Pellegrini: Vláda schváli vyššie prídavky a 13. dôchodok pred voľbami

Vláda bude v stredu (12.2.) schvaľovať návrh zákona o zdvojnásobení rodinných prídavkov od roku 2021 a rovnako úpravu zákona, ktorým bude garantované vyplatenie 13. dôchodku vo všetkých kategóriách už v decembri 2020.

11.02.2020 14:11 , aktualizované: 18:45
debata (1729)

Poslanci Smeru-SD by rovnako mali iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej by sa spomínané návrhy, v rámci skráteného legislatívneho konania, ešte pred parlamentnými voľbami (29.2.) mali prijímať. Uviedol to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Na tlačovej konferencii legislatívnu iniciatívu vlády predstavil premiér s vedúcim Úradu vlády SR Matúšom Šutajom Eštokom a poslancom Národnej rady SR, členom parlamentného výboru pre sociálne veci Erikom Tomášom (Smer-SD).

Pellegrini vysvetlil náhle rozhodnutie tým, že Smer-SD chce predísť situácii, aby po februárových voľbách, v prípade víťazstva strán terajšej opozície, nevznikla situácia, že sociálne opatrenia a ďalší progres opatrení v prospech seniorov či mladých rodín zastaví „nemohúcnosť (terajšej-pozn. TASR) opozície sa na hocičom dohodnúť“.

VIDEO: Pellegrini: Schválime vyššie prídavky a 13. dôchodok ešte pred voľbami

Video

Koaliční partneri sú o predkladanej iniciatíve informovaní

Koaliční partneri podľa jeho slov sú o predkladanej iniciatíve informovaní. „S vysokou pravdepodobnosťou môžem povedať, že zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu by mala podporiť strana SNS,“ dodal premiér. „Verím, že sa nájde dostatok poslancov, ktorí schvália program schôdze a budú o našich návrhoch hlasovať,“ dodal.

Náklady na realizáciu opatrení odhadol v prípade zdvojnásobenia rodinných prídavkov na vyše 300 miliónov eur na rok 2021, pokiaľ ide o dôchodky, ide o sumu okolo 500 miliónov eur, od ktorej však treba odrátať sumu alokovanú na vyplatenie vianočných príspevkov.

„Dôchodcovia dostanú 13. dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku – 460 eur, rovnako v priemernej výške sa ich poberateľom vyplatí invalidný či sirotský dôchodok,“ priblížil Pellegrini.

Na tlačovej konferencii odpovedal na otázku, či takéto náklady unesie štátny rozpočet. „Bude musieť, vždy sme v rozpočte takéto prostriedky našli,“ povedal. Dodal, že sa budú hľadať rezervy, no dúfa aj vo zvýšenie daňových príjmov prostredníctvom očakávaného efektívnejšieho výberu daní.

Mimoriadne rokovanie parlamentu by malo podľa jeho slov byť spojené aj s témou Istanbulského dohovoru. „Ak bude predseda parlamentu Andrej Danko ako predseda parlamentu chcieť urobiť rozhodnutie o Istanbulskom dohovore procedúrou na pôde parlamentu, nepôjdeme cestou stiahnutia podpisu, ktorý som deklaroval ako možnosť,“ pripustil predseda vlády.

Ministerstvo financií (MF) SR uviedlo, že nepozná presné parametre pripravovanej legislatívy, preto nateraz nebude hovoriť o kvantifikácii a vplyvoch týchto opatrení. „V prípade, že vláda návrhy schváli, bude ministerstvo financií v rámci možností rozpočtu hľadať zdroje na ich krytie. Už teraz však môžeme povedať, že vzhľadom na výdavkové limity na tento rok to bude veľmi náročná úloha,“ priblížila riaditeľka tlačového odboru MF SR Alexandra Gogová.

Most-Híd nepodporí návrhy

Koaličná strana Most-Híd nepodporí návrhy strany Smer-SD na zdvojnásobenie rodičovských prídavkov a uzákonenie 13. dôchodku. Dôvodom sú blížiace sa parlamentné voľby a stabilita verejných financií, ako povedal v utorok na tlačovej konferencii predseda strany Béla Bugár.

VIDEO: Bugárovci dávajú ruky preč od Smeru

Video

„My nemáme problém s takými návrhmi sociálnych zákonov,“ uviedol Bugár. Pripomenul však decembrovú koaličnú dohodu, že v parlamente budú prerokované už iba návrhy zákonov vrátených prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Tak sa aj stalo, a preto sme odmietli aj návrhy opozičných partnerov. Dané slovo musí platiť, a práve preto nemienim meniť naše stanovisko,“ povedal Bugár.

Druhým dôvodom odmietnutia návrhov koaličného partnera podľa Bugára je, že niekoľko dní pred voľbami považuje schválenie zákonov, ktoré vytvoria výdavky v štátnom rozpočte vo výške 800 miliónov eur, za nezodpovedné. „Tých 800 miliónov bude musieť nájsť budúca vláda v štátnom rozpočte,“ povedal predseda Mosta-Híd a zároveň pripomenul, že vláda už prijala návrh, podľa ktorého by výdavky mali byť zastropované.

SNS a Smer sa dohodli na mimoriadnej schôdzi

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko sa dohodol s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu. Dankovou podmienkou je, aby vláda predložila na rokovanie aj Istanbulský dohovor. Na mimoriadnej schôdzi chce Smer-SD prerokovať zdvojnásobenie prídavkov pre rodičov a zavedenie 13. dôchodku. Ďalšou podmienkou Danka je zrušenie diaľničných známok pre fyzické osoby či živnostníkov s vozidlami do 3,5 tony.

Šéf parlamentu potvrdil, že mimoriadnu schôdzu zvoláva poslanecký klub Smeru-SD a SNS. „Predpokladám, že budeme mať viac ako 50 podpisov, nielen 30, ktoré potrebujeme. Chcem pomôcť predsedovi vlády so zákonmi, ktoré sú dôležité, a súčasne mojou podmienkou na túto podporu bolo, aby vláda predložila na rokovanie aj Istanbulský dohovor,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia Dankova podmienka – zrušenie diaľničných známok – by sa podľa slov predsedu parlamentu mala dotknúť aj právnických osôb a živnostníkov s vozidlami do 3,5 tony. „Priznávam, že je to jedna z politických podmienok mimoriadnej schôdze a je to súčasne aj moja výzva, aby sa úplne zmenili zákony, ktoré určujú výšku nielen diaľničných známok, ale aj mýta, a aby sa zmenil systém výstavby diaľnic,“ podotkol Danko, ktorý chce, aby ľudia vedeli, že štát zodpovedne koná a „nechce od ľudí niečo, čo si nezaslúži“. Zároveň podotkol, že toto opatrenie „nie je žiadnym výstrelom do tmy“.

Danko tiež dodal, že kontaktoval aj ďalšieho koaličného partnera, predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. „Ponúkol som mu aj to, aby sme si zvolali ešte Koaličnú radu, aby pochopil všetky súvislosti. Podľa mňa nemá všetky informácie, a verím, že aj Most-Híd ešte prehodnotí postoj k tejto mimoriadnej schôdzi,“ pripomenul.

ĽSNS podporí zvolanie mimoriadnej schôdze

Opozičná ĽSNS podporí zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. „Podporíme všetky aktivity proti nebezpečnej LGBT propagande,“ uviedol pre TASR hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica.

Vláda by mala predložiť aj návrh na zrušenie diaľničných známok pre ľudí

Vláda by sa mala v stredu (12. 2.) zaoberať aj návrhom na zrušenie diaľničných známok pre fyzické a právnické osoby, či živnostníkov s vozidlami do 3,5 tony. To je ďalšia z politických podmienok mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má uskutočniť. Avizoval to predseda SNS Andrej Danko. „Sám som chodil päť hodín z Revúcej do Bratislavy a späť niekoľko rokov. Nechcem sa hanbiť pred ľuďmi, že štát od nich berie poplatky za diaľničné známky,“ vyhlásil v utorok Danko.

SaS: Smer-SD predvádza volebnú korupciu najhrubšieho zrna

Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce Smer-SD rokovať o vyšších rodičovských prídavkoch ako aj o 13. dôchodku, je podľa opozičnej SaS volebnou korupciou. V stredu (12. 2.) sa má týmito návrhmi zaoberať aj vláda.

„Volebná korupcia, ktorú tu predvádza Peter Pellegrini (Smer-SD) a celý Smer-SD, je nehoráznosť. Svojimi návrhmi na zvýšenie rodičovského príspevku a presadeniu 13. dôchodku ukázali populizmus najhrubšieho zrna, ktorým chcú zakryť svoje každodenné rozkrádanie,“ uviedla SaS v stanovisku pre médiá.

Podľa opozičnej strany sa Smer-SD bojí, že vo voľbách si ľudia zvolia poctivých politikov, ktorí vytrhnú Slovensko z rúk korupčníkov a mafie. „Uvedomujú si svoj koniec a ešte na poslednú chvíľu chcú využiť dane a štátne peniaze na zaplatenie vlastnej kampane. Navyše, je absolútne neprípustné, aby tu končiaca vláda takto hospodárila s peniazmi nás všetkých a nechávala tu za sebou spálenú zem,“ tvrdí SaS. Vyzvala preto orgány činné v trestnom konaní, aby sa touto „volebnou korupciou Smeru-SD“ zaoberali.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Peter Pellegrini