Vláda vyslovila nesúhlas s Istanbulským dohovorom, Lajčák sa zdržal

Vláda SR nesúhlasí s Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji (známy ako Istanbulský dohovor) a navrhuje Národnej rade SR, aby rovnako vyjadrila nesúhlas s týmto dokumentom. Nesúhlasné stanovisko kabinetu schválili jeho členovia na stredajšom rokovaní.

12.02.2020 11:06 , aktualizované: 13:45
debata (141)

Krok vychádza zo súčasnej situácie týkajúcej sa postoja a procesu odmietnutia ratifikácie dohovoru. Vláda v polovici decembra 2019 zobrala na vedomie uznesenie parlamentu z marca a novembra 2019, aby exekutíva nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii uvedeného dohovoru. Dôvodom bola existencia pochybností pri výklade viacerých ustanovení tohto dokumentu a ich možných rozporov s Ústavou SR. Ide predovšetkým o rozpor s ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy a tiež o nejasnosti v otázke odstraňovania rodových stereotypov.

Vláda v decembri poverila predsedu vlády požiadať prezidentku SR, aby oznámila Rade Európy úmysel SR nestať sa jeho zmluvnou stranou. Prezidentka Zuzana Čaputová tak zatiaľ neurobila, v procese ukončenia procesu odmietnutia Istanbulského dohovoru sa riadi iným právnym výkladom, ako je názor vlády. Keďže zjednotenie stanovísk neprinieslo ani pondelkové (10. 2.) stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov k tejto téme, v záujme ukončenia diskusií o tomto dohovore vláda navrhla Národnej rade SR, aby s istanbulským dohovorom vyslovila nesúhlas.

Lajčák sa zdržal hlasovania

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa v stredu počas rokovania vlády zdržal hlasovania o Dohovore Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Ako uviedol po rokovaní, nestotožnil sa so stanoviskom vlády, ktorá s dokumentom nesúhlasí.

„Zdržal som sa hlasovania, lebo si myslím, že procedurálne to nie je v poriadku,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. Poznamenal, že ako predseda Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť ešte v minulom volebnom období odporúčal vláde, aby ratifikovala tento dohovor, hoci aj s výhradou. „Aby som si zachoval konzistentnosť so svojimi vlastnými názormi, tak som sa zdržal hlasovania,“ vysvetlil.

Podľa Lajčáka by diskusia bola jednoduchšia, keby sa nekonala tesne pred parlamentnými voľbami. Pripomenul, že podpis sa nedá vziať späť, ale dá sa prijať vyhlásenie, že krajina nemá v úmysle stať sa zmluvnou stranou dohovoru, ale bol zvolený iný postup. „V konečnom dôsledku má však hlavné slovo hlava štátu,“ uzavrel Lajčák.

Podľa Lajčáka nehrozí, že sa staneme účastníkmi Istanbulského dohovoru

Nehrozí nám, že sa staneme účastníkmi Istanbulského dohovoru. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru). Ako doplnil, ratifikácia dokumentu sa nerealizuje od roku 2011.

Podľa Lajčáka nehrozí, že by sa SR stala účastníkom Istanbulského dohovoru. Ako dodal, je zástancom vecnej a racionálnej debaty. „Čakať to tri týždne pred voľbami je asi naivné,“ dodal.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) po pondelkovom (10.2.) stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov informoval, že žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy Istanbulského dohovoru. Stiahnutím podpisu sa vláda podľa jeho slov vyrovná s Istanbulským dohovorom. Prezidentka navrhla premiérovi, aby sa pre Istanbulský dohovor vláda obrátila na Ústavný súd (ÚS), ak má pochybnosti o tom, či patrí do právneho a hodnotového prostredia Slovenska. Podotkla, že nebude stáť v ceste vôli väčšiny v parlamente, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom. To sa však podľa nej doteraz nestalo.

Istanbulský dohovor je v rozpore s Ústavou SR, nemal by byť súčasťou právneho poriadku Slovenska, vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Nevidí význam v tom, aby sa ním zaoberal ÚS SR. Hlava štátu podľa neho čaká na novú vládu, ktorá dohovor ratifikuje.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Istanbulský dohovor