných spojení.

Spravodajská televízia Sky News v pondelok informovala, že v Británii zomrel v nedeľu v dôsledku víchrice 58-ročný muž po tom, čo sa na jeho auto idúce po ceste zvalil strom. Silné vetry priniesli dobrú správu pre leteckú spoločnosť British Airways, ktorá zaznamenala najrýchlejší let z New Yorku do Londýna v histórii. Prelet cez Atlantický oceán mu trval štyri hodiny a 56 minút.

Do Českej republiky dorazila víchrica v noci z nedele na pondelok. Sila vetra v pondelok ráno v Českej republike miestami presiahla intenzitu orkánu. Vietor na najvyššej hore republiky – Sněžke – dosahoval rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu. V krajine sa ocitlo bez elektrickej energie viac ako 120-tisíc domácností, českí energetici preto vyhlásili pre niektoré územia kalamitný stav.

V západočeskom meste Aš zavalil strom osobný automobil, v dôsledku čoho previezli na ošetrenie ľahko zranenú ženu. Na území celej Českej republiky prudký vietor strhával strechy, vedenia elektrického prúdu, vyvracal stromy a bral so sebou neukotvené predmety na uliciach. V dôsledku nepriaznivého počasia je prerušená vlaková doprava na viacerých tratiach. Popadané stromy zablokovali niekoľko ciest a spôsobili dopravné nehody. Živel napáchal značné materiálne škody. Počasie značne komplikuje v Českej republike aj cestnú dopravu. Cestári vyzvali vodičov, aby boli počas jazdy na diaľniciach opatrní. Vodiči by mali byť zvlášť obozretní na otvorených úsekoch a tiež pri predbiehaní kamiónov. Diaľnice nateraz zostávajú prejazdné.

Nešťastie sa stalo v poľskej časti Tatier. Víchrica strhla strechu z budovy požičovne lyží v horskom stredisku v obci Tatranská Bukovina. Zasiahla skupinu ľudí, ktorí práve stáli pri lyžiarskom vleku. Dvoch zranila, matka s dcérou v tínedžerskom veku zranenia neprežili.

(tasr)

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor