Rusko odišiel zo súdu v kauze zmenky. Proces označil za tendenčný

Obžalovaný v kauze falšovania zmeniek a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko odišiel z hlavného pojednávania po tom, čo senát Špecializovaného trestného súdu schválil jeho žiadosť o konanie v neprítomnosti. Proces označil za tendenčný a manažovaný americkou ambasádou.

11.02.2020 09:39 , aktualizované: 15:20
debata (54)

„Rozhodol som sa odísť na protest voči tomu, ako je vedený tento súdny spor. Vieme, že nám budú všetky dôkazy odmietnuté,“ povedal obžalovaný. Rozsudok je podľa neho napísaný dopredu, spolieha sa na Najvyšší súd SR v prípadnom odvolacom konaní.

Obžalovaný exriaditeľ televízie od začiatku procesu avizuje svedkov, ktorí potvrdia verziu obhajoby. Zatiaľ z nich bola vypovedať exmanželka obžalovaného Viera Rusková. O zmenkách podľa vlastných slov vedela, na vlastné oči ich nevidela. Mená ostatných svedkov má podľa obžalovaného súd, médiám ich povedať nechcel.

Video: Pavol Rusko tvrdí, že jeho zmenkový proces riadi ambasáda USA a Daniel Lipšic.

Video

Pavol Rusko sa vyjadril aj k jeho podpisom. Odkázal pritom na výpovede písmoznalcov. Tí spomínali motiváciu podpisujúceho, ktorá môže ovplyvniť podpis. Pavol Rusko tvrdí, že sa na zmenky podpísal naschvál inak, aby ich mohol zaprieť pred jeho vtedajšou zahraničnou ochrankou.

Nechcel, aby sa dozvedela o sume 500 miliónov korún, ktorú Marianovi Kočnerovi sľúbil. Obával sa, že to v podsvetí vyvolá vojnu o peniaze. „Ja som to podpísal bez ich vedomia a poza ich chrbát,“ zdôvodnil Pavol Rusko, prečo o zmenkách a riešení sporu o televíziu nikomu nepovedal.

Predseda senátu vyzval Kočnera, aby sa neopakoval

Obžalovaný v kauze falšovania zmeniek TV Markíza Marian Kočner sa v utorok niekoľko hodín pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vyjadroval k svedeckým výpovediam, pri ktorých nebol prítomný. Predseda senátu Emil Klemanič ho vyzval, aby sa vo svojich výpovediach neopakoval.

Kočner reagoval na výpovede bývalých riaditeľov a účtovníkov Markízy. Zopakoval, že počas kauzy Gamatex obsadil Markízu bez použitia násilia a zbraní, čo rozporujú viacerí exredaktori televízie i bývalý riaditeľ Vladimír Repčík. Jeho výpoveď, ako aj bývalej členky Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Anny Hausknotzovej označil obžalovaný za klamstvo.

Hausknotzová v júli minulého roku vypovedala, že Marian K. získal pohľadávku, na základe ktorej obsadil Markízu, od Siloša Pohanku násilným spôsobom. „Ľahko sa vám podpisuje, keď máte pištoľ pri hlave,“ priblížila údajné slová Pohanku, ktorý pred rokmi zomrel. To obžalovaný odmieta s tým, že pohľadávku získal až v roku 1997, zatiaľ čo Hausknotzová mala hovoriť o rokoch 1995, respektíve 1996.

Po vyjadreniach Mariana Kočnera bolo pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza prerušené do stredy (12.2.). Súd si chce nechať čas na dlhšiu poradu, kým rozhodne o pokračovaní v dokazovaní alebo pristúpení k záverečným rečiam. Obhajoba chce vypočuť ďalších svedkov a znalcov, podľa splnomocnenca Markízy Daniela Lipšica má súd už dosť dôkazov na to, aby rozhodol.

Kauza zmenky

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ágh, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.


Video: Prokurátor Šanta o manipulácii znalkyne v zmenkovom procese.

Video
54 debata chyba
Viac na túto tému: #zmenky #Marian Kočner #Pavol Rusko